cluj foto

Transilvania, a doua în portofoliul KRUK Romania. Cum arată profilul datornicului

 KRUK România, companie ce face parte din Grupul KRUK, unul dintre liderii pieţei de management al creanţelor din Europa Centrală, specializată în managementul integrat al creanţelor, a prezentat ieri, la Cluj, date statistice aferente portofoliului KRUK România pentru primele 6 luni ale anului 2015 dar și rezultatele unui amplu sondaj de opinie referitor la creanțele persoanelor fizice.

Datele statistice ale KRUK România din prima jumătate a anului 2015 arată că în portofoliul companiei sunt administrate 976.000 creanțe, cu o valoare nominală totală de 8,5 miliarde RON. 96% dintre acestea aparțin persoanelor fizice și au o valoare nominală de 7,2 miliarde RON.

Din repartizarea creanțelor înregistrate pe regiuni, Transilvania se află pe locul al doilea cu un total de 286.213 cazuri, reprezentând 31% din totalul creanțelor administrate de companie. Primul loc este deținut de zona Munteniei, cu 36% din totalul cazurilor.

În Transilvania se înregistrează o valoare medie a unei creanțe de 10.793 RON, în timp ce valoarea medie la nivel național a fost de 7.882 RON, pentru aceași perioadă. În același timp, cea mai scăzută valoare medie a unei creanțe s-a înregistrat în zona Moldovei, de 6.038 RON.  Potrivit datelor companiei, cea mai mare creanță a unei persoane fizice din Transilvania administrată de KRUK este de 1.995.000 lei.

La finalul primului semestru, în portofoluiul KRUK România se aflau 31.487 cazuri ce aparțineau persoanelor fizice din județul Cluj.

Toate proiectele pe care le dezvoltăm, strategia de colectare pe cale amiabilă implementată prin promovarea angajamentelor de plată, în rate lunare pe care clienții noștri să le poată achita în mod regulat, sunt conturate pentru nevoile acestora. Ne gândim în primul rând la ei și vrem să le oferim cele mai viabile soluții pentru a-și putea rezolva problemele financiare cu care se confruntă. Pentru noi sunt foarte importanți oamenii, iar statisticile reprezintă oameni, nu cazuri”, a declarat Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România.

Ce simte un client cu datorii

Pentru a înțelege care este profilul datornicului și pentru a-l putea ajuta cu soluții, compania KRUK a realizat un amplu studiu de piață, cu mai bine de 4.000 de respondenți care au răspuns on-line unui chestionar. Distribuția regională a participanților la sondaj a fost următoarea: Muntenia – 44%, Transilvania – 31%, Moldova – 21% și Dobrogea – 5%.

Astfel, la întrebarea ”Ca adult, ați întâmpinat probleme financiare și nu ați putut să vă plătiți facturile sau ratele la bancă”, peste 61% au răspuns cu ”Da” și circa 39% cu ”Nu”.

Dintre repondenți, numai 33% sunt mulțumiți de situația lor financiară. Potrivit studiului realizat de KRUK, nemulțumirea bărbaților (61%) care este mai mică decât nemulțumirea femeilor (68%), dar și cea a respondenților indiferent de vârstă (68%).

Cei mai mulți (45%) dintre respondenți pun problemele financiare pe seama stării generale economice în care ne aflăm, sau pe seama  ghinionului – șomaj, boală, incidente neprvăzute, etc. (19 %). Numai 36% își asumă aceste probleme, din lipsa unui realism în planificarea financiară.

Mai bine de 6 din 10 respondenți (66%) resimt în primul rând îngrijorare atunci când sunt datornici; 5 din 10 respondenți se simt stresați sau nervoși, iar aproape 4 din 10 respondenți simt frustrare în astfel de situații; 51% dintre tineri se simt rușinați; 29% dintre femei se simt rușinate; 20% dintre bărbați se simt rușinați.

Peste 70% dintre respondenți au spus că problemele financiare au un impact negativ asupra bunăstării membrilor familiei. 87% dintre poarticipanții la sondaj consideră că participarea întregii familii este importantă sau foarte importantă pentru rezolvarea eventualelor probleme finanicare. Numai 2,5% dintre respondenți consideră că participarea familiei nu are niciun rol în rezolvarea problemelor finanicare.

Pentru 6 din 10 respondenți, nesiguranța zilei de mâine este sentimentul care îi face să își piardă încrederea în propriile forțe. Pe de altă parte, 5 din 10 respondenți consideră că situațiile financiare greu de controlat sunt principala cauză pentru neîncrederea în propriile forțe.

KRUK S.A. este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia. În anul 2014, a achihziționat și a acceptat spre colectare creanțe în valoare de 5,3 miliarde zloți. Compania este prezentă pe piața din România din anul 2007, unde este de asemenea, lider de piață. Din noiembrie 2011, Grupul KRUK desfășoară operațiuni și în Republica Cehă, din luna august 2012 în Slovacia, iar din august 2014 și în Germania. Compania a fost listată pe Bursa de Valori Varșovia din anul 2011. În 2014, Grupul a raportat o cifră de afaceri consolidată de 488 milioane zloți.

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>