iohannis-465x390

Iohannis, despre negocierea bugetului UE în perioada Preşedinţiei române: Cu siguranţă putem

Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat că România poate negocia cu siguranţă, în perioada în care va avea Preşedinţia Consiliului UE, un buget de mai multe miliarde de euro, însă acest lucru nu depinde doar de statul care deţine Preşedinţia.

„Cu siguranţă că putem să facem asta, însă să nu rămână cineva cu impresia că tot ce se întâmplă în Preşedinţia Consiliului UE ţine numai de acel stat care deţine Preşedinţia. Este o Preşedinţie în care are majoritatea aspectelor de tip tehnic. Dacă se întruneşte Consiliul într-un format oarecare de miniştri, cineva trebuie să stea în faţă să spună care e ordinea de zi şi să conducă discuţiile, dar nu are mai mult decât votul propriu”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, întrebat dacă România poate coordona negocierea unui buget de mai multe miliarde de euro în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.

Acesta a afirmat că în cadrul Consiliului Uniunii Europene oamenii lucrează colegial.

„Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii şi fiecare are votul lui. Dar, sigur, trebuie să avem oameni pregătiţi să conducă aceste formate şi în măsură în care e un interes românesc atunci să îl expună, nu să îl impună. În aceste formate nu se poate lucra prin impunere. Avem oameni buni în domeniile relevante şi putem face acest lucru”, a adăugat Iohannis.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, pentru o perioadă de şase luni, fiind urmată de Finlanda.

Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>