festival gatit feat

O idee de la Cluj a devenit cel mai mare festival gatronomic al țării

Cât se câștigă din gastronomie? Cât costă să faci un festival international gastronomic care adue zeci de mii de oameni la fiecare ediție? Ideea Festivalului Internațional de Gătit în Aer Liber a pornit de la Cluj, în 2006, când un grup de prieteni –în primul rând mari gurmanzi – au decis să încerce marea cu degetul. Au creat o organizație, au crescut, s-au stabilit în București. Dar an de an organizează la Cluj poate cel mai spectaculos festival al tuturor simțurilor.

Radu Zărnescu este unul dintre organizatorii festivalului și secretarul general al asociației gândite în 2006. ”În 2006 ne-am strâns mai mulți prieteni și am fondat Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), organizație care la ora actuală este numărul 1 în gastronomie pe plan național. Atunci am pus la cale primul eveniment, Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber. I-am dat un caracter international pentru că avea și foarte mulți prieteni peste graniță, deci am decis să facem un eveniment multicultural și internațional. L-am gândit ca pe o competiție internatională, pentru că la vremea respectivă România nu era pe harta gastronomică cu un astfel de concurs. L-am făcut și pentru profesioniști dar și pentru amatori. Startul acestor evenimente a fost la Cluj, prima ediție desfășurându-se la castelul din Gilău”, spune Zărnescu.

festival gatit radu

Cam cât costă să organizezi un astfel de festival? ”Nu a fost ușor pentru că a trebuit să strângem destul de mulți parteneri pentru a acoperi costurile unui astfel de eveniment, care sunt destul de ridicate, mai ales când aduci și străini. Sigur, de la prima ediție noi ne-am tot dezvoltat, dar pentru prima am avut nevoie de circa 25.000 de euro care acoperea costurile concrete cu festivalul. Am avut și parteneri care ne-au ajutat și pe partea de servicii. Împreună cu tot cred că putem vorbi de un buget de circa 40.000 de euro, inclusive cu campania de promovare și așa mai departe. Punctul culminant l-am avut în 2010, când am avut o etapă și la Cluj, la Polus, și la București, și atunci etapele au ajuns, împreună, la circa 100.000 de euro”, apreciază organizatorul.

festival gatit mazare

ACEEA nu trăiește, însă, doar din acest festival. ” Ce este interesant e că din 2009 în asociația noastră s-au dezvoltat niște departamente care se ocupă de formare de personal, de instruire, avem un departament care se ocupă doar de competițiile exterme, pentru că, la un moment dat, legând relații cu străinii, am ajuns să facem ca la nuntă: noi venim la voi dar și voi să veniți la noi. Și mergem și participăm la concursuri gastronomce în străinătate și am ajuns chiar să avem rezultate. Am adus acasă foarte multe premii. ACEEA s-a transformat într-o afacere, pe lângă Campionatul de Gătit în Aera Liber, prin dezvoltarea acestor departamente. Astfel a trebuit să ne mai atragem parteneri și să avem contrace comerciale și la alte evenimente: ne cheamă să organizăm mese festive ori diverse demonstrații culinare. Deci din 2009 asociația s-a dezvoltat la nivel economic altfel decât un simplu ONG. La ora actuală avem circa 10 oameni pe posturi fixe și încă 7 pe tehnic. Pe lângă aceștia avem membri activi, pentru care trebuie să asigurăm diurne și să acoperim costurile de deplasare. Festivalul și evenimentele mari pe care le organizăm sunt în obiectivele șu în țelurile organizației de a dezvolta gastronomia. Desigur, ne acoperim la fiecare astfel de eveniment costurile cu oamenii, mentenanța, ne acoperim toate contractele cu furnizorii și partenerii, dar ca să menținem nucleul asociației și să ne dezvoltăm, trebuie să avem și alte activități economice din care să ne mai atragem fonduri”, susține Radu Zărnescu.

La fiecare eveniment participă câteva zeci de mii de oameni. ”Nu am avut o statistică foarte clară făcută de noi deoarece evenimentele noastre sunt deschise publicului, deci nu am avut un control pe care îl dă numărul biletelor de intrare. La Polus Center, în fiecare an am avut raportări de la gazde, care au un sistem electronic de monitorizare electronică pentru traficul de oameni, iar în parcul Izvor, în București, am avut o societate care ne-a montat aparate de monitorizare. Dar având în vedere specificul evenimentului, cu intrare liberă, aparatul monitorizează un om, dar dacă a uitat ceva la mașină și se întoarce îl mai numără încă o dată. În realitate, afluxul e cam la o treime din ce dă o astfel de monitorizare electronică. De exemplu Polus Center ne-a dat, în 2010, când a fost maximul de audiență pe care l-am avut pe Cluj, când au fost, conform datelor oferite de ei, 110.000 de oameni care au venit la Pulus în acele trei zile, eu cred că la festival, în mod real, undeva la 12.000 – 15.000 de vizitatori zilnic”, apreciază secretarul general al organizației.

Cât câștigă un bucătar în România? ”Începe de pe 1.200 de lei și urcă până la 2.500 – 2.800 de euro. Avem chiar noi niște membri care lucrează la lanțuri hoteliere mari de 4 – 5 stele, iar acolo sunt șanse să câștigi bine. Dar, cum spunem noi, ei se și ”mărită cu unitatea”. Deci timp liber nu mai are”, afirmă Zărnescu.

festival gatit army

Specificul din acest an al festivalului ce a avut loc în acest week-end la Polus Center a fost bucătăria militară. ”În fiecare an încercăm să să venim și cu partea de show în cadrul evenimentului. Avem 25 – 30 de participanți în fiecare an care nu sunt neapărat angajați în breaslă, au alte meserii dar iubesc enorm gastronomia. Și sunt dispuși să facă show pentru public. Anul acesta am ales specificul militar. Ei s-au documentat despre preparatele ce au fost de-a lungul timpului în armata de la noi. Fără discuții, fasolea cu ciolan este preparatul care s-a bucurat de cel mai mare succes. Am testat acest lucru și la București și am avut același rezultat”, cochide Zărnescu.

(Titus CRĂCIUN)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>