trupa tare feat

Pentru ce concerte merită să iei calea Bucureștiului. Căci în Cluj…

Exact acum un an, pe 20 februarie, pe scena Casei de Cultură a Studenților urcau două legend ale rock-ului autohton: Cristi Minculescu și Nuțu Olteanu. Concertul era organizat de jurnalistul Tiberiu Fărcaș, fondatorul portalului clujulcultural.ro. Ce concerte ar fi de văzut în acest an și cam cât ar costa deplasările pentru concertele din București? Răspunde Tiberiu Fărcaș.

tibi farcas

În ceea ce privește rock-ul, primul mare concert al anului, în premieră absolută, este al lui Yngwie Malmsteen, la București, la Sala Palatului. Biletele încep de la 99 de lei până la 325 de lei, dacă vrei să stai în primul rând. Sigur, o deplasare la București implică un plin de benzină dacă mergi cu mașina, deci e preferabil să meargă mai multe persoane pentru a împărți costurile deplasării. Sigur, dacă ai bani, poți merge cu avionul, cam 1.000 de lei dus-întors. Mai trebuie avut în vedere și costul unui nopți de cazare, undeva pe la 100 – 150 de lei, plus bani de cheltuială. După părerea mea, e un buget care cam bate către 450 – 500 de lei, cu tot cu bilet. Biletele se găsesc la Cluj, la Agenția Teatrală, Eventim are acolo birou. Ca și concerte ar mai fi Toto, Black Label Society, Godsmack. Dar, spre deosebire de Cluj, cam în fiecare lună, la București sunt concerte mari. La Cluj, promotorii se pare că nu riscă, rock-ul pare că a ajuns să fie atât de nișat încât fără un sponsor puternic nu te descuri, nu ajungi la profit”, spune Tiberiu Fărcaș.

Însă, dacă zvonurile se vor adeveri și AC/DC vor include și România în turul lor, atunci va fi cel mai important eveniment rock. ”Sigur, la AC/DC un bilet e mai scump, dar atmosfera și prestația de la un astfel de concert merită. Și dacă e în aer liber și e cald, se consumă și mai multă bere. Dar dacă vine AC/DC poate că e ultima oară când mai pot fi văzuți la noi, pentru că deja au probleme cu membrii formației, sunt bătrâni. Însă mai costisitor e să mergi la un festival la București, cum va fi prima ediție a ”I am the rocker”, din 4 și 5 iulie. Din nou, acolo intervin costurile de cazare. Spre deosebire de Electric Castle, unde poți sta cu cortul patru zile, la București, pe betoanele de la Romexpo, nu îți poți pune cortul”, apreciază fondatorul Clujului Cultural.

În schimb, jazz-ul va fi mai prezent în Cluj decât rock-ul. ”În ceea ce privește jazz-ul, la Cluj-Napoca, reperul numărul unu  ar fi cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Jazz, organizat de Diesel Events la Casa de Cultură a Studenților.  Până atunci, la Cluj este anunțat un concert mare sâmbătă, 21 februarie, Ravi Coltrane Quartet, cu 85 de lei cel mai ieftin bilet. Tot în acest domeniu va mai fi evenimentul ce se va extinde la 7 zile, Jazz in the Park, iar în Cafeneaua Atelier, în fiecare joi sunt concerte, inclusive cu artiști internaționali”, susține Tiberiu Fărcaș.

trupa tare 1

De ce nu se organizează concerte mari de rock la Cluj? ”S-ar creiona două explicații: la Cluj a învins în ultimii ani muzica electronică. Și nu datorită faptului că s-a înființat Electric Castle. La Cluj, party-urile cu muzică electronică realizate de Booha Bar, Boiler, Midi, de mulți ani de zile strângeau foarte multă lume. Și atunci, normal, oamenii deștepți de la Booha  și de la Boiler s-au unit și au făcut Electric Castle. Anul acesta va fi și Untold Festival, un alt mare festival de muzică electronica. Două mari festivaluri de muzică electronica este enorm pentru un oraș de sub 400.000 de locuitori. Genurile rock, jazz, blues au ajuns foarte nișate. Să nu uităm că festivalul ”We are rocking the city” a fost cu intrare gratuită primele două zile și media de spectatori a fost undeva la 2.500 – 3.000. Dar dacă mai pui și bilete. Acum se vorbește că Amprenta vrea să îl mute pe Valea Gârbăului. Sunt curios ce head-lineri, ce trupe trebuie să aducă pentru a atrage clujenii acolo, cu atât mai mult că după eșecul Peninsula acolo, lumea nu mai are o părere prea bună despre acea locație. Plus că trebuie și o susținere financiară serioasă, căci rock-ul e mai scump decât DJ-ii. Al doilea aspect: lipsa publicului de altă data, care umplea până la refuz Casa de Cultură a Studenților. Anul trecut am organizat un concert cu Cristi Minculescu și cu Nuțu Olteanu. Am crezut că vin 900 de oameni. Au fost 420 de plătitori de bilete. A fost un concert adevărat, dar nu a venit lume. Exact acum un an, pe 20 februarie. De ce publicul nu mai gustă jazz, rock, blues, nu știu. Festivalul Internațional de Jazz, prima ediție, realizată de Mircea Buteanu, a fost cu sala aproape goală: 300 de spectator joia, 500 vinerea și încă vreo 400 sâmbăta. În condițiile în care au fost aduși artiști chiar din America. Apoi a apărut scandalul cu photoshop-ul, că și-ar fi pus pe poze Buteanu mai mulți oameni în sală. Nici la Deep Purple nu au fost mai mult de 7.000 – 8.000 de oameni”, spune Tiberiu Fărcaș.

La ce concerte s-ar duce la București ? ”Nici AC/DC nici Robbie Williams nu sunt anunțați în România. Din ce este anunțat, în zona mea de interes ar fi festvalul ”I am the rocker”, unde vreau să îi văd pe Dream Theatre și aș mai merge la Yngwei Malsteem și la Toto. Desigur, dacă ar fi vreun concert AC/DC ori Robbie Williams ar deveni prioritate pentru mine”, conchide Tibi Fărcaș.

(Titus CRĂCIUN)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>