poza constructii bun

Prima Casă se transformă în program social

Guvernul anunţă schimbări majore în ceea ce priveşte programul Prima Casă, schimbări care sunt incluse în noua Strategie Naţională de Locuire. Astfel, începând de anul viitor, vor beneficia de credite garantate de stat, doar persoanele cu venituri mici.

Propunerea Ministerului Dezvoltării este ca românilor cu venituri sub 2.000 de lei net/lună să li se ofere posibilitatea de a achiziţiona locuinţe cu sprijin guvernamental.

“Opinia mea este că acest program trebuie restrâns la cazuri sociale, cazuri care au nevoie de implicarea statului în a obţine garanţii pentru achiziţia unei locuinţe, dar n-aş merge pe modelul actual în care are practic acces oricine”, a declarat Dragoş Nechifor, manager al unei companii de brokeraj.

Un prim impediment ar fi acela că, la un nivel atât de mic al veniturilor, gradul de îndatorare acceptat de bănci nu ar permite o rată mai mare de 900-1.000 de lei, ceea ce înseamnă că acestei categorii de clienţi îi va fi “rezervată” o ofertă destul de limitată, cuprinzând locuinţe cu un grad redus de confort sau situate la periferiile oraşelor, în valoare de maxim 45.000 euro.

Propunerea Guvernului în acest sens ar fi condiţionarea acordării autorizaţiilor de construire pentru viitoarele proiecte imobiliare de includerea în cadrul lor a unui număr de apartamente care să se încadreze în noile condiţii ale programului Prima Casă.

Strategia Naţională de Locuire urmează să fie lansată în dezbatere publică şi, pe lângă modificările privind programul Prima Casă, mai are în vedere adoptarea unor decizii cu privire la dreptul de întâietate a statului în cumpărarea clădirilor monument istoric, consolidarea imobilelor cu risc seismic, precum şi creşterea TVA-ului la achiziţia de imobile pentru persoanele cu venituri peste 2.000 de lei.

Sursa: Stirile ProTV

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>