ec1

“Orăşelul” Electric Castle are nevoie de infrastructură. Planuri pentru 2016

Festivalul clujean Electric Castle ajunge în 2016 la cea de a IV-a ediţie: 4 zile de distracţie în curtea Castelului Banffy din Bonţida, 7 scene, un line-up statement cu peste 200 de artişti autohtoni şi internaţionali – Sigur Ros, Paul Kalkbrenner şi Rusko fiind capete de afiş până la momentul de faţă, iar pentru că noul motto al evenimentului este “we are the people” – un camping upgraded, activităţi outdoor şi felurite ateliere pe timp de zi, pentru un număr estimat de circa 120.000 de participanţi din toate colţurile lumii. Astfel, preţ de câteva zile, Bonţida se va transforma într-un veritabil orăşel. “Cât o Gherla”, glumeşte Teodor Negrea, directorul artistic al festivalului.

Că tot a venit vorba de amploarea festivalului, Negrea a vorbit şi despre lipsurile sau mai bine spus, dificultăţile întâmpinate în organizarea EC. An de an. Infrastructura.

“Festivalul a ajuns la un nivel la care nu îl mai putem duce, creşte, şi fără ajutorul autorităţilor abilitate. Căutăm sprijin, iar cei cu care avem parteneriate suntem siguri că o să ne înţeleagă. Avem nevoie de drumuri asfaltate, parcări amenajate, canalizare. Practic, tot ce înseamnă confortul publicului. Oamenii trebuie să înţeleagă că noi nu suntem în oraş, iar anumite lucruri trebuie imlementate de la A la Z. Vorbim de circa 30.000 de festivalieri pe zi. Nu mai vrem să facem lucrurile pe ultima sută de metri. Momentan lucrăm la planul pentru ediţia de anul viitor, plan pe care îl vom prezenta, ca şi până acum, autorităţilor. Suntem în discuţii. Toţi factorii aceştia trebuie să se analizeze”, a punctat Negrea.

ec

La ediţiile anterioare, Consiliul Local a venit cu sprijin financiar – un total de circa 75.000 lei şi logistic: pază şi protecţie, rute transport, iar Primăria Bonţida, din bugetul local, cu câteva plombări de drumuri şi facilitarea închirierii unor terenuri pentru parcări. De asemenea, i-a încurajat pe localnici să-i primească pe festivalieri în casele lor. “Festivalul e şi în beneficiul comunei”, recunoaşte primarul Emil Cărhat.

“În fiecare an am avut discuţii cu organizatorii festivalului şi de comun acord am convenit unde să intervenim. Am plombat drumul de la gară spre sat din bani locali, pe drumul judeţean nu putem interveni. Acolo ţine de CJ. Acum am pus la punct centrul comunei, centrul istoric cum îi spunem noi. Iluminat, asfalt, piste de bicilete. Cei de la Electric Castle au făcut o cerere pentru închirierea unui teren de 2 ha şi ceva, un teren înainte de podul peste Someş unde, la anu, vor să amenajeze o parcare. Vor să fluidizeze traficul spre castel. Noi nu am primit bani de la CJ pentru festival, dar sumele investite de noi se recuperează. 2% din vânzarea biletelor sunt donaţi comunei. Banii au mers la lucrări de restructurare a castelului, spre exemplu”, a declarat primarul din Bonţida.

Bugetul EC pentru 2016, confom directorului Mihai Păun, va fi de aproximativ 2-2.5 milioane euro, de 5 ori mai mare decât cel al primei ediţii. Jumătate din sumă înseamnă onorariul artiştilor.

Electric Castle 2016 va avea loc între 14-17 iulie, iar artiştii confirmaţi până în prezent sunt: Sigur Ros, Gorgon City, Camo & Krooked ft Dynamite MC, Gui Boratto, Art Department, Loadstar, God Is An Astronaut, Worakls, General Levy, De Staat, Icicle, Gramophonedzie, N’to, Macka B, Axel Boman, Palms Trax, Mihai Popoviciu, The Model, Paul Kalkbrenner, Rusko, Flux Pavilion, Enter Shikari, Matisyahu, Babylon Circus, DJ Marky, NU:Tone B2B Logistics, Legowelt, Congo Natty aka Rebel MC, Toddlat T, Moomin, Louisahhh!, Aba Shanti-l, Alternosfera, Urma, DJ Shiver, Macanache, Dub Pistols.

Până în 17 decembrie 2015, abonamentele pot fi achiziţonate la preţul de 279 de lei.

La începutul lunii noiembrie au fost puse în vânzare şi biletele pentru camping. Preţul începe de la 59 de lei şi urcă în funcţi de facilităţile alese.

Pachetul standard va include toate facilitățile necesare unei experiențe plăcute: spațiu de campare, dușuri, toalete eco, servicii de pază, într-un spațiu delimitat și iluminat ce oferă un acces facil în perimetrul festivalului. Cei care își doresc un Pachet Premium vor avea acces într-o zonă dedicată la facilități îmbunătățite: toalete și dușuri VIP, dulapuri securizate, puncte gratuite de reîncărcare a telefoanelor. În plus, în zona de camping Premium, va fi amenajat și un supermarket.

Cei care optează pentru Super Premium Camping nu vor avea nevoie nici măcar să vină cu cortul de acasă. Pe perioada festivalului ei vor fi cazați într-un Deam Tent (cort de mari dimensiuni pentru 4 persoane). Aceste corturi sunt foarte populare la evenimente precum festivalul de la Glastonbury, în ele având la dispoziție saci de dormit, covoare, lumină și noptieră; toate acestea pe lângă accesul la toate facilitățile Premium.

Pentru toți cei care doresc un maxim de confort există Ultra Premium Camping: cazarea se va face în camere Flexotel. Acestea sunt camere de hotel mobile, aduse din Olanda și asamblate special pentru festival, care vor oferi fiecare două paturi single, lumină, electricitate, prosoape și lenjerie de pat, posibilitatea de a încuia camerele, acces la facilitățile Premium și în Camping Lounge.

Tranzitul din fiecare zonă de campare înspre teritoriul festivalului se va face rapid, prin porți de acces dedicate.

EC a ajuns, pentru al treilea an consecutiv, pe lista scurtă a nominalizaţilor la European Festival Awards, la categoria Best Medium – Sized European Festival. Câştigătorii vor fi anunţaţi în ianuarie 2016, în cadrul unei gale ce va avea loc în Olanda.

Electric Castle 2015 a avut loc între 25-28 iunie şi a numărat peste 150 de artişti: The Prodigy, Fatboy Slim, Rudimental, The Parov Stelar Band, The Cat Empire, NouvelleVague, Siriusmodeselektor, The Subways, RoniSizeReprazent, High Contrast, AsianDub Foundation, DubPistols, DubPhizix & Strategy, Blomqvist Live, DC Breaks, Cosmin TRG, Subcarpați, Șuie Paparude, Soom T & JSTAR, Evil Nine, Vadim & Yarah Bravo, Vakula, Radikal Guru, Eliphino, Benny Page, B.Traits, XXXY, Synkro, Bambounou, FrenchFries, MadProfessor & BrotherCulture, PrinceFatty & Horseman, Bush Chemists& King General, IrationSteppas, DRUGS, Pixelord, Pop Killers, Shiver și The Model.


90.000 de festivalieri au fost prezenţi în curtea Castelului din Bonţida.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>