iosif-pop1

Iosif Pop: Ce este de apreciat și ce nu la proiectul Codului Fiscal

Ce spun finanțiștii despre proiectului viitorului Cod Fiscal aflat în dezbatere parlamentară: catcostaclujul.ro începe o serie de articole în care personalități cu expertiză în domeniu răspund la întrebarea: ”Nominalizați trei pubte pozitive și trei consecințe negative dacă proiectul de Cod Fiscal va trece de legislativ în actuala formă”.

Primul care își exprimă poziția este finanțistul Iosif Pop, președintele Grupului Financiar Imofinance:

De apreciat  :

1.Reducerea TVA de la 24% la 19% reprezintă o reparație firească pentru mediul economic-la 6 ani distanță de momentul majorării taxei cu 5 procente- și este de natură să miște puternic curajul antreprenorilor, să creada în perspectiva afacerilor lor dar și să umple în timp scurt golul fiscal creat.

2.Scăderea impozitului pe profit la microintreprinderi – de la 16 la 5 procente -are impact extrem de mare în susținerea capitalizării începătorilor în afaceri și pentru investirea economiilor acumulate.

3.Întregul pachet de facilități fiscale are șansa să relanseze capitalul autohton, să ajute la capitalizarea firmelor, să deschidă apetitul pentru creditul bancar, să crească exporturile și să deschidă noi locuri de muncă.

 

De dezavuat:

1.Tentația guvernanților de împărțire electorală imediată a oricarui excedent bugetar, în loc să susțină investițiile publice ori să constituie  rezerve bănești pentru cazuri de criză ori  pentru situații  de dezechilibre financiare temporare.

2.Suprapunerea majorărilor de salarii peste momentul relaxarii fiscale poate anihila întregul efect la companiile de stat și la cele private cât și la bugetul general.

3.Toleranța prelungită pentru regiile statului și societatile comerciale cu capital majoritar de stat de a lucra cu pierderi continue și cu obligații fiscale reeșalonate, anulate sau restante este de neacceptat și contraproductivă.”

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>