Produsele românești, mai scumpe. Seceta a cauzat pierderi de 2 miliarde euro

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli estimează pierderi de 2 miliarde de euro în acest an, pe fondul secetei. Din această cauză prețurile produselor românești se vor majora.

Porumbul este cea mai afectată cultură, însă seceta a adus prejudicii şi altor culturi precum cele de soia, grâu, rapiţă, de floarea-soarelui, dar şi legumelor.

Ministerul Agriculturii nu a prezentat până în prezent date cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole.

În perioada următoare se vor scumpi cu siguranţă fructele, legumele şi cerealele, ca efect al secetei şi unor taxe noi introduse de Ministerul Mediului.

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producătorii afectaţi de secetă sunt condiţionate de Regulamentul european, care prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.

Mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni, din cauza secetei. Sistemul de irigaţii este distrus în proporţie de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>