edito 2

Nu vă lăcomiți: strada nu e a voastră. Și pe voi vă poate mătura

EDITORIAL

Clujul nu a fost niciodată epicentrul protestului politic. Până acum. Pe acest acum, însă, cineva vrea să îl ia, din lăcomie ori din  prostia neînțelegerii a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. Și mai grav, cu nesocotirea, by default, a personajului principal. Adică exact cele trei ”lucruri” ce au putut face ”lucrul”.

Și pentru că personajul principal în toată tărășenia asta este strada, o să încep cu asta: dragi tovarăși din ACL Cluj, care v-ați afișat azi învingători, nu vă deosebiți cu nimic de cei pe care i-am învins noi, cei din stradă. La fel de lacomi, proști și luîndu-ne de proști sunteți. Cum poți tu, Daniel Buda, să ieși să te iei ”ca de la bărbat la bărbat” cu Ponta, amenințând cu o revoluție cu care tu și, mai mult, cei de la prezidiul de partid în care vă clamați victoria, nu aveți nicio treaba? Știți care e legătura voastră cu ceea ce s-a întâmplat în Cluj în ultimele două săptămâni? Exact ca a oamenilor lui Ponta. Adică niciuna. Și încă o asemănare: vă comportați exact ca ei, parcă din aceeași mamă (mă rog, tată) ați fi ieșit.

Rămân la personajul principal, pe care îl vreți domesticit de voi, cei ce vă clamați victoria. Și să vă explic de ce voi, cei de la prezidiu, marii strategi ce vă închipuiți că l-ați scos președinte pe Iohannis sunteți la fel cu ceilalți. În seara primului tur, mizeria făcută românilor din diaspora a scos strada în stradă, o primă reacție la batjocură. Sigur, o să spuneți, dar a fost batjocura lor. Ia mai gândiți-vă… Să vă dau eu argumente ca să nu puneți întrebarea asta?

A urmat sâmbăta cu cei 10.000 de clujeni în stradă. Doar de pe facebook. Chiar și atunci, puțini pomeneau de Iohannis. Au ieșit de lehamite de ei, dar și voi intrați la ”ei”,  și, mai mult, au ieșit  de ”neieșit”. Demult.  A urmat vinerea cu 20.000 de clujeni  în rol de june prim. Între timp, pentru foarte mulți s-a produs declicul, cu toate încercările de a mima exterioritatea politică. Iohannis a cântat imnul. Precum tocilarul ce a fost, cu gesturi stângace în a-i chema și pe ceilalți copii să cânte, să nu se simtă stingher. Poate a fost acea dată când Iohannis a trebuit să cânte singur și nu s-a simțit stingher. ”Lucrul” are suflet. (În apelul său la ortodoxie, cred că tocmai asta nu a înțeles Ponta).

Și au mai fost încă 10.000 duminică seara. Care au ieșit pentru orice, să râdă, să urle, să fie fericiți că sunt, să se simtă aproape. Dar în niciun caz, nu pentru voi, cei ce vă clamați victoria din sediul partidului. Lăsați-o a străzii. Altminteri, strada vă va mătura și pe voi, mâine. Sau azi.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>