Banner-radio

“Pune mâna şi ciuleşte!” A apărut un nou post de radio la Cluj

“Pune mâna şi ciuleşte!” este sloganul Ciurila.ro, cel mai nou radio online din Cluj-Napoca. Emite 24/7 o stare de spirit “alternativ-rock-indie-pop-blues-jazz-toate-alea”. Pe scurt: muzică făcută bine şi cu mesaj. În spatele proiectului se află un clujean “prin adopţie”, cu state vechi de plată în FM-ul românesc: Adrian Ardelean.

“Este o alternativă la canalele clasice media, pentru oricine şi oricând, dar cu nucleu la Cluj. Un prieten a venit cu numele, fonetic e funky, e cumva autoironic, dar ne şi leagă de Cluj. Asemănarea cu Radio Guerrilla e pur întâmplătoare. În ceea ce priveşte muzica difuzată, e o plajă largă ce aşteaptă să fie explorată. Avem trupe româneşti, chiar din Cluj (Mojo Barre, Grimus, Natif), trupe indie pe val, dar şi nume internaţionale mai puţin cunoscute din Marea Britanie, SUA, Franţa sau Japonia şi Uzbekistan”, spune Adrian amuzat. “Caut zilnic muzică nouă care să spună o poveste, să transmită ceva. Spre exemplu, de curând am aflat de Dad Rocks!, un proiect muzical din 2009 semnat de islandezul Snævar Njáll Albertsson. Tipul a scos un album prin care să exprime ceea ce simţea el ca proaspăt tătic. Aşadar, playlist-urile sunt într-o continuă metamorfoză, iar feedback-ul pe care îl primim de la ascultători joacă un rol important: ne trimit o piesă sau sugerează o trupă, sus cu ele”, mai spune el.

1900022_796420913718828_434667321_n

Radioul emite pe net încă din octombrie 2013, dar în primăvara acestui an a “suferit” o rebranduire. La casă nouă, haine noi. Site-ul radioului are şi o secţiune de blog…cu şi despre muzică.

10943707_635537243257456_8036575988124639628_o

“Vrem să ne răsplătim cumva ascultătorii şi am decis să o facem aşa cum ştim noi mai bine: prin scriitură. Ascultă o piesă, două în timp ce citesc un articol-poveste cu şi despre muzică. Aşa zice şi sloganul, nu?”, punctează Adrian.

E jurnalism subiectiv, dar bine argumentat şi relativ nişat, inspirat (dacă vreţi) de stilul promovat de publicaţii precum Decât o Revistă sau Casa Jurnalistului. Între “povestaşii ciurileni” (aşa cum îi numeşte Adrian) se regăsesc nume cunoscute în peisajul mediatic-muzical românesc. Pentru început: Tudor Runcanu. Vor urma şi alţii.

“Ciurila merită salvată, e o Roșie Montană mai mică. Avea păduri și lacuri, era locuită de oameni și animale. Acum o repopulăm cu muzică și povesti. Dacă mă gândesc repede așa, cu ochii închiși, la ce mă inspiră locul ăsta, îmi închipui goana cu o mașină decapotabilă într-un asfințit de vară, șerpuind pe dealuri, niciodată singur, scufundat, înotând în vânt”, scrie Runcanu într-o postare pe blog.

Tot pe blog, într-o postare e încărcat un “mixdeîncălzire” a tânărului DJ, Vlad Bretan. “L-am văzut la lucru la Electric Castle, 2014. Era din punctul nostru de vedere, cel mai bun DJ din secţiunea Stables, în seara când am fost noi”. În viitor, s-ar putea să-l auziţi mixând live la Ciurila.ro.

Planurile de viitor sunt multe. “Ciurilenii” nu duc lipsă de idei şi sunt motivaţi de cei 1.200 de vizitatori unici pe care îi au lunar. Iar cum la urechile lor a ajuns vestea că radioul clujean se ascultă în două localuri din Bucureşti şi Iaşi, Adrian şi Andrei se gândesc să-i molipsească şi pe proprietarii de cafenele şi baruri din Cluj. Zorki Photo Café a acceptat să fie antenă ciurila.ro, dimineaţa, la cafea.

Radioul este gratuit şi poate fi accesat şi pe android.

Ciuriles!

(Anca MUREŞAN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>