groapa gunoi

Soluţie de 4.6 milioane lei pentru gunoiul clujenilor. Tarife mai mici la colectare

Începând de joi, 16 octombrie 2015, gunoaiele menajere din Cluj-Napoca vor fi depozitate pe o nouă rampă temporară la Pata Rât, investiţie în valoare de 4.6 milioane de lei a Primăriei.

Noua rampă, în suprafaţă de 4.000 mp, a primit autorizaţie de funcţionare şi aviz de mediu pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 2, timp în care Consiliului Judeţean (CJ) Cluj ar trebui să finalizeze Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), proiect pe fonduri europene.

Odată cu deschiderea noii rampe, vor scădea taxele plătite de clujeni pentru colectarea gunoiului. . La valori chiar mai mici faţă de preţul iniţial majorării din primăvara acestui an, atunci când Garda Mediu a închis definitiv groapa de gunoi a oraşului – 18 ha, iar deşeurile au necesitat să fie transportate la Alba şi ulterior, la Oradea. Cel puţin în cazul persoanelor fizice.

Aşadar, factura lunară a persoanelor fizice va fi în valoare de 6.79 de lei, iar agenţii economici şi instituţiile publice vor plăti 43.10 lei/mc. Tarifele include TVA, cât şi costurile transportului ulterior de la rampa temporară la CMID.

Pers. fizice: 7.05 lei/lună (preţ înainte de majorare), 8.38 lei/lună (preţ majorat), 6.79 lei/lună (preţ nou)

Pers. juridice: 21.15 lei/mc (preţ înainte de majorare), 70.34 lei/mc (preţ majorat), 43.10 lei/mc (preţ nou)

“A fost cea mai mare şi mai grea provocare de când sunt eu primar în acest oraş. Puteam să facem conferinţe de presă în fiecare zi ca să arătăm gravitatea situaţiei, adică aceea de a rămâne cu gunoaiele în stradă, şi să arătăm că alţii ar trebui să rezolve problemele, ceea ce este adevărat. Dar dacă nu suntem un model la centru, măcar să fim la soluţii temporare, în timp de criză. Spun acest lucru pentru că ne aflam în situaţia în care niciun alt judeţ nu ne mai primea: la Bistriţa au zis că-i îngropăm în şase luni, Alba duce gunoiul la Sibiu, Satu Mare ne-a amânat, în Sălaj abia în decembrie va fi finalizată prima celulă, Oradea ne-a zis iniţial să mai aşteptăm şi îi mulţumesc primarului de acolo că şi-a asumat în final acest risc politic până la urmă, el fiind criticat de cetăţeni pentru decizia luată. Ar mai fi fost o soluţie la Odorheiu Secuiesc, acolo unde duce şi Turda, dar vorbim de cantităţi infime. E adevărat, nici noi nu putem primi în situaţia dată deşeuri din alte părţi”, a punctat edilul Emil Boc.

Preţuri pentru alte tipuri de deşeuri:

Mobilier voluminos: 13.39 lei/mc (pers. fizice), 25.11 lei/mc (pers.juridice)
Materiale de construcţii/demolări: 24.01 lei/mc (pers. fizice), 34.91 lei/mc (pers.juridice)
DEEE: 0 lei/mc (pers. fizice), 0 lei/mc (pers.juridice)
Cadavre animale: 0.10 lei/kg (pers. fizice), 0.10 lei/mc (pers.juridice)

CMID trebuia finalizat în 2014. Depozitul este singurul, de acest fel, aprobat și autorizat de către autoritățile statului român ca să funcționeze în județul Cluj. Conform ultimelor informaţii, caietul de sarcini pentru reluarea licitaţiei de construire a fost finalizat.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>