1_3_186430_1559223618_06332_fav

Spitalul Pelican, de azi e clădire de birouri / Investiție de 20 mil. euro

Clădirea care trebuia să devină primul spital privat din Cluj-Napoca a fost transformată în spațiu de birouri, printr-o investiție de 20 de milioane de euro.

Grupul KÉSZ a inaugurat a inaugurat, joi, 23 mai 2019, clădirea de birouri Hexagon Offices. Situată pe Calea Turzii, are opt etaje și o suprafață de închiriat de 21.600 mp. Imobilul include și spații comerciale, un centru de conferințe, o cafenea, un restaurant și un centru fitness. Valoarea investiției depășește 20 de milioane de euro.

Clădirea ar fi trebuit să funcţioneze ca spital universitar

Imobilul care trebuia să găzduiască cel mai mare spital privat din ţară, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, a trecut în mâinile constructorului ungar Kesz, după ce acţionarii companiei Pelican Impex, care deţine deja un spital în Oradea, nu au mai mai putut finaliza proiectul anunţat ca o investiţie de 50 de milioane de euro. Sucursala locală a grupului Kesz a căutat investitori pentru a finanţa proiectul, însă a luat în calcul transformarea imobilului într-o clădire de birouri. Pentru a finaliza construcția, investitorul trebuia să aloce 10 milioane de euro.

Clădirea ar fi trebuit să funcţioneze ca spital universitar, prima unitate spitalicească de acest tip din ţară. Primele probleme au apărut în 2012, construcţia fiind întreruptă după finalizarea structurii clădirii. Lucrările au fost reluate după câteva luni, dar au fost oprite definitiv la în 2013, perioadă în care imobilul a fost aproape integral construit.

Proiectul de spital, eșuat de două ori

Una dintre variantele vehiculate a fost preluarea imobilului de către Consiliul Județean (CJ) pentru un spital monobloc pentru copii, însă nu s-a materializat. „Ne-am tot orientat asupra unui teren să construim noi, dar am ajuns la concluzia că mai eficient ar fi să achiziționăm o clădire gata construită. Din ceea ce am am văzut în piață, cel mai bine se preta clădirea investiției de pe Calea Turzii”, declara președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Primul spital privat din Cluj-Napoca, aflat acum în construcție, va fi deschis în acest an de rețeaua Regina Maria, fiind realizat în parteneriat cu omul de afaceri local Horia Ciorcilă. Investiția de pe Calea Dorobanţilor este de 15 milioane de euro.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>