978x0

Transilvania fără cruxific şi usturori, ci cu un Cluj artistic-inovator, pe primul loc în topul destinaţiile turistice în 2015

Transilvania este cap de listă în topul destinaţiilor turistice de neratat în 2016 realizat de Lonley Planet, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume: “munţi ce-ţi taie răsuflarea şi artă inovatoare în fosta casă a lui Dracula”. De altfel, regiunea a fost plasată de specialiştii brandului de ghiduri turistice înaintea unor regiuni precum Hawaii sau Bavaria.

“Lăsaţi crucifixul la o parte şi scăpaţi de usturoi – nu veţi avea nevoie de ele în Transilvania de azi, care distruge stereotipurile mai rapid decât dă din aripi un liliac ieşit din iad. Da, caii şi căruţele încă huruie în zona rurală împădurită, dar în curând vor împărţi şosele cu taxiuri Uber, transportând călătorii spre locuinţe chic de pe Airnb. Priviţi dincolo de tricourile cu Contele Dracula şi veţi observa un număr în creştere de galerii de artă, staţiuni de schi de bună calitate şi ture epice în natură”, se arată în prezentarea generală făcută regiunii.

Mai departe, autorii ghidului recomandă oraşele care merită vizitate în Transilvania. Cluj-Napoca este primul pe listă: “Reinventarea este în aer în Cluj-Napoca, oraş privit ca unul dintre hub-urile artistice în plină dezvoltare ale Europei. Laudele sunt datorate în mare parte Fabricii de Pensule, un colectiv artistic cu şase mini-galerii. Dar buzz-ul este înteţit în bună măsură de muzeele aparte şi de viaţa de noapte, care îmbină cârciumile din pivniţe cu o mână de baruri indie”.

03087737-74d0-47ff-a276-20ff47731bd9_800x600

Dacă străinii au realizat potenţialul cultural al capitalei Transilvaniei de ani buni, autorităţile locale au fost puse în temă abia în urmă cu o lună, atunci când Strategia de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca pentru 2014-2020 a fost votată de forul local.

“Clujul va fi un reper european prin viaţa sa culturală dinamică, vibrantă, care sprijină experimentarea şi iniţiativa. Cultura va reprezenta un factor transversal în organizarea coumunităţii, devenit motorul transformării sociale şi regenerării urbane”, se arată în documentul strategiei (vezi paginile 214-251).

Alte oraşe de neratat sunt Braşovul, Sibiul, Sighişoara şi Târgu Mureş.

Anul trecut, în premieră, România a fost inclusă în topurile Lonley Plant în categoria celor mai bune destinaţii de vancaţă din punct de vedere al raportului calitate-preţ.

Mai jos, toate recomandările Lonley Planet pentru anul viitor:

Cele mai bune regiuni de vizitat în 2016:

1. Transilvania, Romania
2. Islanda de Vest
3. Valle de Vinales, Cuba
4. Regiunile viticole din Friuli, Italia
5. Insula Waiheke, Noua Zeelandă
6. Auvergne, Franța
7. Hawaii
8. Bavaria, Germania
9. Costa Verde, Brazilia
10. Sfânta Elena

Cele mai bune țări de vizitat în 2016:

1. Botswana
2. Japonia
3. SUA
4. Palau
5. Letonia
6. Australia
7. Polonia
8. Uruguay
9. Groenlanda
10. Fiji

Cele mai bune orașe de vizitat în 2016

1. Kotor, Muntenegru
2. Quito, Ecuador
3. Dublin, Irlanda
4. George Town, Malaezia
5. Rotterdam, Olanda
6. Mumbai (Bombay), India
7. Fremantle, Australia
8. Manchester, UK
9. Nashville, SUA
10. Roma, Italia

Destinațiile “best value” ale anului 2016

1. Estonia
2. Ho Chi Min și Hanoi, Vietnam
3. Africa de Est
4. New Mexico
5. Bosnia și Herțegovina
6. Galicia, Spamia
7. Quebec City, Canada
8. Coasta caraibeană a Costa Ricăi
9. Timor-Leste
10. Australia de Vest

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>