DSC_23101

Muzeul Farmaciei, închis 2 ani. Imobilul intră în reabilitare

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunta inceperea lucrarilor de consolidare si reabilitare a cladirii care adaposteste Colectia de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz), imobil situat in Piata Unirii.

Astfel, colecția de Istorie a Farmaciei va fi temporar închisă. Lucrările vor demara în cursul lunii octombrie, conform solicitării proprietarului, motiv pentru care mutarea mobilierului şi a pieselor de patrimoniu va începe din data de 3 septembrie 2018. Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 2 ani, costurile fiind suportate integral de proprietarii imobilului, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare.

“Invităm publicul să nu piardă ocazia de a vizita Colecția de Istorie a Farmaciei până la finalul acestei săptămâni. Menționăm că în acest scop, programul de vizitare va cuprinde şi zilele de sâmbătă şi duminică (1-2 septembrie), interval de vizitare orele 10.00-16.00”, transmite conducerea muzeului.

Clădirea, monument istoric şi de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean şi îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Șeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină şi Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>