1962588_903832096346572_7830780765970252827_n

IT-işti, petrolişti şi recuperatori. Job-uri şi internship-uri pentru studenţii clujeni

Treizeci de companii au participat la cea de-a XXI-a ediție a târgului de cariere JobShop, adresat studenților facultaților cu profil ethnic din Cluj-Napoca. Ca şi în anii precedenţi, cele mai multe oferte de internship-uri şi job-uri au fost în domeniile IT şi inginerie.

Britanicii de la Betfair, cea mai mare companie de pariuri online de lume, vin în întâmpinarea studenţilor clujeni cu un program de internship plăit, un bootcamp de o lună, cât şi un program adresat absolvenţilor.

“Internship-ul este plătit şi se referă la development opportunities in Java, QA, Database, UI Design şi Product. Se lucrează 8 ore pe zi, cu un contract de 3 luni de probă, cu posibilitate de prelungire. Programul graduate este de 18 luni, iar beneficiarii vor lucra cot la cot cu specialiştii noştri. Nu în ultimul rând, pentru studenţii mai puţin experimentaţi şi cu timp limitat la dispoziţie, avem un bootcamp de o lună: 20 aprilie – 12 mai. Vor avea 4 ore de curs pe zi, după masa şi se vor focusa pe Data Acquisition, Data Delivery, Data Integration, Data Service şi Business Intelligence solutions. Înscrierea este gratuită. Căutăm să formăm tinerii din facultăţile cu profil tehnic din Cluj, iar cei mai buni vor fi angajaţi în compania noastră”, spune reprezentantul companiei prezent la târgul de cariere.

Furnizorul de servicii IT Pitech+Plus din Cluj-Napoca este în căutare de Software Developers şi QA Engineers. “Avem programe de training pe tot parcursul anului. Plecăm de la ingineria programării şi construim de acolo. Spre exemplu, în aprilie începem un program de 12 săptămâni de training gratuit, 8 ore pe zi. La final, o parte din juniori vor primi contracte de muncă. Prin Academy+Plus mergem cu formarea tinerilor de la vârste mult mai fragede. Acum avem workshop-uri gratuite pentru copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Asta pe lângă programul ce se adresează abolvenţilor de liceu”.

Compania multinaţională Schlumberger caută “petrolişti” din Cluj. Schlumberger are o tradiţie de peste 75 de ani în domeniul exploatării petrolului, filiale în peste 80 de ţări şi resurse culturale din peste 140 de naţionalităţi şi peste 25 de centre de cercetare. “În iulie începe un internship plătit de 6 săptămâni. Programul este atractiv pentru că studenţii vor avea ocazia să lucreze la proiecte reale sub supravegherea unor mentori, specialişti din cadrul companiei şi vor merge şi la filialele noastre din străinătate. Ba mai mult, vor avea ocazia să viziteze amplasamentul unei sonde, chiar dacă nu vor lucra efectiv acolo. Angajări vom face abia în a doua jumătate a anului şi căutăm ingineri generali, adică absolvenţi de profil tehnic. Urmează apoi să fie încadraţi ca Field Engineer, Summer Field Engineer şi Petro Tschnical Expert”, spune un tânăr membru BEST şi angajat al companiei. “Mi-a trebuit doar un an să trec de la internship la job-ul pe care l-am vânat. Am făcut training-ul în SUA. Trebuie doar să dai dovadă de motivaţie şi disponibilitate”, recunoaşte acesta.

Nemţii de la Bosch oferă un internship plătit de 3 luni, full sau part time. Sunt în căutare de ingineri, tehnicieni şi operatori în domeniul automotive, ingineri software în diferite tehnologii, dar şi specialişti în domeniul financiar-contabil şi specialişti în logistică.

Nu doar IT-iştii şi inginerii au căutare la Cluj. Americanii de la Office Depot recrutează în special vorbitori de germană pentru centrul de servicii financiare din oraş. Sunt interesaţi însă şi de vorbitori de engleză, italiană sau spaniolă. Compania nu are programe de internship, însă oferă studenţilor posibilitatea de a se angaja pe perioada verii. “Trei luni, contract pentru entry level, full sau part time. Astfel de job-uri sunt disponibile pentru toate limbile. E bine şi pentru tineri pentru că acumulează experienţă, dar şi pentru noi, majoritatea vrând să lucreze în companie cu contract normal după absolvire”.

Studenţii care nu au apucat să meargă la evenimentul de la Casa de Cultură a Studenţilor pot participa joi, 19 martie, între orele 10-16, la Târgul de Carieră organizat la Universitatea Babeş-Bolyai (n.red. Foaierul Casei Universitarilor). Printre companiile participante la târg se numără: E-on Gaz, Welt Imobiliare, Millennium Bank, Office Depot, Banca Transilvania, Sales consulting, Siemens, Buw, BCR, Trenkwalder, Sykes, Omprezzio global, Emerson, Bosch, Bombardier.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>