1_3_189697_1568102385_04164_fav

Noi mașini electrice pentru Poliția Locală din Cluj

Încă două mașini electrice vor intra în dotarea Poliției Locale din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația publică pentru “furnizarea a 2 autoturisme de intervenție pur electrice pentru Direcția Generală Poliția Locală Cluj-Napoca”. Contractul este estimat la suma de 278.235 lei, fonduri bugetare, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Ofertele pot fi depuse până la data de 30 septembrie 2019.

Amintim că, anul trecut, de Ziua Naţională a României, Poliţia Locală din Cluj-Napoca a participat la parada militară din Piaţa Avram Iancu cu trei maşini electrice, puse în circulație în premieră pe străzile oraşului. Maşinile marca Renault Zoe, modelul Zen, au fost cumpărate din fondurile Primăriei Cluj-Napoca, cu preţ de 30.000 euro/unitatea. Automobilele ating o viteză maximă de 135 km/h și au autonomie de 210 km.

“Mașinile electrice au înlocuit trei mașini care au îndeplinit condițiile de casare; astfel costurile primăriei au reprezentat diferența rezultată prin aplicarea primei de casare și a ecotichetului primit pentru cumpărarea de mașini electrice. Valoarea unei mașini este de 138.330 lei, fără taxa pe valoarea adăugată”, transmitea municipalitatea. Mașinile sunt folosite la intervențiile serviciului rutier al Poliției Locale.

În ultimii ani, administrația clujeană a investit în transportul polițiștilor locali, cumpărând și biciclete electrice, dar și Segway-uri.

Staţii de încărcare gratuite

La Cluj-Napoca au fost pornite, în noiembrie 2018, cele două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității. Acestea sunt poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la Biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante. Alte cinci stații ar urma să fie amplasate în: Piața Mihai Viteazul, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb (parking subteran). Investiţia se ridică la 971.607 lei.

70.000 euro pentru camere video portabile

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa și “250 bucăți sisteme audio-video portabile de tip “Body Worn Camera” pentru Direcția Generală Poliția Locală”. Valoarea contractului este de 335.000 lei (70.864 euro), fonduri bugetare. “Opt ore vor filma tot ce vor vorbi cu cetățenii, ce controale au făcut, etc. Îi va proteja și pe ei, dar mă intersează să aibă o atitudine potrivită, bazată pe lege, să fie în serviciul comunității și nu să stea la cafele pe terasă și să dea telefoane personale. Nu e o măsură nouă, o avem în America și ne-a fost sugerată de Mircea Ion Rus, actualul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Cluj”, declara recent primarul Emil Boc.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>