studenti-1-672x372

România, în topul celor mai scumpe ţări din lume din punct de vedere al educaţiei

La finele anului trecut, Business Insider a publicat un articol cu privire la cele mai scumpe ţări din lume din punct de vedere al educaţiei. Publicaţia de media citează analiza Expert Market, bazată pe datele cu privire la taxele universitare pentru anul academic 2014/2015 şi raportul Gallup Median Self-Reported Income Report din 2013.

Cu toate că Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii sunt cunoscute pentru taxele mari ale universităţilor, acestea nu se află pe primele locuri în acest top. Primele trei poziţii sunt ocupate de Ungaria, România şi Estonia.

Topul, care se bazează pe taxele universitare pentru studii de licenţă, arată că unii părinţi sunt dispuşi să plătească chiar şi peste 90% din venituri pentru educaţia copiilor lor.

Ungaria

Costul total al taxelor de şcolarizare: 34.200 de dolari;
Procentul din salariu cheltuit pe taxele universitare: 92%.

România

Costul total al taxelor de şcolarizare: 25.200 de dolari;
Procentul din salariu cheltuit pe taxele universitare: 86%;

“România are un număr mare de stundeţi, în special la medicină. Învăţământul universitar este, în general, gratuit pentru români, dar există şi locuri la taxă. Străinii care dorescă să studieze în românia sunt obligaţi să plătească taxe”, scrie Business Insider. “Chiar şi o taxă mică pentru educaţie înseamnă o sumă considerabilă din venitul lunar al unei familii. De aceea, majoritatea acestor ţări au fost incluse în topul nostru”, explică Jared Keleher, Expert Market.


Estonia

Costul total al taxelor de şcolarizare: 38.400 de dolari;
Procentul din salariu cheltuit pe taxele universitare: 76%.

Topul este completat de Chile, Malaezia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Lituania, Marea Britanie, Singapore, Japonia.

Citeşte şi Cât costă un an de facultate la Cluj. Taxele pentru anul universitar 2015-2016.


Ce poţi studia la universităţile private din Cluj. Vezi tarifele

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>