viorel-nistor-672x372

Urmează bursa, peron partea dreaptă!

EDITORIAL de Viorel NISTOR

Subliniam într-un articol anterior că se pregătește un nou boom imobiliar și  am putut observa că știrile despre prețurile terenurilor și locuințelor s-au îndesat și că piața se activează accelerat. Pot spune însă că nu există nicăieri informații deținute de un singur om sau de un grup și că nu se poate vorbi aici despre mari „secrete”. Chestiunea se pune în alți termeni, respectiv, cine vorbește despre o anume informație, când o face și de ce. Părțile interesate (vânzători, cumpărători) o vor face într-un anume fel, intermediarii (băncile, agențiile imobiliare) în alt fel, iar presa o va face, de obicei, atunci când află, observă, primește sau descoperă o informație de interes pentru public. Așa este chiar firesc. Nu-mi face nicio plăcere să constat că prețul locuințelor crește, câtăvreme n-am imobile de vândut, ba aș zice că dimpotrivă. În același timp e lipsit de sens ca cineva încerce să țină prețul pe loc până își va cumpăra o casă, de exemplu.

În opinia mea, nu doar piața imobiliară va crește în următorii ani, ci și piața de capital, bursa, tranzacțiile cu acțiuni, derivate și obligațiuni.  Sigur este o afirmație mai riscantă, căci vorbim de o piață mult diferită, atât ca structură  și emitenți, cât și ca nevoi, dinamică, participanți, interese, capital de lucru și de încredere, iar motivele și resorturile nu sunt chiar atât de evidente și vizibile. În privința bursei românești nu vei înțelege niciodată nimic dacă nu ai prins în piață cel puțin una din crizele pe care mica, fragila și zbuciumata noastră bursa le-a traversat în cei douăzeci de ani de la (re)înființare. Abia atunci vei avea o părere măcar despre ce înseamnă „sentiment de piață”, emoție, prăbușire, disperare, crash, gap, senzație de implacabil. Dar numai cine n-a „jucat” niciodată pe bursă nu știe cum e să câștigi 3%, 5%, 10%, 50% sau chiar ….100% dintr-o singură tranzacție, într-o zi, într-o oră…. atunci când băncile dădeau 5% dobândă pe an, de exemplu, sau mai puțin. Iar acum dau 1% și sub 1% dobândă la depozit.

Am fost pe bursă, în poziția activă de intermediar, vreo 5 ani (2004 -2009) și anume cei mai frumoși și mai nebuni ani pentru piața românească de capital. Am văzut oameni care n-au înțeles niciodată ce este piața de capital, dar au investit bani serioși, investitori care au auzit pentru prima dată la Știrile PRO TV despre bursă și au „băgat bani” la greu, am văzut distinși domni care au adus în „pungă de un leu” sute de milioane pentru a câștiga pe bursă, întrebând când trebuie să vină (după câte zile) să ia banii.  A fost și o bună școală (pentru unii), o „epocă romantică” (pentru alții), un eșec major pentru politicienii care ar fi trebuit să asigure condiții juste de dezvoltare și pentru administratorii bursei, care s-au complăcut să facă „baie în copaie” când ar fi avut ocazia să aibă „ieșire la mare”. Acele vremuri au apus, ocazia s-a risipit, iar bursa românească, după crahul din 2007-2008, a rămas tot mică, amărâtă și nebăgată în seamă, de mare „interes” doar pentru „rechinii economiei românești” și speculatorii care nu încetează să se omoare între ei sau, cel mai adesea, să-i „omoare” pe ageamii. Din păcate, asemenea specimene nu vor dispărea niciodată din piețe, din fericire, așa cum nici binele nu e veșnic, nici răul nu e nemuritor.

În ciuda a ce pare acum a fi bursa românească, eu cred (anticipez) că va-ntâmpla un fenomen similar celui din 2004: creșterea economică va produce bani, pe care băncile nu-i vor capitaliza din cauza dobânzilor scăzute; randamentele la alte instrumente financiare vor fi la fel de mici sau riscante (Forex); ofertele din partea firmelor de brokeraj vor fi tot mai prezente și mai convingătoare în lipsa unor alternative investiționale serioase; încrederea investitorilor (și a celor „vechi”, dar mai ales a unei noi generații cu excedent de bani) va crește în condițiile unei bune informări și a unei prese corecte. În plus, poți fi propriul consultant financiar și poți tranzacționa în nume propriu de la acasă.

O revigorare a bursei românești este posibilă și obligatorie, pentru că, vorbind despre stâlpii democrației, așa cum nu există politică fără alegeri, tot așa nu poate exista economie de piață fără bursă. Piața de capital și de tranzacționare de acțiuni la vedere este, asemenea campaniei electorale, o vitrină în care se arată, în competiție și la un nivel de transparență fără comparație, tot ce este mai bun în economia unei țări, instrumente investiționale la care are dreptul orice cetățean al țării. Doar economiile slabe, înapoiate, controlate din interior sau din afară, nu pot impune dezvoltarea firească, naturală, neîngrădită a unui sistem deschis de tranzacționare și la care să aibă acces orice om.

Sigur că mai există câteva condiții, anume ca oamenii să vrea și să știe, iar ca să vrea mai întâi trebuie să știe. În peste douăzeci de ani de bursă nimeni (nici Parlamentul, nici guvernul, nici societatea civilă, nici mass-media) n-a făcut ceva sistematic, coerent și eficient pentru a crea o brumă doar de cultură bursieră. Bursa înseamnă spirit competitiv, transparență, oportunitate și câștig. Cui îi e frică de piața de capital?

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>