ferdinand

Prima poartă de intrare în oraşul medieval, “dezgropată” pe șantierul Ferdinad

Arheologii din Cluj au scos la lumină, miercuri, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe o stradă, o poartă de intrare a oraşului medieval. Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum. Zidul este din piatră şi va fi conservat.

Arheologul Sorin Cociş din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Arte Cluj a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că descoperirea a fost făcută în cadrul unor lucrări de reabilitare care se fac pe Bulevardul Ferdinand din Cluj.

„Este vorba despre un monument de categoria I. Am descoperit, alături de alţi arheologi de la Muzeul de Istorie, de la Universitatea Babeş Bolyai şi Universitatea Sapientia, turnul de nord al oraşului medieval. Este prima poartă redescoperită. Este importantă descoperirea poziţionării porţii. Acum cercetăm. Am descoperit o latură a turnului. Zidul este din piatră pe latura de nord-sud, pe o lungime de 11 metri şi o lăţime de 1,30 metri”, a declarat Cociş.

Potrivit acestuia, poarta a fost construită, din piatră, în 1404, fiind dărâmat în 1873, odată cu dezvoltarea oraşului. „Va fi conservat. Monumentul stă cel mai bine sub pământ. Ne gândim fie să facem o machetă în dreptul lui, fie marcarea lui pe stradă. Altă soluţie nu este. Va fi conservat în pământ”, a precizat arheologul Sorin Cociş. Arheologii vor continua săptăturile în zonă.

Regele Ferdinand, asfaltată până în 1 decembrie

Pe strada Regele Ferdinand se va putea circula din nou, în condiții normale, de la 1 decembrie 2019, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței Consiliului Local din 10 septembrie 2019. „Într-o variantă maximală, în 1 decembrie ar trebui să fie totul asfaltat, adică terminat cu ultima intervenție și redat circulației pentru a elimina disconfortul cetățenilor. A apărut de vreo 2-3 zile o problemă nouă, legată de o descărcare de sarcină arheologică, cu zidul cetății. Se lucrează ca la carte, după regulile de descărcare arheologică, astfel încât astăzi pot să vă spun că 1 decembrie este termenul până la care strada Ferdinand va fi finalizată, la carosabil, inclusiv strat de uzură”.

Lucrările de modernizare a străzilor Regele Ferdinand, Emil Zola, Sextil Puscariu, Tipografiei (tronson 1, respectiv 3) și a scuarului C.E.C. din Municipiul Cluj-Napoca au debutat în 26 august 2019 și vor dura 11 luni, fiind executate de către firma Diferit SRL. Investiţia se ridică la 3.2 milioane euro, bani europeni.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>