cluj-napoca-panorama

“Prima Casă” scumpeşte apartamentele la Cluj

După ce anul 2019 a debutat cu o scădere, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou în Cluj-Napoca. Preţul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.534 euro în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie. 

Cartierele cu cele mai mari creşteri de preţ

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna martie prețul mediu este de 1.586/mp o creștere de 257 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Creșteri vizibile de preț s-au înregistrat și în cartierele Gheorgheni și Grigorescu. Astfel, în cartierul Gheorgheni prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna martie este de 1.760 euro/mp, o creștere de 120 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Iar în cartierul Grigorescu, prețurile apartamentelor au crescut în luna martie cu 145 de euro/mp, de la 1.331 euro/mp în luna februarie la 1.476 euro/mp în luna martie, arată o analiză Blitz Imobiliare. Și în zona centrală a fost o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare pentru apartamente, de la 1.738 de euro/mp în luna februarie, la 1.829 de euro/mp în luna martie.

“Clienții care își doresc să acceseze programul ”Prima Casă” manifestă un interes crescut în această perioadă, deoarece s-au alocat fondurile guvernamentale. Februarie a fost o lună în care promitenții cumpărători au început să-și caute locuință mai activ ”, a declarat Darius Dascăl, Senior Broker.

Se caută apartamentele cu 2 camere 

În cartierul Gheorgheni, prețurile pentru acest tip de imobile au urcat în luna martie de la 1.521 euro/mp la 1.775 euro/mp, iar în cartierul Grigorescu creșterea a fost de la 1.221 euro/mp la 1.522 euro/mp. În cartierul Zorilor s-a înregistrat o creștere de la 1432 euro/mp la 1616 euro/mp.

”Cota de 5 % TVA extinsă pe mai multe tranzacții a ajutat mult piața imobiliară; impactul este unul pozitiv pentru segmentul rezidențiale în luna februarie, deoarece cumpărătorii care au beneficiat deja de cota redusa de TVA au început să își îndrepte privirea și spre construcții noi”, a explicat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager.

Evoluții mai temperate la periferie

Luna martie înregistrează și o scădere spectaculoasă de prețuri în cartierul Plopilor. În luna ianuarie prețul mediu a fost de 1.943 de euro/mp. În luna martie, prețurile au scăzut vertiginos, ajungându-se la o medie de 1.630 de euro/mp. În ceea ce privește localitățile aflat la periferia Clujului, Baciu și Florești, prețurile au crescut ușor. În Florești în luna martie prețul este de 855 de euro/mp, comparativ cu 807 în luna februarie. În Baciu prețul mediu a crescut în luna martie de la 1.013 euro/mp la 1.033 euro/mp.

Chiriile, pe un trend de creștere

În ceea ce privește prețul chiriilor și acestea au înregistrat o ușoară creștere. Astfel, prețul mediu în luna martie este de 460 de euro, în creștere de la 446 în luna martie.

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>