Parlament

Legea salarizării unitare a trecut de Parlament

UPDATE: Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar.

Anterior, Camera Deputaţilor a epuizat în doar 15 minute dezbaterile generale pe marginea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii şi amendamentele fiind votate în bloc. Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării.

——————————————————————————————–

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil, cu amendamente, pentru Legea salarizării personalului bugetar. Proiectul va fi supus miercuri votului final în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Deputaţii din Comisia de muncă au luat decizia cu 15 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” şi 4 abţineri.

Deputaţii au modificat articolul 25 al legii salarizării, care acum prevede că procentajul de 30% se calculează la masa salarială a fiecărui ordonator de credite, nu pentru ordonatorii principali, aşa cum a solicitat preşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, însă, potrivit reglementării, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Este vorba despre angajaţi care trebuie să asigure în afara orelor de program, de la domiciliu, intervenţia în mediul rural, la apelurile de urgenţă, cercetări criminalistice, evadări, revolte sau cutremure.

În cadrul dezbaterii din Comisia de muncă, a fost votat un amendament care prevede acordarea unui spor pentru suprasolicitare neuropsihică pentru personalul din învăţământ. Măsura ar urma să intre în vigoare la data de 1 decembrie 2018.

”Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, prin creşterea salariilor de bază cu 10% începând cu data de 1 decembrie 2018”, se precizează în amendamentul depus la proiectul de lege.

Un alt amendament stabileşte ca angajaţii din sectorul public să beneficieze de indemnizaţii de vacanţă, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptaţi cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese sau numite.

Cristian Seidler, deputat USR, a anunţat că formaţiunea politică va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării, precizând că juriştii partidului strâng deja toate ”motivele de neconstituţionalitate” din lege. 

“Este marca Olguţa Vasilescu. După ce nu a terminat cartierul chinezesc, după ce nu a terminat stadioanele din Craiova, după ce nu a terminat de asfaltat jumătate de oraş, a venit cu o lege pe care nu o terminã şi ea este într-o continuă dinamică, din eroare în eroare până la victoria finală. (…) Aceasta este Olguţa Vasilescu şi de aceea i-am cerut demisia din funcţia de ministru al Muncii”, a declarat parlamentarul.

Deputatul a fost chestionat cu privire la posibilitatea de a ataca legea la CCR.

”Cu siguranţă vom face lucrul acesta. Astăzi am lansat şi lansat către juriştii noştri în lucru să strângă toate motivele de neconstituţionalitate din aceastã lege”, a mai declarat deputatul USR.

Cristian Seidler susţine că legea este neconstituţională pentru că guvernul nu a indicat în textul legii care este impactul bugetar.

”Şi noi şi sindicatele am spus această lege este neconstituţională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar şi acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt şi improvizează raportat la impactul bugetar”, a mai spus Seidler.

Ministrul Muncii a declarat, la finalul şedinţei comisiei, că prin proiectul legii salarizării cresc salariile în tot sistemul bugetar, nu doar salariile demnitarilor. Numai pentru acest an se înregistrează o majorare totală de şase miliarde a salariilor de la stat, a precizat ministrul Muncii.

”Au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba despre o majorare de 15 la sută pe care a obţinut-o educaţia, 15 la sută în sănătate, 20 la sută administraţia locale. Luna trecută au fost 20 la sută la agenţiile de mediu. (…) E o grilă de salarizare care nu priveşte doar demnitarii, priveşte şi administraţia publică locală şi nu se putea trece administraţia publică locală pe o grilă separat, pentru că sunt în aceeaşi anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari. (…) Anul acesta au fost majorări salariale de şase miliarde”, a declarat ministrul Muncii Olguţa Vasilescu.

Raportul întocmit de Comisia de muncă din Camera Deputaţilor va fi dezbătut şi votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional. Legea salarizării personalului bugetar va fi votată şi trimisă la promulgare.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>