crestere-economica-economie

INS: Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor în toate sectoarele până în septembrie

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în industrie, construcţii, servicii şi comerţ în perioada iulie-septembrie şi la o creştere moderată a preţurilor în toate domeniile, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii iunie, când managerii estimau o creştere mai mare a afacerilor din comerţ şi construcţii.

Pentru intervalul iulie-septembrie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în industria de prelucrare, +8%, în scădere faţă de cel din raportul anterior (+10%).

“Pentru activitatea de fabricare a tutunului şi pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (solduri conjuncturale +43%, respectiv +41%)”, se arată în raportul INS.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Managerii au aşteptări ceva mai pesimiste în privinţa activităţii din servicii, cu un sold conjunctural de +13% (+14% în raportul precedent).

De asemenea, şi activitatea din construcţii este aşteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada iulie-septembrie fiind de +15% (+26% în raportul anterior).

În comerţ, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere accelerată, soldul fiind +22% (+14% în raportul anterior).

Managerii prevăd creşteri moderate ale numărului de angajaţi în comerţ şi servicii şi o relativă stabilitate în construcţii şi industrie.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +9 (+12% în raportul anterior). În servicii, aşteptările au crescut în această privinţă, cu un sold conjunctural de +6% (+4% în raportul precedent).

În construcţii şi în industrie sunt estimate creşteri foarte mici ale personalului, cu solduri conjuncturale de +5%, respectiv +3%.

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în toate sectoarele până în august. Cele mai mari creşteri de preţuri sunt aşteptate în construcţii, cu un sold conjunctural +9%, şi în industrie (+7%).

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>