00138391_large

Peste 120.000 de participanţi la TIFF 2016: “În cultură trebuie să fim conștienți că investiția trebuie să fie pe termen lung”

Peste 120.000 de persoane au participat la ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Circa 1.100 au fost invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie și jurnaliști români și străini.

00138598_large

Cele 248 de filme din 64 de ţări au adus peste 79.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, cu 9% mai mult faţă de anul trecut. Acestora li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau întâlnirile de la TIFF Lounge.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a bucurat de numeroase proiecții și evenimente sold-out, printre care premierele românești Sieranevada, de Cristi Puiu, Două lozuri, de Paul Negoescu, și Câini, în regia lui Bogdan Mirică, câștigătorul Trofeului Transilvania, care a beneficiat de două proiecții suplimentare, pe 5 iunie, ambele sold-out într-un timp foarte scurt. Biletele au fost epuizate în avans și la premiera mondială a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, care a deschis festivalul în Piața Unirii din Cluj, în prezența a circa 3000 de spectatori, proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Căsătorie în stil italian, cine-concertul Patimile Ioanei d’Arc – pentru care a fost programată o proiecție suplimentară, sold-out la rândul ei, cine-concertul Haxan, din programul Weekend la Castel, precum și gala de închidere din 4 iunie.

Anul acesta, circa 350 de voluntari din 33 de departamente au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Unii au venit special la TIFF din Oradea, Bacău, București sau Tulcea. Cel mai matur voluntar a avut 37 de ani și s-a numărat printre cei nominalizați pentru titlul de Voluntarul Anului la TIFF, alături de alți 54 de voluntari. Nouă dintre ei vor avea șansa de a lucra la festivaluri partenere.

Invitații TIFF s-au declarat impresionați de selecție, de public și de atmosfera din festival.

„Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată”, a declarat Sophia Loren la acordarea premiului pentru întreaga carieră, încântată de primirea caldă a publicului. „Sunt pentru prima dată la TIFF. E minunat și foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival”, a declarat Richard Peña, profesor la Columbia University și fost director al New York Film Festival. „E o mare onoare să primesc această recunoaștere la TIFF. Mă simt privilegiat, iar România ocupă un loc special în inima mea, deoarece aici am făcut Cold Mountain, un film mare care a schimbat cursul lucrurilor pentru România. Am făcut oamenii din afară să înțeleagă că pot face filme aici”, a povestit producătorul lui Mad Max, Iain Smith. „E foarte tare. Nu că am luat premiul, dar că s-au gândit la mine. Asta este extraordinar de emoționant”, a spus Cristi Puiu, carea primit un premiu surpriză la final de TIFF – Trofeul Transilvania 15 ani.

Wieland Speck, curator principal al secțiunii Panorama la Berlinale și membru al juriului Competiției, s-a aflat pentru prima oară la Cluj, dar contactul cu TIFF-ul l-a stabilit de ani buni. „Deși cunosc destul de bine România de pe marele ecran, mi-am dorit să o văd cu ochii mei. Și, desigur, să-mi vizitez minunații colegi care organizează acest festival, oameni pe care îi admir pentru că fac un program foarte reușit”. Extrem de încântat de ce a găsit la Cluj a fost și Bill Guentzler, director artistic la Cleveland IFF din SUA și membru al juriului.

IMPACTUL CULTURAL AL TIFF ASUPRA CLUJULUI

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a declarat: „Cultura este un bun, o investiție al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum știm în ce am investit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conștienți că, la fel ca în educație, în sănătate, investiția trebuie să fie pe termen lung”.

00138401_large

În martie 2016 a fost publicat un studiu privind impactul TIFF în economia Clujului, studiu realizat de Facultatea de Business din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și care a luat în calcul fondurile investite în economia locală pentru organizarea festivalului, taxele și impozitele locale generate de activitățile în directă legătură cu festivalul, dar și banii cheltuiți de participanți.

80% dintre participanți sunt clujeni

Documentul arată că ponderea clujenilor în totalul participanților la TIFF se situează între 81% și 85%, restul participanților fiind turiști din alte județe sau din străinătate.

Turiști cu venituri ridicate

Conform  studiului, turiștii sunt preponderent persoane cu venituri ridicate, peste medie, 48% dintre ei alegând să se cazeze la hoteluri și pensiuni pentru o perioadă de 3 sau 4 nopți, la un tarif mediu de 94,8 lei / noapte. În timpul petrecut în Cluj, 70% dintre turiști văd cel puțin 2 filme pe zi, iar 40% văd cel puțin 3 filme. Rămâne însă suficient timp pentru a face cumpărături (8% din vizitatori) sau a ieși în oraș alături de prieteni (57,9%) – ceea ce înseamnă că 66% dintre turiștii atrași la Cluj de festival reprezintă o sursă de venituri pentru localuri sau magazine din oraș. Ei cheltuiesc în medie 57,6 lei/persoană pentru masa, la care se adaugă costul biletului la film și transportul. În plus, aproximativ 20% dintre turiști sunt public nou, veniți pentru prima dată la Cluj datorită TIFF.

Clujenii cheltuie 50 lei/eveniment

La încasările provenite direct de la vizitatori se adaugă sumele cheltuite de rezidenți. Clujenii participă în medie la 5 zile ale festivalului, respectiv la 1,42 de evenimente/zi. Studiul arată că 80% dintre ei realizează și alte activități cu prilejul ieșirilor la film, plătind în medie 49,5 lei pentru bunuri și servicii ca urmare a participării la un eveniment al festivalului.

Studiul a măsurat și percepțiile participanților cu privire la impactul festivalului asupra economiei și scenei culturale locale.

Astfel, majoritatea respondenților consideră că TIFF atrage investiții în oraș și încurajează localnicii să dezvolte noi activități economice, dar și că introduce problema infrastructurii pe agenda autorităților locale. În ceea ce privește scena culturală locală, studiul arată că, pe lângă oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber, acesta crește nivelul de educație și cultură, contribuie la dezvoltarea vieții culturale a Clujului și la promovarea culturii locale și facilitează comunicarea și dezvoltarea relațiilor la nivel social.

Peste 50% dintre respondenți afirmă că TIFF este un simbol cultural pentru Cluj, însă este covârșitoare proporția de 90% a celor care au o impresie bună sau foarte bună despre festival, în urma participării.

Cei mai mulți participanți la TIFF sunt din categoria de vârstă 26-35 de ani, cu venituri peste medie și cu studii superioare (aproximativ 45% din total).

Spectatorii sub 25 de ani reprezintă 27% din publicul festivalului, iar cei între 36 și 45 de ani aproximativ 15% din total. Pe toate grupele de vârstă, 86% din spectatorii TIFF sunt persoane care au cel puțin studii universitare.

Concluzia studiului arată că TIFF-ul generează un impact economic de 7,5 milioane de euro (33 milioane lei) în economia Clujului, adică de 5 ori suma investită în organizarea festivalului. 

TIFF 2016: buget de 1.8 milioane de euro (40% finanţări publice: 2 milioane lei de la Ministerul Culturii, 1.4 milioane lei de la Primăria Cluj, plus fonduri prin programul Europa Creativă.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut loc între 27 mai – 5 iunie 2016 la Cluj-Napoca. Invitat special a fost legenda cinematografiei mondiale, actriţa italiană Sophia Loren. Aceasta a primit Premiul pentru întreaga carieră, fiindu-i înmânat de Mădălina Ghenea.

00138387_large

00138373_large

Trofeul Transilvania 2016 a rămas în România: câştigător a fost filmul “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, producţie lăudată de criticii internaţionali de film la Cannes.

LISTA FILMELOR CÂŞTIGĂTOARE LA TIFF 2016

Premiul TV5 Monde, RFI România, Institut Français de Roumanie al Tânărului juriu francofon – “Mor să-ți spun” / Je me tue a le dire, regia Xavier Seron

Premiul Fipresci oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film – “Neon Bull”, regia Gabriel Mascaro

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro – “Saint Frankenstein”, regia Scooter McCrae.

Premiul Publicului – “Ușa deschisă” / La Puerta Abierta, regia Marina Seresesky.

Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc – “Mă cheamă Costin”, regia Radu Potcoavă

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro – “O noapte în Tokoriki”, regia Roxana Stroe

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro – “Discordia”, regia Ion Indolean.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producție) – “Ultima zi”, regia Gabriel Achim

Premiul pentru Întreaga Carieră – actrița Orosz Lujza

Mentiunea speciala a juriului - Monika Maydenova și Alexander Benev – “Thirst”, regia Svetla Tsotsorkova

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro – David D’Ingeo, “Un loc la umbră” / De l’ombre il y a, regia Nathan Nicholovitch

Premiul Special Al Juriului, în valoare de 1.500 de euro – “Vrăbii” / Sparrows, regia Rúnar Rúnarsson

Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale –  regizor Ian Smith

Premiul de Excelență – actrița Carmen Galin

Premiul Pentru Cea Mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro – “Tikkun”, regia Avishai Sivan

Premiu special: Troferul Transilvania 15 – regizorul Cristi Puiu

Premiul pentru întreaga carieră – Sophia Loren

Trofeul Transilvania – “Câini”, Bogdan Mirică

(Articol de Anca MURESAN, Cosmin FOSTI) 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>