img_20140603_1041311

Speranță pentru Cetățuie. Primăria cumpără un teren în valoare de 100.000 euro

A fost lăsată în paragină. Reabilitarea și amenajarea ei ar ajunge la sume exorbitabile, bani pe care proprietarul privat nu-i are și nici nu și-ar dori să-i investească. Este vorba despre unul dintre cele mai pitorești locuri din Cluj-Napoa: Cetățuia. Primăria este conștientă de potențialul turistic al zonei, dar nu e proprietară pe terenuri. Totuși, în cadrul ședinței Consiliului Local de joi, 21 mai 2015, edilul Emil Boc a mai adăugat un punct; un proiect îndrăzenț anunțat, în 2012, de primarul interimar Radu Moisin: amenajarea unui teatru de vară pe Dealul Cetățuie. (n.red. proiectul a fost blocat timp de câțiva ani din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză). “Am avut întâlniri cu proprietarii și am ajuns la o concluzie”, a declarat Boc în deschiderea ședinței.

Așadar, Primăria Cluj-Napoca va cumpăra un teren în suprafață de 10.000 mp pentru care va plăti 100.000 euro (n.red. 10 euro.mp, fără TVA) de la societatea Unita Turism Holding, proprietarul terenului (n.red care deține în Cluj-Napoca și Hotel Sport și fostul ștrand municipal – proprietăți scoase la vânzare la suma de 12 milioane de euro). Investiția ar urma să fie făcută din fonduri europene.

Pentru a putea cumpăra acest teren, municipalitatea va renunța la dreptul de preemțiune pentru clădirea Pavilion C – monument istoric – pe care a decis să o cumpere, împreună cu Pavilionul G, la începutul anului, după ce clădirile au fost scoase la vânzare de proprietar, la intervenţiile conducerii filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România care a susţinut oportunitatea pe care o are primăria de a le reintroduce în circuitul public.

“Se renunță la dreptul de preemțiune exercitat către Municipalitatea Cluj-Napoca prin Hotărârea nr.48/2015, pentru cumpărearea imobilului – monument istoric Pavilion C, P+E – la parter 5 camere și 1 un hol, la etaj 5 camere și 1 hol, înscris în CF nr.309203 Cluj-Napoca, cu un teren aferent de 500 mp, urmare a asumării de către SC. Unita Turism Holding și de către BT Leasing Transilvania IFN SA, a obligației de vânzare către Primăria Cluj-Napoca, a terenului în suprafață de 10.000 mp, situat în municipiul Cluj-Napoca, în vederea realizării obiectivului “Teatru de vară” și luând act de declarația nr. 943/21.05.2015, dată de domnul Josef Goschy, reprezentantul legal SC Unita Turism Holding SA, privind asumarea obligației de vânzare a terenului în suprafață de 10.000 mp, situat în Cluj-Napoca, Zona Cetățuia, în vederea realizării obictivului “Teatru de vară”, se arată în proiectul HCL, adoptat cu 20 de voturi.

Din momentul în care proprietarul terenului aduce extrasul de carte funciară, municipalitatea are 6 luni la dispoziție pentru a achita suma de 100.000 de euro.

(Anca MUREŞAN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>