2000px-Regiunea_Nord_Vest.svg

Şantierul Nord-Vest saturat imobiliar? Mai puţine autorizaţii de construire în iunie

Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut în luna iunie cu 2,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 3.822, după un ritm mai crescut în mai, avansul fiind generat de creşterea cererii în aproape toate regiunile ţării, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În mai, numărul de autorizaţii a crescut cu 17,1% faţă de mai 2016.

Cumulat, în primele şase luni din acest an, numărul de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe a crescut cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 18.908.

Din numărul de autorizaţii eliberate în luna iunie 2017, 65,1% au fost în localităţi rurale.

Faţă de a şasea lună din 2016, s-au înregistrat creşteri ale numărului de autorizaţii în toate regiunie, cu excepţia regiunilor Nord-Vest şi Vest.

“În luna iunie 2017, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+66 autorizaţii), Nord-Est (+54), Sud-Est (+41) şi Centru (+38). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (-105 autorizaţii) şi Vest (-21).”, a informat INS.

În 2016, numărul de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,2% faţă de anul anterior, până la 38.653, declinul fiind generat mai ales de reducerea cererii în zona Capitalei, în Moldova şi în Muntenia.

În 2015, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În perioada 2009-2014, numărul de autorizaţii pentru clădiri de locuinţe – care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente – au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>