1_3_179700_1541754313_07132

Previziuni sumbre pentru Autostrada Transilvania. Loturile Câmpia Turzii – Iernut nu vor fi gata nici în 2020 VIDEO

Noi imagini din dronă cu cele două loturi ale Autostrăzii Transilvania, între Câmpia Turzii și Iernut. Clipurile au fost publicate de Asociaţia Pro Infrastructură (API). 

Pe primul tronson (Câmpia Turzii-Chețani, 15,7 km) avansul este insesizabil, constructorul (Straco) lucrând la terasamente în două zone restrânse și la o mică parte din structuri. Mobilizarea este complet nesatisfăcătoare pentru o autostradă de o asemenea importanță. “Se pare că problemele financiare cauzate de insolvență, cât și de neasumarea unor plăți din partea CNAIR pentru lucrări și servicii executate, au condus la dispariția majorității subcontractorilor. În ritmul actual, șansele de finalizare în 2020 sunt tot mai mici (de 2019 nici nu poate fi vorba)”, transmit reprezentanţii API.

Pe următorul lot (Chețani-Iernut, 17,9 km), asocierea Astaldi-Max Boegl se confruntă cu probleme în ultima perioadă. “După o primă parte a anului în care lucrările au progresat într-un ritm alert, intrarea în insolvență a italienilor de la Astaldi la sfârșitul lunii septembrie a dus la o reticență a furnizorilor de materiale, dar și a subcontractorilor. Rezultatul? Viteza de execuție a scăzut semnificativ, iar finalizarea acestui segment în 2019 este pusă sub semnul întrebării. Singura porțiune care a avansat consistent este cea dintre DN14A (unde se dorește construirea unei descărcări provizorii în 2018) și limita lotului, la conexiunea cu tronsonul celor de la Geiger (Iernut-Ogra)”, subliniază reprezentanţii API.

Asociaţia Pro Infrastructură solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să fie mai proactivi în deblocarea plăților, rezolvarea disputelor contractuale dar și în aplicarea măsurilor care se impun astfel încât antreprenorii să se mobilizeze corespunzător, poate chiar prin plata directă a subcontractorilor și furnizorilor.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>