11800558_406742082850164_2287003342060546999_n

Şcoala neconvenţională de IT din Cluj, la a doua generaţie. Director nou şi planuri de expansiune peste Prut

Şcoala neconvenţională de IT din Cluj-Napoca, Academy+Plus, şi-a deschis, în noiembrie 2015, al doilea an de studii pentru 140 de studenţi, cu 87 mai mulţi decât în anul precedent.

“Anul acesta am avut 1.700 de aplicanţi: liceeni, studenţi sau persoane care se află în proces de reconversie profesioanlă. 350 dintre aceştia au trecut prin etapele de selecţie, pentru ca în final să rămână 140 de studenţi. Aplicaţiile s-au făcut pe platforma online a academiei de IT şi au început în ianuarie, iar candidaţi au trebuit să treacă două teste de memorie şi logică. Ulterior, cei ce au trecut de etapa de preselecţie au fost supuşi, la sediul nostru, la 28 de zile de testări intense, timp în care au trecut prin proiecte individuale sau de grup. Tematica a cuprins noţiuni precum: elemente şi instrucţiuni de Unix Shell, sintaxa limbaj C, pointeri, recursivitate, şiruri de caractere, alocare dinamică a memoriei, strucuri de date, realizarea unui installer liste înlăţuite, arbori. Astfel, la finalul lunii septembrie a fost definită noua generţie de cursanţi”, au declarat reprezentanţii şcolii alternative de IT.

Anul trecut, 1.000 de persoane au dorit să urmeze cursurile Academy+Plus, însă doar 53 au trecut testele de admitere. Dintre acestea, 31 au fost acceptate în internship-uri pentru ca, în final, 25 să fie angajate în 10 companii de profil care îşi desfăşoară activitatea în Cluj, precum: Bitdefender, MSG Systems, Arobs, Garmin, National Instruments şi Pitech+Plus, compania fondatoare a academiei de IT.

Pentru anul 2016, atunci când va fi lansat şi un program special de cursuri concentrate pentru persoanele care doresc reconversie profesională, conducerea şcolii estimează că numărul studenţilor va creşte la 250.

Programa educaţională mai generoasă şi programe extra pentru copii

Programa educaţioanlă a academiei clujene urmează modelul prestigioasei şcoli de formare profesională “Ecole 42” din Paris, iar cursurile presupun lucrul studenţilor cu specialişti din cadrul companiilor de IT clujene, aceştia fiind nevoiţi să dea soluţii la probleme informatice contra-timp, probleme care nu sunt altceva decât situaţii concrete cu care orice programator se poate confrumta la un moment dat în cariera sa. Totuşi, anul acesta, programa mai include workshop-uri, proiecte pentru comunitate şi mentorat pentru circa 50 de copii între 7 şi 14 ani, participanţi la un concurs de codare organizat tot de academie. Un alt concurs va fi dedicat elevilor de liceu: 30 de tineri provenind din 6 judeţe din ţară, 12 ore de codare şi premii în bani.

An nou şcolar, director nou. Român şcolit în Franţa

De anul acesta, Academy+Plus are director nou. Este vorba despre Adrian Tănăsescu, un român care a locuit în ultimii 15 ani în Franţa şi s-a întors în ţară special pentru a coordona acest proiect. Tănăescu a fost şcolit în Franţa, a lucrat în mediul universitar, cât şi în cel privat. În IT, în Lyon.

În ceea ce privesc obiectivele pentru noul an de studii, Tănăsescu îşi doreşte să continue şi să întărească colaborarea cu “Şcoala 42”, dar să pună bazele şi unor parteneriate cu universităţile din Cluj-Napoca, cât şi cu cele din alte oraşe ale ţării. Nu în ultimul rând, vrea să atragă în proiect cât mai multe companii private. “Până la urmă, companiile sunt adevăratele beneficiare ale acestui program şi este necesar să fie implicate activ în pregătirea studenţilor. Asta pentru a răspunde exact nevoilor lor”.

Proiectul Academy+Plus va fi extins din 2016 şi în Republica Moldova, la Chişinău. Starnet este compania care va coordona şcoala de peste Prut, acolo unde domeniul IT duce lipsă de personal calificat.

Academy+Plus a fost lansată în 2014 la Cluj-Napoca de către Bogdan Herea, fost olimpic la fizică și matematică, plecat cu bursă în Franța și reîntors în țară pentru a-și începe propria afacere – furnizorul de servicii IT Pitech+Plus, şi este prima şcoală de acest tip din România.

Se adresează atât absolvenților de liceu (deși nu este obligatorie o diplomă de bacalaureat), cât și celor care doresc o reconversie profesională. Cursurile durează 3 ani de zile și sunt gratuite. Nu are orar fix, nici note şi nici profesori în sensul clasic.

La finalul celor 3 ani de studiu există posibilitatea de a trece la o etapă de aprofundare: încă 2 ani de studiu prin proiecte de cercetare şi inovatie (n.red. realitate augumentată, obiecte conectate, robotică, ultra-mobilitate, nano-tehnologie), fie antreprenoriat şi managementul inovaţiei.

Şcoala este acreditată la centru de formare profesională la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Muncii. La absolvire, elevii primesc diplome de analist programator.

Din ianuarie 2016 vor continua studiile şi studenţii înscriși în 2014, care au urmat șase luni de stagii de practică în diverse firme de IT din Cluj.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>