cm 50

Povestea blocului unui ex-parlamentar și a unei case ce trebuia demolată, dar a fost vândută

O poveste ”demnă” de Clujul urbanistic a avut un episod interesant în ședința Consiliului Local de ieri. Fost parlamentar în mai multe mandate (trecut de la PNȚCDla PNL și apoi PDL) și fost prefect de Suceava, Orest Onofrei primește în 2011 ”verde” pentru construcția unui bloc cu șase etaje pe Calea Mănăștur 50, printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, cu o condiție: pe parcela de 570 de metri pătrați să fie demolată casa veche de la stradă și casa nouă, autorizată un an anterior, din spatele blocului ce urma să fie ridicat.

Blocul a fost ridicat, casa din spate nu a fost demolată, (după cum se observă și în fotografie). Mai mult, potrivit lui Onofei, a înstrăinat-o prin programul ”Prima Casă”. În ședința de ieri consilierii locali au avut de discutat un proiect prin care se modifica  Planul Urbanistic de Detaliu din 2011, în sensul în care să fie păstrată și casa nouă pe parcelă după ce a fost finalizat și blocul. În acest sens ste un avit pozitiv din luna iunie al Comisiei Tehnice de Amenajere a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de pe lângă Primăria Cluj-Napoca.

cm 50 1

Cum s-a ajuns la situația în care pe o parcelă unde urma să fie un bloc și un loc de joacă la cea prin care există un bloc, o casă și un loc de joacă modificat:

În 2010, la final, prin firma sa și prin soție, parlamentarul la acea vreme Orest Onofrei solicită un Plan Urbanistic de Detaliu pentru un bloc pe Calea Mănăștur 50, pe care îl și obține cu o condiție obligatorie pentru luarea în evidență: demolarea a două construcții de pe parcelă. În avizul CTATU din decembrie 2010 se arată: ”Se avezează documentația prezentată pentru realizarea unei clădiri S+P+6E pentru locuințe și parter comercial, pe teren proprietate particulară de 570 mp, situat pe latura nordică a străzii Calea Mănăștur nr.50. Pe parcelă există un corp de clădire parter în partea dinspre Calea Mănăștur ce va fi demolat în prima etapă, precum și un corp P+M în partea posterioară, care se impune a fi demolat ulterior, ca o condiție obligatorie în vederea luării în evidență, după finalizarea noii clădiri”.

Pe baza acestui aviz, aprobat de deliberativ, Consiliul Local dec ide, în mai 2011, aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru imobil de locuințe cu spații comerciale și servicii la parter, S+P+6E, Calea Mănăștur 50, beneficiare: Onofrei Cristina Doria și SC Orest Impex SRL. Indicii aprobați sunt POT max. = 80% și CUT max.=2,2.

Între timp, casa cu regim de înălțime parter și mansardă, autorizată în 2010, anterior PUD-ul pentru bloc, este intabulată și apoi înstrăinată, potrivit lui Orest Onofrei, în 2013, prin programul Prima Casă, deci imobilul este ipotecat în favoarea băncii pe o perioadă de 25 de ani. ”Este o construcție intrată în circuitul civil, este cinci ani în Fondul de garatnare, ipotecată pe 25 de ani în favoarea băncii, cum să o demolezi”, ne-a declarat fostul parlamentar.

Întrebat cum de i-a scăpat detaliul din PUD prin care se cerea demolarea casei noi, Onofrei spune că are o vină, pentru că nu s-a uitat suficient de atent în acte. ”În autorizația pentru bloc nu scria de demolare, doar în PUD. Exista prevederea, însă nu am știut, deși recunosc că în autorizație se spune că sunt parte contitutivă a ei toate actele emise anterior în vederea autorizării”, explică Onofrei pentru catcostaclujul.ro.

Pentru ca blocul să poată fi luat în folosință, trebuia un PUD modificator, care să permită existența pe parcelă atât a blocului cât și a casei, în acest sens beneficiarul adresându-se CTATU, care este de acord cu modificarea. În luna iulie a acestui an, CTATU acordă aviz favorabil pentru lucrarea: ”Menținere pe amplasament a corpului de clădire P+M, existent în partea posterioară a parcelei și reamplasarea locului de joacă reglementate prin PUD în 2011 pentru Calea Mănăștur 50”.

La întrebarea consilierului Gabriel Oniga (PSD) referitoare la noua situație, în plenul deliberativului, ieri, arhitectul șef al municipiului, Ligia Subțirică a explicat că prin noul aviz CTATU nu se modifică indicii urbanistici, ba chiar suprafața spațiului de joacă se majorează de la 114 mp la 134 mp prin ”renunțarea la câteva parcări supraterane care erau în plus”.

Proiectul de hotărăre de modificare a PUD conform noului aviz CTATU, adică păstrarea casei din spatele blocului a adunat doar 12 voturi –insufieciente -ale consilierilor puterii, cei ai PSD votând împotrivă iar cei ai UDM s-au abținut.

Fostul parlamentar PDL și prefect de Suceava ne-a declarat că va formula o plângere prealabilă cu care va veni în Consiliul Local, iar dacă deliberativul nu își ma modifica decizia, se va adresa instanței.

(Titus CRĂCIUN)

 

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>