Produsele lactate să indice procentul de lapte praf conţinut. Amenzile pot ajunge la 10.000 lei

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede ca pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a produselor lactate să fie indicat procentul de lapte praf pe care acesta îl conţine, nerespectarea acestei obligativităţi fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

“Laptele proasptăt pentru consum, precum şi produsele lactate, destinate comercializării, care conţin lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinsă în sintagma <>”, arată proiectul de lege aprobat de plenul Senatului cu 50 de voturi “pentru”, 12 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri

Proiectul de lege prevede că nerespectarea obligativităţii de a înscrie pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a poduselor lactate a proporţiei de lapte praf conţinută constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Potrivit actului normativ, constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se va face de către Autoritatea Naţională Sanitară Veternnară pentru Siguranţa Alimentelor.

Iniţiatorii proiectului de lege arată în expunerea de motive că “(…) populaţia, în general, este păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă, sau lapte autentic”.

În majoritatea cazurilor, lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf a cărui valoare nutriţională este “foarte scăzută”, arată expunerea de motive.

Proiectul de lege depus de cinci deputaţi PSD şi aprobat, luni, de Senat, prima cameră sesizată, va ajunge pentru dezbatere şi aprobare la Camera Deputaţilor.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>