ronda foto

Standardul elvețian în tratarea fracturilor, importat pentru medicii clujeni

Cristian Bucur este medicul clujean care înființa, în urmă cu zece ani, compania Ronda Medical, care activează în domeniul traumatologiei. Pentru că lucrează direct cu elvețienii, modelul educațional al tinerilor chirurgi implementat de fundația AO Trauma – care stabilește standardul internațional în domeniul chirurgiei ortopedice – a fost importat și la noi. Prin fundația AO Trauma Romania au fost școliți sute de tineri chirurgi.

O serie de astfel de cursuri are loc în aceste zile la Cluj, unde lectori din diverse țări le prezintă chirurgilor ultimele standarde în abordarea fracturilor. ”Ronda Medical nu este prima dată partener în acest eveniment, care se numește AO Trauma Advance. Am mai organizat încă 6 astfel de evenimente pe parcursul ultimilor 7 ani, pe traumă, și în jur de alte 15 evenimente pe discipline care implică osteosinteza. Sute de tineri medici au beneficiat, prin sprijinul Ronda Medical, de aceste cursuri”, a precizat CEO-ul companiei, doctorul Cristian Bucur.

Doctorul Andrei Ursache este președintele AO Trauma Romania și unul dintre lectori. ”AO Trauma Romania este capitolul românesc al unei fundații foarte mari, mondiale, care cuprinde, cu certitudine, cei mai experimentați chirurgi de traumologie din lume. Are filiale în toate statele lumii, iar originea sa este în spațiul european, în Elveția. Misiunea ei principală constă în antrenarea tinerilor chirurgi, în educarea profesională a tinerilor chirurgi în traumatologie. Are, cu siguranță, cele mai performante cursuri în domeniu, iar ceea ce oferim noi chirurgilor din România este un curs de exact aceeași valoare cu cel ce-l urmează colegii lor din țările dezvoltate. Viața tânărului chirurg român nu este una dintre cele mai dulci și chiar dacă are intenții foarte  bune, întâmpină greutăți foarte mari în ceea ce privește procesul educativ, care necesită timp, bani și un suport logistic semnificativ. Faptul că putem să le oferim un curs identic cu cel ce se ține în fiecare an la Davos, în Elveția, credem că e o realizare foarte mare. Rezultatul final al unui astfel de proces de educație are un impact major asupra pacienților din România”, explică Ursache.

ao trauma 1

Potrivit președintelui AO Trauma Romania, chirurgia traumatologică este combinația a doi factori. ”Medicina de calitate și în special chirurgia traumatologică este o combinație dea două lucruri: un suport logistic – chirurgia traumatologică se face, în general, cu implanturi din diverse materiale, în general metalice- iar în aldoilea rând, cel ce folosește acest suport trebuie să fie educat și știe să folosească acel material. Aceste lucruri trebuie să se întâlnească în specializarea noastră: suportul material și educația profesională a medicului care îl folosește. Ceea ce facem noi cu acest curs este să oferim tinerilor chirurgi români un element de educație identic cu cel ce se constituie în standardul cel mai bun pe plan mondial. Cel ce beneficiază cel mai mult de aceste informații este un chirurg în ultimii ani de rezidențiat ori un proaspăt specialist”, spune Ursache.

În opinia sa, folosirea materialelor de calitate are, pe termen lung, costuri mai scăzute. ”În ceea ce privește materialele folosite, este, din nou, o chestiune de costuri raportate la beneficii. Dacă un material scump este folosit judicios, în final el trebuie să economisească bani. Dacă un material bun, folosit așa cum trebuie, obții un rezultat bun pentru pacient, per total, costurile ce țin de incapacitatea de muncă, de eventuale pensionări medicale, de cheltuielile pentru pacient, pentru societate, pentru familie fac ca acest material scump să merite. Dacă cele două elemente se întâlnesc, un material bun și știința celui ce îl folosește, atunci un material scmp, pe termen lung, se dovedește, de fapt, ieftin. Sunt materiale în ziua de azi foarte bine tolerate de organism, care nu mai trebuie scoase, deci pacientul nu mai trebuie supus unei noi intervenții chirurgicale”, a explicat Ursache.

Doctorul Szabo Zsolt este președintele acestui curs. ” Această fundație, AO Trauma, a fost fondată în urmă cu 51 de ani de elvețieni pentru că s-a stabilit că pentru aceleași boli, aceleași fracturi, aceleași traumatisme, în unele țări au avut 10% complicații, în altele 20% iar în altele, 50% complicații. Deci rezultate complet diferite în cazul acelorași fracturi. Atunci doctorii din acel grup elevețian și-au spus că trebuie să elaboreze un set de reguli și principii de bază care, dacă sunt respecatate, atunci se poate obține un rezultat bun indiferent dacă este în Africa ori în Europa de Est ori Elveția sau Statele Unite. Această fundație a avut un grup de doctori mai în vârstă, care au format baza de educație a acestor chirurgi care au participat la cursuri în Elveția unde au învățat cum să învețe, pentru că să înveți un adult este complet diferit față de a învăța pe cineva din băncile liceului ori facultății. Acești lectori români care au participat, în ultimii ani, în număr foarte mare la aceste cursuri la care au fost învățați cum să învețe, de ani de zile lucrează aici și organizează an de an, cu ajutorul companiei Ronda Medical astfel de cursuri”, a afirmat doctorul Szabo.

ao trauma 2

Pe de altă parte, medicul a deplâns condițiile de dotare din spitalele românești și faptul că din ce în ce mai  mulți specialiști pleacă. ”Sunt instrumente la aceste cursuri care lipsesc dn majoritatea spitalelor din România ori Ungaria. Această companie pune aceste  instrumente la îndemâna cursanților ca să învețe în condiții ideale. În ultimii ani, acest nivel de cunoștințe al traumatologilor români a crescut semnificativ. Tot mai mulți români sunt invitați ca lectori în cursuri internaționale, ca recunoaștere a nivelului traumatologiei românești. Pe de altă parte, noi, cei ce suntem pasionați de educarea tinerilor doctori, ne dăm seama că acești tineri care ajung la nivelul de avansați azi-mâine pleacă din țară. Nu doar din România, ci și din Ungaria, Polinia ori Cehia. E ușor de înțeles cineva, ca tânăr specialist care are un salariu de 400 de euro, că se urcă în avion și călătorește o oră și jumătate ori două până în Germania ori în Anglia, Suedia ori Norvegia, când acolo are un salariu de zece ori de 20 de ori mai mare”, a precizat președintele cursului.

Szabo susține că în ortopedie s-a schimbat adordarea în ultimul timp, iar chirurgul nu mai trebuie să pornească de la ideea doar să pună fiecare bucată de os ruptă în poziția inițială. ”Cred că este o schimbare foarte mare în ideea că traumatologul, ortopedul, timp de ani mulți, de decenii întregi, s-a uitat la radiografii, a văzut oase rupte, a învățat să plună plăci, șuruburi, a învățat să reconstruiască aceste oase rupte în bucăți, să le pună într-o bucată, să le fixeze bine, ca să arate bine pe radiografie, iar pacientul să fie bucuros, șeful să fie bucuros de ce operație bună și frumoasă a făcut. Nimeni nu s-a gândit că timp de trei luni, ori șase luni, acel pacient nu va putea folosi membrul respectiv, pentru că noi am fost foarte mult timp axați pe această teorie mecanică: să punem șuruburi bune, să punem plăci groase și mari, să facem o fixare excelentă. Ce s-a schimbat în ultima vreme? Ne-am dat seama că biologia, vascularitatea sunt mult mai importante decât această fixare rigidă, mecanică a oaselor, oasele sunt niște structuri care trăiesc, unde vitalitatea, articulația, nervii trebuie respectate. Aceasta are o importanță foarte mare. Pe de altă parte, acum știm că nu întotdeauna trebuie să reconstruim ceea ce a fost inițial. Multă vreme s-a încercat să fie pusă fiecare bucată acolo unde a fost înainte de traumă. Acum ne-am dat seama că există și alte soluții care dau rezultate mai bune. Adică avem grijă să reconstruim lungimea osului, axul lui, rotația lui și funcția va fi excelentă, fără să distrugem această vascularitate”, a precizat chirurgul.

Cursurile, care se desfășoară până sâmbătă la Grand Hotel Napoca, cuprind principiile noi de management al fracturilor și trec cursanții prin cele mai noi aplicații practice din domeniul traumatologiei.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>