p-20171218-120322_800x600

Peste 100 de judecători şi procurori au protestat în tăcere la Cluj

Peste o sută de judecători şi procurori au protestat, luni, la Cluj-Napoca, în tăcere, primii cu robe pe mâini, faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Protestatarii, care s-au declarat ”muţi de uimire”, au primit flori şi au fost aplaudaţi.

Judecătorii şi procurorii s-au adunat, luni, la ora 12, în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, primii având robe pe mâini, într-un protest care a durat 15 minute, în tăcere.

Ei au primit flori şi au fost aplaudaţi de un grup de protestatari ai societăţii civile care se opun în stradă legilor Justiţiei.

La protest au fost prezenţi judecători penalişti şi civilişti ai instanţelor Curţii de Apel Cluj, de la Gherla şi Turda, dar şi procurori de la parchete, DNA şi DIICOT, inclusiv şefii celor două instituţii, Anca Mărincean de la DNA Cluj şi Florin Mornăilă de la DIICOT Cluj.

Judecătorul Cristi Dănileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a declarat că magistraţii din ţară au vrut să transmită prin protest că sunt sideraţi de modul în care s-au desfăşurat dezbaterile din Parlament privind legile Justiţiei şi ultimele propuneri de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Este o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice, referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească şi pe procurori. Noi, la Cluj, am decis să tăcem un sfert de oră, am decis să transmitem un mesaj simplu, suntem muţi de uimire, nu suntem de acord cu modificările la legile justiţiei. CSM a avizat negativ modificările la legile Justiţiei, aceste propuneri sunt defecte şi nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat absolut au fost propunerile la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă, iar siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol. Cetăţeanul onest va avea de suferit pentru că se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală fără să se discute cu profesioniştii din justiţie”, a spus Dănileţ.

Acesta a explicat că s-a referit la imposibilitatea de a se mai putea folosi înregistrările audio şi video altele decât cele efectuate de părţile implicate în dosare, fiind vorba şi de obligaţia judecătorului de drepturi şi libertăţi de a anunţa partea pe care vrea să o pună sub puterea unui mandat de interceptare sau de eliminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă dar şi de imposibilitatea de a aresta hoţii periculoşi sau tâlharii.

”Este un atac sistematic împotriva justiţiei şi a funcţionării justiţiei şi afectează atât organizarea instanţelor şi parchetelor cât şi modul de funcţionae a activităţii judiciare în penal. Apelăm la înţelepciunea Parlamentului să se oprească din acest modificări care nu au de-a face cu statul de drept”, a mai spus Cristi Dănileţ.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>