gunoi

La o lună de la implementare, colectarea selectivă e “haos” la Cluj

La o lună de la implementarea colectării selective a gunoiului menajer, primarul Clujului se declară nemulţumit de prestaţia firmelor de salubritate şi ameninţă cu rezilierea contractelor.

Edilul Emil Boc spune că firmele de specialitate (Bratner şi Rosal, n.red.) nu şi-au îndeplinit atribuţiile în ceea ce priveşte procesul de colectare selectivă pe 4 fracţii şi că, la momentul acesta, caută soluţii altenative, în cazul în care va fi nevoit să rezilieze contractele cu operatorii de salubritate:

“La salubritate am încă o mare supărare, pentru că nu se respectă calitatea serviciilor pentru cetăţeni. Amenzile au curs şi curg în continuare. Firma de specialitate nu şi-a îndeplinit atribuţiile nici măcar pe 10% din sectorul pe care îl avea, ca să pot îndeplini condiţiile de reziliere fără instanţă a contractului de salubritate. Le-am spus cu prietenie şi nu e un secret. Dacă nu îşi fac treaba, pregătesc documentaţia de reziliere şi pregătesc în alternativă soluţii ca în momentul când rezilierea este îndeplinită ca şi condiţie, să pot interveni cu altcineva”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Dificultăţile firmelor de salubritate ar veni din lipsa forţei de muncă, dar şi din faptul că angajaţii existenţi nu îşi fac bine treaba: “Motivele pentru care se mişcă aşa de greu sunt foarte simple: că nu au suficientă resursă umană, că sunt întârzieri la livrările materialelor pe care ei le solicită, că oamenii nu îşi fac nici ei datoria cum şi-ar dori conducerea firmelor, dar aceste probleme sunt în curtea lor şi trebuie să şi le rezolve. Oamenii au dreptul la calitatea serviciilor pe care le plătesc şi acest lucru nu este un moft”, a mai spus Boc.

Primarul susţine că firmele de salubritate au fost sancţionate în repetate rânduri, în luna iulie, iar amenzile vor continua, până când se va intra în normalitate.

“Au primit amenzi, pentru că la 1 iulie nu erau toate punctele gospodăreşti dotate cu containere pe patru fracţii. A venit Garda de Mediu Naţională, le-a dat amendă şi termen, ca la 1 august să finalizeze toate punctele gospodăreşti dotate. Ieri am primit pe masă raportul că toate punctele gospodăreşti sunt dotate cu containere pe patru fracţii. Echipele mele verifică pe teren dacă acest lucru este adevărat. Dacă nu, iar vor primi sancţiuni şi amendă”, a adăugat primarul Cujului.

Tot ce trebuie să știi despre colectarea selectivă în Cluj-Napoca
Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):
La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:
• plastic/metal – galben;
• hârtie/carton – albastru;
• sticlă – verde;
• deșeuri reziduale – negru;

La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Important!
Este interzisă amestecarea deșeurilor.
Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

PLASTIC/METAL
→ Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).
Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
Exemple:
DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON
→ Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).
Prin împăturire se economisește spațiu!
Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ
→ Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).
Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
Exemple:
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

Categorii speciale de deșeuri

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
→ La blocuri:
Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24:
• 0264-984 – Telefonul Primarului
• 0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale.
→ La case:
Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.
DEȘEURI TEXTILE – Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas Cluj | 0752 055 046 |www.containeretextile.ro

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII – Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.
Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00.
Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații:
• Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;
• Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;
• Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107;
• Strada Bobâlnei, nr 62-64;
De asemenea, DEEE se colectează și la stațiile de colectare manuală SIGUREC amplasate în Piața Ira și Piața 1 Mai, de luni până vineri, între orele 8:00-17:00.
De ce este importantă colectarea selectivă?
Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor.
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.

Programul de ridicare al deșeurilor poate fi consultat site-ulwww.primariaclujnapoca.ro AICI!

Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin HCL nr. 393/23.04.2019.
În cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare.

SANCȚIUNI:
persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei.
persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>