smartbee

Paradisul mierii în județul Cluj

În județul Cluj erau înregistrate, anul trecut, la Direcția Sanitar Veterinară a județului Cluj aproape 400 de exploatații apicole (stupine). De departe cea mai mare concentrare de astfel de exploatații apicole se află în zona de nord a județului, în Dej și în jurul municipiului. Zona concentrează, în Dej și câteva comune, circa o treime din exploatațiile apicole din județ.

exploatatii apicole

Potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare, Nicolae Pivariu, zona are tradiție în apicultură, iar compoziția floricolă permite albinelor să recolteze o lungă perioadă din an. ”Acolo există o compoziție floricolă foarte avantajoasă pentru apicultori: sunt salcâmi, culturi perene, livezi, flori de câmp, etc. Deci albinele au posibilități de recoltă foarte bune”, a precizat Pivariu.

De precizat că în întocmirea topului au fost utilizate datele oficiale ale apicultorilor care și-au înscris exploatațiile la DSV Cluj. ”Mai sunt și cu exploatații mai mici, familiale, de până în 20 de stupi, care dacă nu comercializează mierea opri alte produse apicole, nu au obligativitatea declarării lor”, ne-a declarat Pivariu.

În municipiul Dej sunt înregistrate cele mai multe exploatații apicole: 25. Urmează, din aceeași zonă, comuna Bobâlna, cu 20 de exploatații, Unguraș (18), Fizeșu Gherlii (17) și ceva mai departe, Mociu, cu 15 stupine. În Vad și Țaga se aflau anul trecut câte 14 exploatații apicole, în Baciu – 13  și în Mica 11.

Poziția a zecea este a municipiului Cluj-Napoca, cu 10 exploatații apoicole, concentrate îndeoște în partea de nord a municipiului. 9 stupine sunt în Căianu (toate situate în Vaida Cămăraș), câte 8 în Mănăstireni, Pălatca și Sânmărtin, iar câte 7 în – în Bonțida, Chinteni, Cojocna, Cornești și Geaca.

Câte șase exploatații apicole erau declarate, anul trecut, în Buza și Săvădisla, iar câte cinci – în Cășeiu, Ciurila, Jichiș de Jos și Mintiu Gherlii. În Căpușu Mare, Gilău, Iara, Sâncraiu, și Suatu sunt câte patru stupine, iar în Aghireșu, Borșa, Călățele, Cuzdrioara, Dăbâca, Florești, Jucu, Negreni, Ploscoș și Săcuieu arau câte două exploatații apicole.

Câte două exploatații sunt în Turda, Gherla, Aiton, Băișoara, Ceanu Mare, Gârbău, Izvoru Crișului, Mihai Viteazu, Panticeu, Petreștii de Jos, Sânpaul, Tureni și Vultureni.

Câte o singură stupină se află în Huedin, Aluniș, Așchileu, Câțcău, Chiuiești, Ciucea, Feleacu, Frata, Moldovenești, Poieni, Recea Cristur, Săndulești și Viișoara.

În județ există și o serie de localități cu nicio exploatație apicolă declarată: Câmpia Turzii, Beliș, Călărași, Cămărașu, Luna, Măguri Răcătău, Mărgău, Mărișel, Râșca, Tritenii de Jos și Valea Ierii. ”Îndeosebi în zona de munte nu se pot face apicultură cu un număr foarte mare de stupi pe de o parte datorită costurilor mari de transport când vorbim de sute de stupi și apoi din pricina perioadei relativ scurte în care albinele pot colecta”, a precizat directorul DSV Cluj.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: smartbee.ro)

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>