lis9LSpl

S-a inventat “tastatura românească”. A fost testată de un cunoscut blogger din Cluj

“Multă vreme am susținut faptul că românii ar trebui să scrie românește pe net. E un lucru necesar dacă gîndim și simțim românește și evităm situațiile penibile”, “Eu, pe blog, scriu de ani buni cu diacritice”, “bat vreun milion de caractere pe lună, sau mai mult. Scriu pe blog, traduc, scriu mail-uri, scriu comentarii… se adună repejor”, acestea sunt doar câteva din motivele pentru care mai mulți bloggeri au acceptat să testeze, iar mai apoi să ofere feedback despre “tastatura românească” inventată de Cristian Adam.

603136_104492596360646_1094696586_n

Cristian are 33 de ani, a absolvit Facultatea de Electronică din Brașov, iar în prezent este inginer software în Berlin. Timpul liber și-l dedică tot tehnologiei. Anul acesta a reușit ducă la bun sfârșit un proiect de suflet și să concretizeze “tastatura românească” pentru că “pe internet există foarte multă informație scrisă fără diacritice, respectiv informație scrisă folosind diacriticele vechi cu sedilă. Având o tastatură românească în față cresc șansele ca utilizatorul să scrie românește, cu diacritice. Tastatura românească ar putea fi folosită în educație și de către toți cei care scriu texte în limba romană, jurnaliști, scriitori, bloggeri”.

Ce este special la această tastatură?

Este o tastatură care permite ortografierea corectă în limba română pe orice sistem de operare, prin utilizarea directă a unor taste pentru scrierea semnelor diacritice. “Aceasta înseamnă că, atunci când folosim tastatura românească în Windows Vista sau mai nou, ceea ce vedem pe taste este exact ce va apărea pe ecran când scriem. Tastele speciale și funcționale sunt notate cu iconițe prietenoase, mai sugestive decât prescurtările clasice din limba engleză. Am preferat să evit folosirea unor etichete în limba engleză pe o tastatură românească. Mai mult, am înlocuit simbolul Windows cu un tricolor stilizat. Tastatură este conformă cu aranjamentul primar din standardul românesc ASRO SR-13392:2004”, explică Cristian Adam în prezentarea produsului său.

“Ce obțineți? O tastatură confortabilă pentru ortografierea în limba română. O amplasare firească a literelor Y și Z, precum și a majorității simbolurilor (cum ar fi !, @, etc.), conform obișnuinței utilizatorilor români. Acces facil la simbolurile ale căror locuri pe tastatură au fost ocupate de caracterele românești. Acces simplu la simbolul € (Euro)”, punctează tânărul.

Fontul folosit pentru litere și cifre este Fira Sans, font folosit de către corporația Mozilla pentru Firefox OS. Tastatura este compatibilă cu sistemele de operare: Microsoft Windows Vista/7/8/8.1 (pentru Windows XP trebuie instalat un driver adițional), Linux, Mac OS X.. Are 104 taste și 11 taste multimedia.

7egDj6fl

 

GhG96U3l

Teoria pusă-n practică

Pentru a se convinge că proiectul său este viabil, tânărul a trimis câteva tastaturi spre testare unor bloggeri din România. O bucată a ajuns la Cluj, la Andrei Crivăț, unul din cei mai influenți oameni din social media autohtonă.

“Tastatura asta mi se pare extrem de faină, dar asta are un singur defect – e cu fir. Dar eu sper că omul, dacă se strâng suficient de mulți bani, scoate și o variantă wireless”, e de părere Crivăț.

La rândul lui, brașoveanul Dorin Lazăr spune: “E plăcută la atingere, nu îți dă sentimentul ăla de plastic ieftin, și tastele cu caracterele românești sunt acolo unde trebuie. E o tastatură foarte faină, o plăcere să o folosești”.

Roxana Chirilă este traducător autorizat și a scris un roman. Nu s-a zgârcit la cuvinte când a venit vorba de a oferi feedback despre tastatura românească a lui Cristian Avram. Ea spune așa: “Ce-mi place la ea: tastele se apasă ușor. Am tradus vreo pagină cu ea, acum scriu articolul ăsta – și nu e un efort pentru degete. Are taste multimedia: pot da muzica mai tare sau mai încet, o pot porni sau opri din tastatură. E fain, când ai lucruri de făcut și deja faci alt+tab într-o veselie. Are tasta enter mare; pentru unii ăsta e un minus, la mine e un plus. Ce nu-mi place la ea: tastele sunt colțuroase. Mi se tot ciocnesc vârfurile degetelor de celelalte taste sau apăs prea în margine și îmi creează o senzație de disconfort. După vreo 2 pagini de scris încep să simt o ușoară gâdilătură în vârfurile degetelor. Are tastele gen “Home”, “End”, “Pg Up”, “Insert” marcate cu semne care le sugerează funcția. Toate bune și frumoase, dar mi-a luat puțin să mă prind care e care. Materialul nu e cel mai fin la atingere”.

Ținând cont de cele menționate mai sus, Cristian se declară mulțumit: “feedback-ul este în general pozitiv, cu mult mai pozitiv decât m-am așteptat”.

39 de lei bucata. SOS pentru finanțare

Asemeni mai tuturor ideilor frumoase, există și o problemă: finanțarea. Cristian nu are resursele financiare necesare pentru a produce tastatura în masă. A bătut palma cu o firmă producătoare, dar e necesar să comande minim 1.000 de bucăți ( sau multiplu de 1.000), iar acest lucru ar însemna să investească minim 39.000 lei. Așa că a lansat proiectul pe site-ul de kickstarter românesc – Multifinanțare. Cu doar 18 zile rămase la dispoziție, povestea nu pare să aibă parte de un final fericit. S-au strâns abia 982 de lei, adică nici 3% din suma necesară.

“Dacă nu se vor strânge banii, proiectul nu se va realiza și susținătorii o să-și primească banii înapoi, mai puțin taxele percepute de bănci pentru transferuri bancare”, a declarat tânărul.

În cazul unei reușite, tastatura ar ajunge pe masa utilizatorilor în primăvara lui 2015, la prețul de 39 de lei, TVA-ul și transportul (n.red. exclusiv pe teritoriul României) fiind incluse cost.

 

 

 

 

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>