Tag Archives: turnul pompierilor

turn-600x372

Turnul Pompierilor, gata în 2019

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat până la finele anului 2019. Va fi transformat în Centrul de Cultură Urbană, iar la ultimul etaj va exista o terasă panoramică deschisă. Investiţia se ridică la 10,2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

“Turnul Pompierilor este în curs de reabilitare. Constructorii ne-au promis că lucrare va fi gata până la finele anului 2019. Contractul este oricum până în aprilie – mai 2020. Clădirea va fi supraetajată cu două nivele, iar la ultimul nivel va fi o terasă de belvedere, de unde va putea fi admirat oraşul, centrul vechi şi împrejurimile. Va fi transformat într-un Centru de Cultură Urbană, pe modelul Turnul Croitorilor, şi va fi introdus în circuitul turistic. La Turnul Pompierilor vor putea fi organizare, aşadar, evenimente culturale de mici dimensiuni, lansări de carte, expoziţii, etc. Penultimul nivel va fi un spaţiu cu pereţi de sticlă, pentru evenimentele care au nevoie de un spaţiu închis”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director al Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la un post de radio local.

Turnul Pompierilor este reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (AOR). Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi este semnat de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câştigat şi concursul de soluţii pentru modernizarea Parcului Feroviarilor şi cel care, alături de coelgii de la Asiza, a imaginat felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală.

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Proiectul va fi realizat din bani europeni, după ce municipalitatea a câştigat o finanţare prin Axa din Programul Operațional Regional este 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Constructor este firma italiană Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de “Poarta Mică din ulița Săpunului”. Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Nu doar Turnul Pompierilor va fi reabilitat, ci şi strada Tipografiei. Modernizarea acesteia este inclusă într-un amplu proiect de transformare a centrului oraşului – modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Puşcariu, Tipografiei (tronsoanele 1 și 3) şi a scuarului CEC. Tot pe bani europeni.

Tags: , , ,
turn-600x372

Strada Tipografiei, închisă. Au început lucrările la Turnul Pompierilor. Cum va arăta

Primăria Cluj-Napoca a închis circulația auto pe strada Tipografiei, tronsonul cuprins între strada David Ferenc și F.J. Curie, în vederea executării lucrărilor de reabilitare a obiectivului Turnul Pompierilor. Va fi permis doar accesul riveranilor dinspre strada F.J. Curie și doar pentru riverani. Pe durata lucrărilor, este interzisă staționarea pe strada Tipografiei.

Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în 13 iulie 2018, iar termenul de finalize este de 24 de luni.

De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului.

VEZI CUM va arăta Turnul Pompierilor după reabilitare AICI! 

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de “Poarta Mică din ulița Săpunului”. Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Tags: , , , ,
turn

Turnul Pompierilor, reabilitat cu 88.000 euro. Va avea o oglindă gigantică în acoperiş FOTO

Turnul Pompierilor va fi reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Premiile puse la bătaie depăşesc suma totală de 88.000 de euro.

Câştigătorii au fost anunţaţi sâmbătă seara, în prezenţa juriului competiţiei: arhitecţii Ligia Subțirică, Șerban Țigănaș, Szabolcs Guttman, Ionuț Radu Filip, Irina Meliță, Oana Bogdan și Adrian Hagiu și Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură. În urma selecţiei, au fost evaluate 25 de proiecte.

Premiul I – reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 de lei (proiectul cu numărul de concurs 70). Autor principal: Vlad Sebastian Rusu. Coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu.

”Proiectul câștigător (nr. 70) realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o ”vârstă” a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta.” – Juriul Concursului

00149124_large

00149125_large

00149126_large

00149127_large

Premiul II – proiectul cu numărul de concurs 50 – 22.000 lei. Autor principal: Arh. Rottman Astrid Luiza. Coautori: Arh. Cosmin Anghelache; Arh. Cassandra Pop.

”Proiectul clasat pe locul al doilea (nr 50) este un proiect matur care recurge la designul elegant și rafinat al structurilor interioare de spațiere și circulații. Silueta propusă este susținută de reinterpretarea ca materialitate și proporții a siluetei vârstei sale din secolul al XIX-lea, elegantă și expresivă. Imaginea nocturnă îi consolidează aspectul de far simbolic. Spațiul interior este foarte bine organizat, oferind variațiuni tridimensionale bine articulate și ierarhizând elementele structurale din beton, metal, grile și decupaje în relație cu anvelopa istorică a turnului. Se realizează un perete parțial continuu pe toată înălțimea turnului existent oferind și suport transportului mecanizat ocazional pentru persoane cu dizabilități.” – Juriul Concursului

2

Premiul III – a mers către planşa cu numărul de concurs 73 – 13.000 lei. Autor principal: arh. Johannes Andreas Bertleff. Coautori: arh. Flavius Adrian Ianchiș, arh. Ana Maria Potoschi, arh. Raluca Grecea, arh. Ioana Mitrică, arh. Sebastian Cucu, arh. Horațiu Vasilescu, arh. Raluca Maria Olaru.

”Proiectul situat pe locul al treilea (nr. 73) este o abilă demonstrație de design, folosind efectul surpriză subtil anunțat de placajul reflectant al cornișei și balconul-drum de strajă. În interior se păstrează scheletul de beton al intervenției din secolul al XX-lea, neanulând această vârstă din viața edificiului și adăugându-se o scară-instalație care se amplifică atât funcțional cât și spațial la partea superioară. Reținut ca ofertă spațială, amenajarea sculpturală prezentată în manieră suprarealistă este completată de utilizarea tehnologiilor realității augmentate și virtuale, în compensare pentru limitările spațiului existent. Terasa platformă de la partea superioară, deși aparent reținută, este în fapt extrem de subtil anunțată prin tratamentul parapetului, atât pe exterior cât și la interior.” – Juriul Concursului

3

Menţiune – Autor principal: Radu Malasincu, Anca Malasincu, Stefan Pavaluta, Barbu Mihai-Flavius.

”Juriul a decis să acorde o mențiune onorifică unui proiect care, deși nu s-a clasat între primele lucrări, se distinge dintre toate soluțiile care au adăugat volume prismatice deasupra turnului existent prin calitatea designului intervenției contemporane. Aceasta reușește să formeze o nouă siluetă distinctă și bine proporționată. Excelentă compozițional și rafinată în detalii, soluția nu a continuat aceste eforturi și pentru organizarea spațială interioară, fiind apreciată în special pentru imaginea exterioară.” – Juriul Concursului

„Decizia de a oferi un viitor unui monument istoric al Clujului prin intermediul unui concurs de soluții este o practică europeană care asigură obținerea unui rezultat final prin selecție valorică reală. Este o procedură care aduce beneficii atât orașului, cât și profesioniștilor. Sperăm ca această inițiativă să se permanentizeze și să se răspândească la nivel național, demonstrând capacitatea Clujului de a invova în dezvoltarea urbană sustenabilă”, a declarat Dan Clinci, consultant tehnic al proiectului.

Provocarea concursului a fost de a identifica soluția cea mai bună care să pună în valoare partea istorică a Turnului, dar și să îl revitalizeze prin ameliorarea existentului și eventuala completare a acestuia. Astfel, baza Turnului este reprezentată de unul din turnurile de intrare în incinta fortificată a orașului, construită în secolul XV, în timp ce al doilea segment este reprezentat de o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului actual este ocupat de o piramidă din tâmplările de metal și învelitoare de sticlă, care este într-un stadiu avansat de degradare. S-a considerat oportună completarea celor două părți istorice, construite la distanță de patru sute de ani, cu un element relevant pentru arhitectura secolului XXI, Turnul devenind astfel, un simbol al vârstelor orașului, motiv pentru care numele concursului este „Turnul celor Trei Vârste”.

De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului. Expoziția tuturor proiectelor din concurs va putea fi vizitată până în 16 februarie 2017, pe strada Iuliu Maniu, nr.4.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de “Poarta Mică din ulița Săpunului”. Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Acesta nu este singurul concurs de soluţii pornit de municipalitate şi OAR. Sunt sau vor fi în derulare competiţii pentru reabilitarea malurilor Someşului, modernizarea Pieţei Lucian Blaga şi a străzilor Napoca şi Eroilor, pentru pietonalizarea străzii Kogălniceanu şi pentru amenajarea unui Teatru de vară pe Cetăţuie.

Tags: , , , , ,