catinas foto

Povestea pediatrului pe care îl poți chema acasă 24 de ore din 24

A terminat rezidențiatul în pediatrie dar nu avea unde să muncească. Așa a pornit pe cont propriu, cu o mașină și un telefon. Ajungea 24 de ore din 24 acasă la copii suferinzi. Medicul Flaviu Cătinaș are acum o echipă de pediatrii care merg la domicile micuților, un Centru de Pediatrie  și vrea să înființeze o clinică.

centru catinas

 Flaviu Cătinaș este medicul pediatru pe care îl sună la orice oră din zi ori noapte și venea să vadă ce e cu copilul său. Așa a început, cu o mașină și cu un credit. ”Nu am avut de ales: terminând rezidențiatul, ca proaspăt medic specialist nu aveam nicio șansă să îmi găsesc undeva de lucru. Posturile erau blocate în clinicile de pediatrie. Ideea s-a născut pe 5 ianuarie 2007, când m-am dus la Vișeul de Sus, la spitalul de acolo, să vorbesc cu directorul care mă chemase deoarece aveau nevoie de un pediatru. M-am dus, am văzut condițiile, secția pe care voia să mi-o dea pe mână, am dat în depresie când am văzut ce e acolo, am încercat cu ”vreau să fac niște modernizări, să aduc fonduri”, la care mi s-a răpuns ”nu, tot ce este lași așa”. Erau condiții de secolul al XIX-lea, salariul era cât era pe grilă, trebuia să fac pe banii aceștia și naveta. Cert e că nicio cerință nu mi-a fost acceptată. Așa că cu lama în mână să îmi tai venele în drum spre casă, cu niște prieteni în mașină ne-am spus: ”Ce facem acum?”. Postul de acolo era unica mea speranță în clipa aceea, dar nu puteam accepta oferta”, rememorează doctorul Cătinaș începuturile.

La creionarea ideii l-a ajutat n prieten care avea copil. ”Și prietenul cu care era în mașină, care era mai mare decât mine cu câțiva ani, avea și o fetiță, mi-a spus: ”fă ASTA! Căci dacă eu, părinte fiind, aș avea nevoie de un pediatru, așa mi-ar place să fie un serviciu la care să apelez”. Am luat o hârtie și un creion și am început să pun pe hârtie ce mi-a spus prietenul meu. M-am dus acasă cu soția (tot pediatru – n.red.), am avut o noapte albă, adrenalina începuse să curgă, ne-am făcut planurile, am găsit și denumirea și am început. Ne-am făcut un SRL”, afirmă pediatrul.

Flaviu Cătinaș susține că singura formă de publicitate care funcționează în medicină este din vorbă în vorbă. Așa s-a făcut și el cunoscut. ”În domeniul medical reclama nu funcționează decât de la om la om. Adică, dacă văd la televizor o reclamă simpatică de detergent și a doua zi mă duc la cumpărături și întâmplător îmi pică ochii pe acel deergent, îmi aduc aminte de reclamă și îmi zic ”hai să încerc, că nu e scump, oricum am nevoie de un detergent”. Ei bine, în medicină așa ceva nu merge. Dacă la parterul blocului în care locuiesc e ditamai firma stomatologică, tot sun un prieten și întreb dacă nu știe un stomatolog bun. Îmi spune că știe, e în celălalt capăt al orașului și la acela mă duc. Eu am făcut și spoturi pentru TV, radio, postere – nu a mers nimic. Primul pacient pe care l-am avut știa de la verișoara mea, care îi spusese despre ce facem noi și s-a încumetat să apele la noi. Apoi, din aproape în aproape am început să am tot mai mulți pacienți. Dar singura reclamă care a funcționat a fost din gură în gură, restul nu a funcționat”, spune Cătinaș.

Cu pași mărunți a ajuns să aibă pacienți încât nu mai putea face față singur. A creat Centrul de Pediatrie din Mănăștur, de pe Primăverii, dar tot vizitele la domiciliu rămân în topul activității. ” Acum am ajuns la faza în care nu mai fac față singur. Suntem o sumă de medici tineri, dinamici, facem treaba aceasta și deja mă pot mândri că avem o echipă. Suntem opt colegi, majoritatea pediatri dar avem și o colegă neurolog una endocrinolog… În februarie am avut un vârf de solicitări și am avut undeva la 400 de solicitări, de pacienți.  Facem vizite la domiciliu, pentru că acesta este parte a brandului nostru. Pentru că, altfel, pentru că suntem medici tineri, nu suntem foarte cunoscuți. Dar față de marele profesor care stă la cabinet, la clinică, noi ne deplasăm la pacienți. Acesta rămâne marele nostru atu”, spune pediatrul.

Începutul a fost  creditul. ” Am pornit cu credit bancar, de la Banca Transilvania, divizia pentru medici. Au fost singurii care au avut curajul să îmi dea bani. Alții îmi cereau istoricul pe ultimii doi ani iar eu eram start-up. Cei de la Banca Transilvania au fost dispuși să îmi dea bani să încep. Când am cumpărat apartamentul acesta (unde funcționează Centrul de Pediatrie – n.red.)am mai luat un credit și am reușit să îi conving să ne dea ceva mai mult pentru a-l stinge pe primul. Anul trecut, în ideea de a ne apuca de construit o clinicuță și să standardizăm, adică să fie toate mașinile Centrului de Pediatrie la fel, să dotăm cu aparatură șamd, am discutat cu un investitor. Lucrasem câteva luni cu el și mi-a spus că mă sprijină în înființarea clinicii dar eu să vin cu echipa formată”, afirmă Cătinaș.

Visul? O mică clinică

Visul în materie de business este o clinică unde pot fi și internări, iar în ceea ce privește medicina, să creeze un standard în pediatrie. ”Visul final este o clinică micuță, cu câteva saloane în care să  putem urmări și cazuri mai dificile, internate și să fie într-un spațiu al nostru. Acum aici, unde ne aflăm a micuț spațiu, dar măcar e al nostru, l-am cumpărat. Unde ne mutăm vom sta în chirie, dar suntem în negocier să cumpărăm ori dacă nu, să ne apucăm să ne construim ceva, pentru ca Centrul de Pediatrie să fie la el acasă, nu în chirie. Deci ca business, acesta er fi visul: o mică clinică în spațiul nostru. Din punct de vedere medical, visez ca în câțiva ani să creăm un standard, o referință, în sensul în care să emit o dată pe an niște protocoale, prin care să arătăm cum procedăm, standardizat. Nu e o chestiune pe care să o inventăm noi: Occidentul e plin de astfel de protocoale și le aplică. Noi trebuie să devenim o referință în sensul că dacă are cineva o dificultate să sune la Centru de Pediatrie să ne solicite părerea”, spune medicul.

Până la clinică, acum se vor muta într-un spațiu mai generos. ”Acum suntem într-o fază intermediară, ne mutăm într-un spațiu cu șase cabinete de consultații, tot ambulator. Acolo o să avem și ORL și chirurgie, nuerologie, un punct de recoltare. Filosofia a fost nu să creăm o instituție, o echipă un serviciu care să fie apelat. Și avem o echipă, asta e mândria mea!”, spune Flaviu Cătinaș.

Prețurile consultațiilor: ”80 de lei e o ecografie la domiciliu, pentru că avem și ecograf portabil, apoi este 100 de lei consultația în condiții obișnuite și un pic mai mult în week-end și un pic mai mult în afara Clujului. Dar prețurile sun la noi pe site, pediatrultau.ro”, afirmă pediatrul.

Cel mai dificil caz

Flaviu Cătinaș remenorează n caz din Florești: ”La acel caz am simțit că mi-a trecut glonțul pe lângă ureche. Mă uitam pe date, centralizat, pentru că ajunsesem undeva pe la 1.700 de pacienți când m-a sunat o mămică din Florești. Mi-a spus să vin să văd copilul că e cam somnoros și nu prea mănâncă. Era al doilea copil al ei, avea câteva săptămâni doar, mi-am zis că ce poate fi că un bebeluș doarme mult și nu prea mănâncă. M-am gândit că mă duc la cai verzi pe pereți. M-am dus în Florești să mă uit la copil: ”Doarme?”, întreb. ”Da”. ”Mănâncă?” .”Nu prea”. Îmi zic că e o nimica toată dar când pun mâna pe burtica copilului mă speriu: ficatul era imens, cobora până sub ombilic. O întreb pe mama copilului dacă în clinica în cae a născut au examinat copilul, îmi spune că da. Mă uit pe foi, scria că ficatul e în condiții normale. Văzând care e situația i-am spus că nu mai e vreme de stat ci urgent să plece la clinică pentru că situația era gravisimă. I-am spus că nu am dreptul să o transport la o clinică, dar să își sune soțul să vină urgent să ducă copilul. S-a speriat, a început să plângă, dar și-a chemat soțul. După vreo oră, un prieten urolog, cu care eram cunoștințe comune, mă sună: ”O știi pe fetița cutare? E la Cardiologie a intrat în șoc și acum o pregătesc de operație”. Au reușit să o salveze. Inima nu mai funcționa, sângele stagna iar din această pricină ficatul se mărea. La un sfert de oră după ce au ajuns cu fetița și au internat-o, copila a intrat în șoc. Au avut oxigen și au reușit să o salveze și să o opereze. La câteva săptămâni după operație m-au mai chemat să îl văd pe băiețelul mai mare și am aruncat o privire și la fetiță. M-a impresionat că încă mama o alăpta. Dei după operație, reanimare, mama a fost acolo și a alăptat fetița, care sugea și sub anestezie. Acum e sănătoasă și e bine, dar stau să mă gândesc că dacă puțin întârziam putea fi foarte rău”, afirmă pediatrul.

(Titus CRĂCIUN)

 

 

 

 

Tags: ,

7 raspunsuri la “Povestea pediatrului pe care îl poți chema acasă 24 de ore din 24”

  1. Domnul dr Catinas, impreuna cu toata echipa sunt extraordinari.Indiferent de ora intotdeauna ne-a raspuns solicitarilor . Foarte rar intalnesti medic care sa-ti vina la orice ora la copil. Felicitari.

  2. Sunt , in primul rand , niste oameni extraordinari, iar din punct de vedere profesional, nu poti sa le reprosezi nimic. Am apelat de mai multe ori la serviciile Centrului de Pediatrie si au raspuns intotdeuna promt si cu profesionalism. Ii recomand cu caldura tuturor parintilor care au nevoie de un pediatru cu adevarat bun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>