clujbike1-640x372

Start la pedalat! Se lansează oficial sistemul de Bike Sharing din Cluj

Mult aşteptatul sistem de Bike Sharing, proiect implementat pe bani europeni la Cluj-Napoca, va fi lansat oficial marţi, 17 noiembrie 2015, anunţă municipalitatea. În cadrul evenimentului de lansare va avea loc şi un marş de promovare şi încurajare a utilizării bicicletei ca mijloc alternativ de transport, în vederea îmbunătăţirii mobilităţii urbane în zona metropolitană Cluj. Startul oficial se va da la ora 12, în stația de biciclete de pe strada Splaiul Independenței (stația CTP, sensul de mers spre cartierul Mănăștur).

Pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie, sistemul a fost testat de 100 de voluntari ce au semnalat probleme tehnice întâlnite la biciclete. De asemenea, clujenii au transmis Primăriei sugestii referitoare la prelungirea orarului de utilizare al sistemului şi au atras atenţia asupra unor informaţii utile lipsă în staţii, precum numărul de telefon de la call center.

Regulamentul pentru închirierea celor 540 de biciclete din proiect a fost votat, la începutul lunii, de consilierii locali şi prevede: o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. După scurgerea acestui interval de timp, utilizatorii vor plăti o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că aceasta a fost returnată.

820d0db24261209387ebbd6b58a9af21

Abateri şi amenzi

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06.00 – 24.00, valabil de luni până duminică. Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la închiriere, dar în cel mult 12 ore de la durata maximă – ora 24.00 din ziua închirierii – se aplică o amendă în valoare de 100 de lei. De asemenea, pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se vor elibera amenzi între 100 şii 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei, utilizatorul va scoate din buzunar 650 de lei.

Închiriere pe bază de card

Închirierea bicicletelor se va face în baza unui card emis de Primăria Cluj-Napoca. Persoanele sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte, în timp ce tinerii sub 14 ani nu pot beneficia de acest serviciu. Cardul este nominal şi nu poate fi împrumutat unei alte persoane.

Perioada de funcţionare a sistemului va fi întreruptă în perioada de iarnă, cel puţin în perioada 01 decembrie – 01 martie, când se va efectua revizia totală a parcului ded biciclete.

Anul viitor, bicicletele vor fi disponibile şi în Floreşti, chiar dacă acolo încă nu există piste dedicate. Se vor respecta regulile de circulaţie în vigoare.

Proiectul „Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete” are o valoare de peste 17 milioane de lei, din care 13 milioane de lei sunt bani europeni. Contractul a fost semnat în 2011, iar lucrările trebuiau finalizate în toamna lui 2013.

Proiectul Bike Sharing a presupus realizarea a 50 de staţii de închiriere de biciclete, dintre care 43 în Cluj-Napoca, iar restul în Apahida şi Floreşti, precum şi amenajarea unor piste şi trasee funcţionale.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>