16176_703875333067972_6289916828349992501_n

“În România e foame de leadership responsabil”. Secretele business-ului de top, predate de britanici la Cluj

28 de tineri, cu poziţii de top şi middle mangement în companii din domenii precum financiar-bancar, energie, comerţ, inginerie tehnologie, IT, audit, resurse umane, instalaţii şi construcţii, din Cluj-Napoca, Bucureşti, Baia Mare şi Bistriţa, fac parte din prima generaţie care va urma cursurile programul britanic de studii de business Executive Master of Business Administration. Nouă dintre aceştia au obţinut burse – din partea Ziarului Financiar, SIF Moldova, Băncii Transilvania şi Electrogrup.

Programul EMBA University of Hull demarează în 21 februarie 2015, iar cursurile sunt susţinute în exclusivitate de profesori britanici, în Cluj-Napoca, la Universitatea Babeş-Bolyai. Şcoala britanică este acreditată internaţional de AMBA (The Association of MBAs) şi de AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Școala de business a fost lansată oficial astăzi, la Universitatea Babeş-Bolyai.

“Universitatea noastră ştia de mai bine de un deceniu că are nevoie de un astfel de program. La acea vreme, din păcate, legea învăţământului românesc nu permitea un asemenea parteneriat. Nu am renunţat să căutăm deoarece, aveam nevoie să găsim o modalitate prin care să vorbim aceeaşi limbă cu oamenii şi comunitatea de business din Cluj. Am căutat o soluţie atât în ţările din Europa de Vest, cât şi în Statele Unite ale Americii. În urmă cu 2 ani am ajuns la University of Hull, unde am descoperit un partener pe termen lung. Programul EMBA este doar începutul acestei colaborări”, a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.

Standardele în business-ul românesc, stabilite în Transilvania. E nevoie de competiţie cu jucători internaţionali.

“Acum 21 de ani, un grup de studenţi şi profesori de la University of Hull şi de la UBB mergea într-o expediţie prin peşterile din Apuseni. După patru săptămâni de căţărat, oboseală şi băut prea multă bere s-au legat prietenii. Astăzi încheiem cercul. Am privilegiul să văd ţara asta transformându-se. România este o ţară antreprenorială, dar de multe ori lipseşte structura, se merge pe instinct. Dacă ne uităm la televizor vedem că România este flămândă de un nou tip de “leadership”, unul responsabil. EMBA-ul poate ajuta la formarea acestuia. Programul este intens, greu, dar deschide uşi şi oportunităţi la nivel global. Cei ce-l urmează trebuie să ia cunoştinţele dobândite şi să le plaseze în societate”,  a punctat Andrew Taylor, directorul EMBA Hull University, poreclit de Ioan Pop“îngerul păzitor” al parteneriatului dintre cele două universităţi.

Despre transformarea şi revigorarea mediului de afaceri a vorbit şi Teofil Mureşan, CEO Electrogup. “Programul vine în momentul potrivit. Cheia într-un business este viteza de acţiune. Spre asta tinde şi România. E nevoie de calitate în educaţia de business. Noi trebuie să învăţăm “know-how-ul” de a pune ideea în aplicare”. La rândul său, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania  este de părere că “mediul de business este foarte schimbător, în special de la criza economică din 2008 încoace. În momentul de faţă, antreprenorii din Transilvania au şansa să impună standardele pentru restul ţării – dând exemplul reuşitei BT din ultimii ani – dar au nevoie să intre în competiţie şi cu jucătorii internaţionali ai mediului de afaceri, lucru pe care are să îl faciliteze acest program”.

EMBA-ul britanic durează 2 ani şi este organizat pe 12 module, din care unul va avea loc în Marea Britanie. Curricula, predarea cursurilor şi examinarea sunt după model britanic, similar şcolilor de business deschise de Univeristy oh Hull în Honk Kong, Singapore, Bahrain şi Oman. De asemenea, diploma de absolvire este acordată tot de Univeristy of Hull.

Trei cerinţe obligatorii pentru a studia la EMBA

Pentru a urma cursurile acestui EMBA, este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: minim trei ani de experienţă în domeniul în care cursanţii au specializare, rezultate foarte bune la licenţă şi atestat de limbă engleză.

Investiţia în studii este de 7.500 euro/an, sumă care poate fi achitată în rate.

University of Hull are aproape 90 de ani de tradiţie şi, anual, peste 20.000 de studenţi. Conform Studiului National Student Survey realizat în 2013, în Marea Britanie, University of Hull este în top 10 – din cele 103 poziţii – privind gradul de satisfacţie al studenţilor. Aceştia apreciază la University of Hull calitatea predării, sprijinul academic din partea profesorilor şi sursele vaste de informare. EMBA University of Hull este rezultatul colaborării dintre UBB, University of Hull, Banca Transilvania şi Electrogrup, fiind susţinut de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>