masini_trafic (2)

Maşini în Cluj? Cât pentru 365 de terenuri de fotbal. Parcări? Nici pentru jumătate

În timp ce populaţia municipiului Cluj-Napoca a consemnat, în ultimii doi ani, o creştere de doar 0,5%, numărul de maşini a avansat cu 15%.

Adică un plus de 15.750 de maşini, parcul auto clujean ajungând astfel la 131.673 de autoturisme, ceea ce plasează oraşul mult peste media naţională (322 autoturisme/1.000 locuitori vs. 261 autoturisme/1.000 de locuitori).

Datele se regăsesc în studiul “Pact pentru mobilitate”, lansat în ediţia 2018 a conferinţei “Dialoguri urbane”, ce propune un schimb de bune practici în inovare urbană pentru grupurile de cetățeni, specialiști din sectoarele public, academic și de afaceri implicați în activitățile programului Cluj 2.1| Fondul de Inovare.

Maşinile din Cluj ocupă  365 de terenuri de fotbal de mărimea Cluj Arena

Maşinile din Cluj-Napoca ocupă 365 de terenuri de fotbal

În ianuarie 2016, în Cluj-Napoca erau înregistrate 46.386 de locuri publice de parcare în zonele centrale şi în cartiere de dinainte de ’90, echivalentul a 129 de terenuri de fotbal de dimensiunea Cluj Arena. În realitate, numărul real de maşini înregistrate în Cluj-Napoca ocupă 365 de astfel de arene sportive.

Cartierele cu cele mai multe maşini

  • Mănăştur – 27.795 (21,11%)
  • Mărăşti – 16.412 (12,46%)
  • Gheorgheni – 15.613 (11,86%)
  • Între Lacuri – 11.457 (8,70%)
  • Zorilor – 9.335 (7,09%)

Maşinile din Cluj ocupă  365 de terenuri de fotbal de mărimea Cluj Arena

Traficul este principala problemă a municipiului, iar marile proiecte de infrastructură propuse de autorităţile locale nu vor aduce rezolvări imediate, acestea urmând să fie implementate abia în următorii 10 ani.

De aceea a luat naşterte “Pactul pentru mobilitate”, un plan care a colectat şi analizat datele de trafic de la nivelului oraşului (cele captate de camerele video din oraș, cele deținute de companiile de taximetrie, cele deținute de universități) pentru a putea înţelege cauzele din spatele aglomeraţiei actuale şi a propune acţiuni imediate ce ar putea fi implementate de către administraţia locală, companii, universităţi.

Iniţiativa aparţine Centrului Cultural Clujean şi este unul din proiectele desfăşurate prin Fondul de Inovare Culturală (FIC), un mecanism care sprijină identificarea, experimentarea și măsurarea de soluții alternative la probleme ale orașului care sunt astăzi greu de finanțat, greu de abordat sau chiar greu de identificat.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>