map-view-cost-of-living

Unde se poziţionează Clujul în topul celor mai scumpe oraşe din lume, în 2015

Cluj-Napoca ocupă locul 392 în topul celor mai scumpe 459 oraşe din lume pentru expaţi, potrivit studiului “Cost of Living 2015” realizat de Centrul Independent Numbeo, care ia ca referinţă New York-ul. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american.

Oraş Clasament Global Clasament America Clasament America N Clasament Europa Clasament Europa E
New York 31 (459) 5 (130) 4 (94)
Cluj-Napoca 392 (459) 165 (179) 34 (46)

* cifrele din paranteze semnifică numărul de oraşe incluse în clasamentul specificat

index

Studiul acoperă 459 oraşe de pe 5 continente şi măsoară comparativ costurile a sute de produse şi servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, serviciilor de divertisment, etc.

Cluj-Napoca vs. New York

Spre exemplu, conform statisticilor publicate pe site-ul numbeo.com, preţul chiriilor în Cluj-Napoca este cu aproximativ 90% mai mic decât în New York, alimentele cu 60% mai ieftine, tarifele restaurantelor cu 70 %, iar puterea de cumpărare este cu 55% mai scăzută.

comparatie

Pentru a explica aceste procente, site-ul oferă o listă vastă de preţuri medii a produselor şi serviciilor lutate în calcul, sume exprimate în moneda de circulaţie a ţării din care face parte oraşul în cauză.

CLICK pe imagini pentru a le mări! 

 Preţuri Cluj-Napoca:

pret1

pret2

diagrama

Preţuri New York 

pret ny1

pret ny

diagrama ny

Cât costă viaţa în Cluj-Napoca/lună?

De asemenea, site-ul oferă utilizatorilor oportunitatea de a calcula un buget minim/personă/lună pentru fiecare oraş în parte, în funcţie de stilul ce viaţă dorit: tipul chiriei (ex.1 cameră într-un apartament cu 3 dormitoare în centrul oraşului), modalitatea de transport (ex. abonamente pentru mijloace de transport în comun, maşină proprie, taxi), mâncare (ex. de 2 ori pe săptămână la restaurante ieftine), bani de ţigări, haine, abonamente la sala de sport sau vacanţe.

Astfel, o persoană care locuieşte în Cluj-Napoca într-un apartament de 1 cameră – dar nu central, merge cu taxi de 2 ori pe săptămână, mănâncă în oraş de 4 ori pe lună, iese regulat la cafea şi în pub, fumează 1 pachet de ţigări pe zi, nu merge la sala de sport, dar îşi cumpără din când în când haine şi face economii pentru 2 vacanţe pe an, are nevoie de un buget de circa 3.100 de lei/lună. Pentru New York, calculul arată un rezultat de 3.362 dolari/lună. 

estimare cluj

total estimare

TOP 10 cele mai SCUMPE oraşe din lume

Cele mai scumpe 10 oraşe din lume în 2015, potrivit studiului, sunt: Hamilton, Geneva, Caracas, Zurich, Tromso, Basel, Stavanger, Lausanne, Darwin şi Bern.

top10

TOP 10 cele mai IEFTINE oraşe din lume

Toate cele 10 oraşe din coada clasamentului se află în India.

 top10- ultimele

Compania privată Numbeo, înregistrată în Serbia, este condusă de Mladen Adamovic, un inginer care a lucrat pentru Google, Sungard, și Troxo. Datele din statistici sunt colectate atât de la utilizatori, cât şi de la instituţii private sau de stat ori din studii realizate de alte companii. Este frecvent citată în reportajele BBC, Time, Forbes, The Economist, Business Insider, New York Times, The Telegraph, China Daily, etc.

(Anca MUREŞAN)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>