Niţă: Nu văd o creştere economică mai mare de 2-3%

Creşterea economică a României nu poate fi mai mare de 2-3%, din cauza contextului macroeconomic, a lipsei retehnologizării companiilor de stat şi a dificultăţii cu care companiile au acces la credite, a declarat miercuri ministrul Economiei, Constantin Niţă, citat de mediafax.ro.

“Nu cred într-o creştere economică mai mare de 2-3%. Este şi contextul macroeconomic, lipsa de retehnologizare a companiilor de stat mai ales. De exemplu, industria de apărare. Nu poţi face performanţă şi să mergi la extern când lucrezi cu achipamente de 40 de ani. Este imposibil să ţii pasul”, a declarat Niţă la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% în acest an, după o creştere de 3,5% în 2013. Fondul Monetar Internaţional estimează un PIB mai mare cu 2,4% în acest an şi cu 2,5% anul viiitor.

Potrivit lui Niţă, în România “nu se mişcă creditul”, astfel că “finanţarea ne împiedică”.

“Eu cred că nici 10% din IMM-uri sunt creditate, încă accesul la credite este foarte greu. La fel şi pentru companiile mai mari”, a adăugat Niţă.

El a mai spus că exporturile României ar putea depăşi în acest an valoarea de 50 miliarde de euro.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>