iacob altman foto

Timeo danaos… Alexis Tsipras, un Moise modern?

În 2012 a fost la conducerea interimară a guvernului elen timp de 40 de zile. După desfăşurarea pe larg a “primaverii arabe”, a demisionat. Dar să nu începem de aici, ci să explicăm la început ce au însemnat “pomenile electorale” la greci. În anii ‘80, UE susţine proiectul de dezvoltare economică şi în primul rând, impulsionarea turismului grecesc. Acest ajutor a debutat cu construcţia de autostrăzi într-o ţară care avea doar drumuri pietruite. Bineînţeles că au fost desemnaţi drept constructori, specialiştii în “autobahn-uri”. Pentru ca şi grecii să câştige ceva din acestă investiţie europeană, statul a acordat despăgubiri pentru terenurile peste care se vor construi autostrăzile. Aceste despăgubiri erau la un nivel colosal, adică 50% din media pe metrul pătrat din jurul Atenei şi Salonicului. Şi pentru ca circuitul hârtii-bani să fie grăbit, au făcut angajări masive în aparatul de stat. În anii ‘90, fiind o perioadă de boom economic pentru Grecia, aparatul de stat a crescut din nou enorm (model pe care a încercat să-l aplice şi Tăriceanu între anii 2006-2008, inclusiv dublarea salariilor). Alt exemplu de pomană este organizarea sistemului de control fiscal. Aici problema se complică deoarece aproape fiecare angajat al statului elen avea şi propria afacere privată. Vă aduceti aminte de măsurile de reglementare fiscală din 2011-2012 pe care au încercat grecii să le introducă? Era greu într-o economie unde preţul de pe raft este doar orientativ iar vânzarea-cumpărarea se face după sistemul asiatic, prin negociere. Asta înseamnă că nu se întocmeau recepţii la sosirea mărfii, iar declararea vânzărilor se făcea la nivelul pe care îl doreau vânzătorii..

În aceea perioadă primeai cu forţa bon fiscal în magazine dar la preţuri înscrise pe ele de 10-20 de ori mai mici decât cel real plătit. Grecia a evitat să intre în faliment în 2010, cu ajutorul unor programe de susţinere financiară în valoare totală de 420 de miliarde de euro, din partea troicii creditorilor formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, în schimbul unor măsuri drastice de austeritate şi de reforme (neaplicate în fapt).

Să revenim în prezent. Tsipras, ajunge premier (plin de data asta) şi îşi păstrează atitudinea de rebel care îşi iubeşte poporul şi face orice pentru ca să-l ajute. Astfel că se afişează veşnic fără cravată, declară că este ateu (ca orice socialist care se respectă, a jurat pe constituţie nu pe biblie) Se pare că are câţiva aşi în mânecă aşa de sigur anunţă că va renegocia acordurile (symphonias) cu troica creditorilor. Zâmbeşte tot timpul, merge în Parlamentul European fără cravată, râde zgomotos, la majoritatea interviurilor ascultă întrebarea pusă în engleză şi răspunde în greacă etc. Julian Rappold, analist la Institutul German de Politici Externe, consideră că “între Merkel şi Tsipras va avea loc o partidă pasionantă de poker”, el considerând că este nevoie ca Berlinul să accepte concesii. Alexis Tsipras a afirmat pe de altă parte că guvernul va fi pregătit să negocieze cu pertenerii săi o soluţie justă, viabilă, durabilă, în beneficiul tuturor Dijsselbloem a arătat ca zona euro este pregatită să studieze soluţii privind viabilitatea datoriilor, el subliniind că mai intâi trebuie evaluate reformele. Stadiul reformelor urma să fie analizat în decembrie, dar evaluarea a fost amânată până după alegeri Eu am avut impresia că acest om este un Moise modern care nici măcar nu are nevoie de toiag, doar le spune europenilor că îl are acasă. Şi mai spune că poporul e cu el şi nu vrea să impună greutăţi poporului său…Referendumul îi dă dreptate. Are poporul lângă el. Si AICI se întamplă ceva…. după câteva ore de negoiere, acum cu poporul grec şi cu toiagul alături, Tsipras cedează brusc, capitulează pe toate planurile. Germania este triumfatoare. Franta ar întinde o mână de ajutor Greciei dar s-ar putea să fie văzuţi şi…kaput!. Liderii europeni au spus că Grecia trebuie să îşi respecte obligaţiile, dar si-au exprimat şi disponibilitatea pentru o temporizare.

Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a spus la rândul său că situaţia Greciei necesita un dialog asupra reformelor şi calea cea mai bună care să permită statului elen revenirea la stabilitate şi creştere economică.. “Datoriile Greciei nu sunt sustenabile la nivelul actual, toate soluţiile care nu vor include o reducere reală a acestor datorii nu vor face decât să declanşeze o nouă criză în statul elen”, a avertizat Jesus Castillo, analist la banca Natixis. Castillo a spus că problema este deosebit de dificilă, fiecare parte trebuie să încerce să reducă povara datoriilor fără să deranjeze opinia publică şi fără să incite alte ţări care la rândul lor au datorii mari. Relaţiile cu creditorii vor fi haotice, în special la început”, consideră analistii băncii Credit Suisse. Intervin americanii care după primavara arabă, când au obligat statele NATO din sudul Europei (Grecia, Italia, Spania şi Portugalia să-şi înnoiască stocul de muniţie şi să-procure armament modern. Acest fapt, în perioadă de criză economică, impinge şi mai jos economiile acestor ţări. Puţin au putut salva cate ceva, de exemplu Portugalia a dat României avioane vechi la preţ de 60% din preţul de achiziţia impus pentru altele noi. De unde armament? Din SUA şi Germania. Cine acorda imprumutul? FMI, cu sediul la New-York. Cât stau banii în băncile greceşti? Poate că 2-3 ore până se schimbă shifturile şi se adiţionează deconturile de tranşă de plată. Ok, am spus că au intervenit americanii, Tsipras cedează şi remaniază toţi miniştrii care cârcotesc că a cedat prea uşor, că există modele de preaderare în UE, modele de aderare şi de integrare, dar un model de ieşire nu există, deci nu pot fi scoşi din UE. Imediat după remaniere, balcâza şi insipida Christine Lagarde, şefa FMI, găseşte în sertar planul genial al lui Dominique Strauss-Kahn (un economist de legendă) de salvare a Greciei, României şi Bulgarie. Dar din păcate la 64 de ani, Strauss-Kahn “agresează sexual” o cameristă la New-Yoek şi este scos din scenă. Oare câte kg de Viagra a fost nevoie să-i injecteze pentru a avea această reacţie? Suferea de 5 ani de prostată şi era în prag de operaţie (programată la Paris). Aşa că Lagarde găseşte planul şi apoi şi banii…2 mld de euro încep din nou circuitul de tranzitare prin Banca Centrală Elenă…. Tsipras râde şi spune poporului grec că va fi bine, poate temporar, 6-9 luni va fi puţin mai greu dar el îşi pune chezăşie tot, carieră, onoarea şi viaţa că va fi bine. Un patriot adevărat pe care lingăii îl fac lichea politică… Şi Tsipras râde… aşa că eu pot doar să cochid: Timeo danaos et dona ferentes, adică: mă tem de greci chiar şi atunci când fac daruri…

Iacob ALTMAN

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>