nepot-taran-1

Nepot de ţăran. O iniţiativă pornită de la Cluj pentru tinerii care fac afaceri în mediul rural

Au decis să se mute la ţară, să se bucure de linişte şi natură şi să trăiască din munca pământului. Din economiile anilor lucraţi în diverse job-uri de oraş, şi-au cumpărat 33 de hectare de deal şi pădure în comuna Vultureni, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Au cumpărat şi două case maramureşene de lemn, originale, le-au transportat la Vultureni şi le-au ansamblat într-o singură locuinţă cu ajutorul unor meşteri. Vor să crească o livadă de aluni şi mai au câteva idei care să le permită, în timp, să se desprindă de tot de oraş. Momentan, “planul” este încă în şantier şi job-urile de oraş sunt în continuare principala sursă financiară, însă se desfăşoară online. Noua viaţă ar trebui să ia startul până la finele anului.

Aceasta este povestea unei tinere familii de clujeni, Francesca şi Constantin Gozman. Dar nu sunt singurii români cu astfel de iniţiative. De aceea, în toamna acestui an, cei doi au pornit proiectul “Nepot de ţăran”, un website interactiv care prezintă poveşti de succes, interviuri şi portrete ale altor tineri ce au ales să se întoarcă în mediul rural.

“De la poveşti de succes în turism şi agricultură şi pân la proiecte curajoase în domeniul antreprenoriatului social, site-ul îşi propune să prezinte viaţa la ţară prin ochii tinerilor care au avut “nebunia” de a se întoarce la rădăcini, a celor care au ştiut să îmbunătăţească stilul tradiţional românesc, păstrând cutumele şi tradiţiile sale, dar adaptându-le în acelaşi timp nevoilor şi preocupărilor contemporane”, mărturisesc cei doi clujeni.

“Nepot de ţăran” este o platformă online gratuită. Utilizatorii pot participa la discuţiile de pe forum, pot face sugestii legate de conţinutul site-ului: proiecte care ar merita documentate sau pot scrie articole în care să îşi prezinte proiectele personale.

În momentul de faţă, site-ul cuprinde articole despre tineri şi afaceri din Prahova (Irina, crescătoare de zmeură), Sălaj (Leontina, plantanţie de cânepă), Vrancea (Gheorghe, plante şi ceaiuri medicinale), Neamţ (Gabriel, usturoi negru şi cartof mov din Coreea), Reghin (Lucian şi Gabriela, dulceaţă), Moşna (Willy, gospodărie bio), Topoloveni (Ionel, atelier de sculptat în lemn), Blaj (Ioan, porci bazna), Mehedinţi (Oana, atelier de costume populare), Hida (Nelu, plantaţie coacăze), Timişoara (Ioan şi Carolina, olărit), Deva (Ioan, oi lapte), Buzău (Ioan şi Mirela, plantaţie scoruş negru), Sibiu (Cătălin şi Anda, turism la casa de la ţară), Baia Mare (Eugen, producător de hidromel) şi Braşov (Sivliu, Ionuţ şi George, fermă).

Site-ul prezintă şi câteva afaceri pornite la Cluj.

Ferma lui Tobias

tractor plowing the fields

“La doar 24 de ani, Tobias-Nagy Levente a început să acceseze fonduri europene pentru a dezvolta o afacere în domeniul agriculturii, dat fiind că avea deja o mică exploatație. Câteva cercetări i-au adus la cunoştinţă măsura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” prin care a accesat o finanţare de aproximativ 24.000 euro nerambursabilă. A fost nevoie de un consultant priceput, un proiect construit bine și foarte multă alergătură pentru obținerea ei. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 25.000 de euro pe an, Tobias investeşte în agricultură, găsind cultivarea legumelor mai profitabilă decât creşterea animalelor. Are în acest momente 10 hectare de teren arendat, dar și 40 de oi și câteva vaci. Pentru comercializarea produselor obținute părinții lui merg frecvent la Cluj-Napoca, spre a le vinde în piețele orașului”.

Raimonda şi lavanda

raimonda-870x350

“În anul 2012, în mijlocul unei cariere excelente în comunicare (între altele, a fost director de comunicare al Primăriei Cluj-Napoca și marketing manager la Prodvinalco), Raimonda a decis să pună bazele unei culturi de lavandă. Ideea i-a venit uitându-se la televizor și simțind că asta este ceea ce-și dorește. Investiția inițială a Raimondei a fost de 8.000 de euro și speră ca de anul acesta să înceapă s-o recupereze”.

Dulceaţa lui Răzvan

maxresdefault-870x350

“În 2012, pe când era student la Economice la Cluj, Răzvan a fost implicat într-un proiect de cercetare legat de centrele de colectare a fructelor de pădure, iar acest proiect l-a dus tocmai în satul mureșean, cunoscut pentru livezile sale de cireși. Petrecând o vreme la Idicel Pădure pentru proiectul său, Răzvan a îndrăgit satul și pe localnici și s-a hotărât să contribuie cumva la bunăstarea și la promovarea locului. Astăzi Răzvan își vinde dulcețurile pe internet și la târguri de profil, iar afacerea lui se dezvoltă în feluri la care nu s-ar fi putut gândi la început: produce și alte produse, precum zacusca și magiunul, ba chiar și-a deschis și un magazin de desfacere în Cluj, de unde îți poțI alege sortimentele preferate din Dulceața lu’ Răzvan în borcane de dus acasă ori în clătite de mâncat pe loc”.

Cabana Moţilor şi Cămara de la munte

cabana-motilor-870x350

“După un deceniu de experiențe profesionale dintre cele mai diverse, de la lucrul în multinaționale la munci necalificate ca emigranți și de la antreprenoriat în publicitate la imobiliare, au decis să lase marile orașe pentru un loc de vis, aflat pe „acoperișul lumii”, după cum le place să spună. Mărișelul l-au descoperit în luna de miere, când un prieten le-a oferit cheile cabanei lui uitate de lume în munții Apuseni, în satul care era, la vremea aceea, un loc necunoscut chiar și pentru clujenii care azi, la numai câțiva ani distanță, îl vizitează cu sutele în fiecare week-end. Și-au promis atunci să încerce cândva să se mute la Mărișel. Zis şi făcut. În ultimii trei ani, Cabana Moţilor ocupă locul I în topul Trip Advisor. Ba mai mult au dechis şi o afacere conexă, “Cămara de la munte”, a cărei poveste o puteţi citi AICI”.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>