tiff deschidere

TIFF 13, buget de 1,3 milioane de euro și două proiecte noi

Proiecţiile a peste 200 de filme, acomodarea a 700 de invitaţi, organizarea a zeci de expoziţii, concerte, petreceri şi alte evenimente conexe, chirii, salarii şi felurite taxe se traduc prin 1,3 milioane de euro. Adică 10 zile de festival. Adică ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Buget în aer

Anul acesta, TIFF serbează 13 ani. Cu emoţii. Cu doar 10 zile înainte de debutul festivalului, finanţarea stătea sub semnul întrebării: : erau în joc 2 milioane de lei, sumă solicitată Ministerului Culturii.

Ministrul Kelemen Hunor a reuşit pe ultima sută de metri să facă rost de bani printr-o hotărâre de guvern. Şi-a dus astfel la bun sfarşit promisiunea făcută la Cluj-Napoca, în 8 mai. “Sunt convins că vom putea asigura o finanţare corespunzătoare pentru TIFF. Solicitările organizatorilor se ridică la 2 milioane de lei. Sunt convins că vom avea înţelegere, deschidere, din partea colegilor din cabinet, din partea premierului şi a celor de la Finanţe, şi vom putea asigura o finanţare corespunzătoare. Va depinde şi de posibilităţile fondului de rezervă”, spunea Kelemen.

Mulţumiri amare şi oda ipocriziei

Drept urmare, după clasicul “welcome” rostit în faţa a circa 1.000 de cinefili prezenţi la Gala de deschidere de la Casa de Cultură a Studenţilor, Tudor Giurgiu, directorul TIFF, şi-a început discursul cu câteva mulţumiri adresate “oamenilor care cred în cultură şi în festival”.

I-a mulţumit lui Kelemen “că în ciuda moşternirii potrivnice de la minister, s-a bătut ca festivalul să aibă parte de finanţarea firească din fiecare an”. Pe lista mulţumirilor a urmat edilul Emil Boc. TIFF a primit de la bugetul local 550.000 de lei, cu 100.000 de lei mai mult ca în 2013, iar asta după ce organizatorii s-au plâns că primăria nu susţine consistent un festival consacrat din oraş, dar, în schimb, alocă mii de euro pentru o artistă care are doar două piese în repertoriu, Loreen, adusă să cânte în Cluj-Napoca de Zilele Oraşului. (n.red. Pentru o prestaţie de 50 de minute, artista a încasat 37.000 de euro. Municipalitatea a precizat că banii nu au fost alocaţi din bugetul local, ci au provenit din donaţii şi sponsorizări). Zero cuvinte vizavi de Consiliul Judeţean Cluj.

tudor giurgiu

Cum şi mulţumirile au avut gust amărui, Giurgiu a continuat în aceeaşi notă şi a povestit audienţei cum a luat o lovitură sub centură din partea unor foşti sponsori.

“Nu aş vrea să le mulţumesc unor foşti sponsori. Nu am să îi nominalizez, dar poate sunt acum în sală şi se ştiu ei. Nu îmi place ipocrizia. Azi cer invitaţii, dar acum şase luni când şefii lor de la Bucureşti îi întrebau cât de rentabil este festivalul, ei le răspundeau că TIFF-ul nu le aduce nicio vânzare. Sponsorii care doresc să se implice în viaţa urbei trebuie să se obişnuiască să vadă şi dincolo de cifre”, a punctat Giurgiu.

Bani de la Primărie pentru filmul transilvănean

În materie de cifre, seara a continuat cu două veşti bune pentru Cluj şi pentru cinematografia transilvăneană.

Primarul Emil Boc de a anunţat că oraşul va avea, în premieră în România, un fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică.

“TIFF este un brand de Cluj şi vreau să ne uităm la viitor. Avem câteva ambiţii, printre care faptul că oraşul doreşte să devină un centru de producţie cinematografică. Este un obiectiv care figurează în strategia Primăriei pentru perioada 2014 – 2020 şi se va concretiza prin două proiecte : un centru de industrii creative, finanţat din fonduri europene, un Hollywood transilvănean, şi prin crearea, în premieră în România, a unui fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică”, a spus Boc.

tiff casa de cultura 2

Transilvania Film Festival Fund (TFFF) a fost creat cu scopul de a descoperi și susține noi talente din regiunea Transilvaniei. Va sprijini dezvoltarea și producția a până la trei scurtmetraje și / sau documentare realizate în Transilvania, oferind sprijin financiar, dar și consultanță în ultima etapă a producției, din punct de vedere creativ, marketing și distribuție. Județele eligibile sunt Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu. TIFF va decide anual cuantumul granturilor care se vor acorda, dar ele nu vor depăși 3000 euro per proiect.

Transilvania Pitch Stop (TPS) este un eveniment organizat în colaborare cu Transilvania Talent Lab, în cadrul TIFF, cu scopul de descoperi și sprijini o selecție puternică de proiecte de lungmetraj ale cineaștilor români aflați la primul sau al doilea film. O comisie de selecție va alege un număr de maxim șase proiecte, care vor fi prezentate ulterior în cadrul sesiunii de pitching.

Pentru proiectele selecționate, regizorul și producătorul vor lua parte la atelierele special concepute pe durata Transilvania Talent Lab. Cei selectați vor forma grupuri de lucru – echipele și trainerii.

Vor fi acordate două premii, în urma votului profesioniștilor prezenți la Transilvania Pitch Stop: TPS Development Award (premiu în numerar) și TPS Production Award, constând în servicii de producție și/sau post-producție.

Salvează “Depozitul de Filme” cu 1 leu

tiff sala

 

Clujenii se ţin mari cinfeili şi mari consumatori de cultură. Giurgiu le-a lansat o provocare. Pe principiul “1 leu pentru Ateneu” se doreşte salvarea “Depozitului de Filme” din Cluj-Napoca. Este nevoie de 7.000 de euro, iar proiectul face parte din campania “Salvaţi marele ecran”.

“Avem 217 filme la TIFF, e o ediţie de maturitate, încercăm să inovăm şi în acest an. Pentru mine, provocarea majoră este să conving clujenii să investească suflet şi puţini bani în proiectul “TIFF salvează depozitul de filme”, depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie şi lăsat în paragină de peste opt ani şi pe care ne propunem să îl revitalizăm. Proiectul face parte din campania “Salvaţi marele ecran”, în care iniţiem o amplă dezbatere despre cinematografele din România, o ţară în care 78 la sută dintre oraşe nu au nicio sală de cinema. În ţară mor sălile de cinema şi nimănui nu-i pasă, sălile sunt în pericol”, a spus Giurgiu.

“Depozitul de Filme” din Cluj-Napoca a fost depozit al RADEF Româniafilm şi este, în prezent, un spaţiu părăsit, plin de mii de pelicule de film abandonate. Spaţiul va fi deschis, provizoriu, ca spaţiu de proiecţie pentru TIFF.

În cadrul Galei, a avut loc o transmisie în direct de la “Depozitul de Filme” din municipiu, care ar putea deveni, peste zece ani, primul muzeu al filmului din România.

(Cosmin FOSTI)

Tags: ,

2 raspunsuri la “TIFF 13, buget de 1,3 milioane de euro și două proiecte noi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>