ikon 1

Proiect verde finanțat de norvegieni, lansat la Cluj

O companie care produce în Apahida componente pentru hidrocentrale pentru un gigant norvegian a lansat un proiect de investiții de circa 575 de mii de euro prin programul Inovare în Industria Verde din România.

Ikon Ideea, care are o colaborare mai veche cu norvegienii de la Rainpower, unul dintre liderii globali în construcția de hidrocentrale, a demarat astăzi, la Cluj-Napoca, proiectul ”Responsabilitate și Dezvoltare în sectorul Hidrocentralelor”, finanțat prin mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014 (Granturile Norvegiene), care urmărește creșterea competitivității prin implementarea unor servicii și tehnologii prietenoase cu mediul.

ikon paleta

”Compania românească, cu o experienta de mai bine de zece ani, a început de la bază cu confecții metalice, au crescut, au investit în echipă, iar din 2010 au obtinut statutul de furnizor la Rainpower Norvegia. Cu timpul au dezvoltat colaborările și au devenit principalul lor furnizor din Europa. Rainpower are proiecte de hirocentrale în toată lumea. Când a apărut programul ”Inovare în Industria Verde din Romania”, prin Mecanismul Financiar Norvegian, parteneriatul cele două entități exista deja, asadar aplicarea pe proiect s-a potrivit foarte bine”, a explicat pentru catcostaclujul.ro Alina Bîrsan, consultantul în implementarea proiectului.

Valoarea totală a proiectului finanțat din fonduri norvegiene este de 574.300 de euro din care 250.000 de euro reprezintă finanțarea acordată prin Mecanismul Financiar Norvegian. Peste 64% din totalul proiectului reprezintă  investiția în echipamente inovative, prietenoase cu mediul, precum un sistem orizontal de alezat și frezat, sistem exhaustare zonă de sudură, mașină debitat cu plasmă și echipament de îndoire Apkant.

În cadrul proiectului, care va avea o durată de implementare de 23 luni, se vor realiza investiții în echipamente, dezvoltarea unui birou de design industrial, activități de training și publicitate, precum și o campanie de responsabilitate socială privind modalitățile de colectare selectivă a deșeurilor. Investițiile se vor realiza în noua hala de producție Ikon Ideea din Apahida.

“Există o nevoie clară a companiilor românești de a-și adapta continuu tehnologia și knowhow-ul, de a-și transforma procesele clasice de producție în sisteme productive prietenoase cu mediul înconjurător. Suntem onorați de faptul că Ikon Ideea este una dintre cele 34 companii românești care au beneficiat de finanțare nerambursabilă din fonduri norvegiene pentru Inovare în Industria Verde, pe apelul de proiecte lansat în august 2013. Unul dintre considerentele care ne-au determinat să aplicam în cadrul acestui program a fost parteneriatul vechi de câțiva ani cu Rainpower – Norvegia și activitatea din domeniul construcției de componente și subansamble pentru hidrocentrale. Prin implementarea acestui proiect vom deveni mai competitivi în segmentul proiectării și productiei componentelor de mari dimensiuni, cu grad ridicat de prelucrare din domeniul producției hidroelectrice” a declarat Cristian Dreptate, director Ikon Ideea.

ikon laser

Specialiștii de la Rainpower vor realiza trainingul pentru angajații Ikon.  ”Sunt 60 de angajați, iar echipa de management e formată din cinci persoane. Trainingul va fi realizat de partenerul Rainpower. Pe parcursul unui an vin câte doi specialiști de la ei și îi instruiesc pe cei de la Ikon Ideea cum să utilizeze noile echipamente, regulile de protecția a muncii, în general normele de calitate pe care le cer de la furnizor. Prin acest proiect, Ikon Ideea devine mai competitiv, își întărește colaborarea cu Rainpower, apoi, echipamentele fiind noi consumă mai puține resurse, protejează mai bine angajatul, va fi un sistem de încălzire a halei de producție, în general condiții mult mai prietenoase pentru muncă și pentru mediu”, a explicat consultantul Alina Bîrsan.

ikon pipe

În paralel cu fondurile europene Norvegia, nefiind stat UE, are granturi paralele pentru Europa de Est cu fondurile structural ale Uniunii. ”Sunt două granturi EEA grants și Norway grants, care merg în paralel cu fondurile structural europene. Norvegia, Islanda și Lichtenstein nu fac parte din UE, dar au un Acord pentru spațiul economic european, prin care pot contribui cu astfel de fonduri, chiar dacă nu sunt membri. La EEA Grants contribuie toate cele trei țări, dar Norvegia are cea mai mare contribuție, iar Norway Grants este exclusiv cu fonduri norvegiene. Aceste granturi sunt acordate țărilor din Europa de Est, iar scopul programului este de a reduce disparitățile socio-economice dintre state. Sunt mai multe axe de finanțare în cadrul acestor granturi, iar una dintre ele este ”Inovare în Industria Verde din România” și a avut apelul de proiect anul trecut, în august, la care am participat și noi, cu o valoare totală de 21,6 milioane de euro. Pe schema de proiecte individuale au aplicat in jur de 85 de proiecte și au câștigat 34 de aplicații, printre care și cea depusă de Ikon Ideea. Autoritatea care administrează implementarea programului este Innovation Norway, caree o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deci toate raportările noastre vor merge direct acolo”, a precizat Alina Bîrsan.

(Titus CRĂCIUN)

kinox -4-free
Tags: ,