teodorovici_2_0

Se anunță noi modificări la taxe și măsuri de descurajare a „nemuncii”

Guvernul ar urma să facă noi modificări la codurile fiscal și de procedură fiscală pentru firme și să ia măsuri de descurajare a „nemuncii”, inclusiv la nivelul unor ajutoare sociale, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

O primă modificare pe care Guvernul o plănuiește pentru perioada imediat următoare ar urma să ajute firmele mai mici, cu cifre de afacer sub 100 de milioane de lei, în procedurile vamale.

„Sunt modificări care trebuie obligatoriu făcute. De exemplu, este o aberație, în vamă, firmele sub 100 de milioane de lei sunt obligate să plătească TVA în vamă, iar cele peste 100 de milioane când valorifică ceea ce aduc. Aceasta este o piedică pentru companiile noastre în special, că ele sunt sub acest plafon. Nu știu cine a propus asta, dar trebuie schimbată imediat. Nu poți să stai 1 an, când știi că este un blocaj pentru companii cu mai mică putere finaniară” – a spus Teodorovici.

În schimb, el a precizat că o modificare mai amplă, generală a codurilor fiscale ar urma să fie efectuată la finalul anului 2018.

„Pe codurile fiscal și de procedură fiscală au fost foarte multe modificări în ultimii ani și am avut și noi câteva în acest an, dar modificări care se justificau pentru a schimba anumite lucruri în sensul în care economia îl dorește. Am spus că bine ar fi să ne oprim cu aceste modificări, să stăm până la finalul primului semestru, să facem o analiză a Codurilor și să luăm articol, cu articol, să propunem modificări acolo unde se justifică, să lăsam în dezbatere publică în iulie, august, septembrie, octombrie, iar la finalul anului să avem ultima modificare a codurilor, ca de la 1 ianuarie 2019 să-l lăsăm deoparte ca oamenii să-l înțeleagă, să-l accepte, să-l aplice și să oprim această lipsă de coerență” – a explicat ministrul Finanțelor.

Mai multe detalii AICI. 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>