cp bugetare participativa_800x533

Idei pentru Cluj (II). Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018

Peste 100 de proiecte au fost depuse în cele şase categorii dedicate programului de Bugetare participativă 2018. 

Vă prezintăm câteva dintre propunerile cetăţenilor pentru oraş:

Alei, trotuare şi zone pietonale

Iuliu Maniu, stradă partajată (Macel Ionescu Heroiu)

“Pe modelul de succes implementat într-o bună parte a centrului vechi, strada Iuliu Maniu ar putea fi transformată în spaţiu partajat, cu o parte a străzii (cea apropiată de Piaţa Unirii şi strada Bolyai Janos) dedicată exclusiv pietonilor”.

Piste de alergare în Parcul Central (Răzvan Sonea)

“Propun amenajarea unei piste de alergare de aproxmativ 1,5 km, în afara zonelor pietonale sau a celor unde circulă biciclişti, pe o suprafaţă elastică asemanatoare pistei de alergare din Parcul Gheorgheni”.

Pavele Pavegen (George Costea)

“Compania care produce pavelele ce colectează energia paşilor şi o converteşte în electricitate se numeşte Pavegen şi are sediul în Irlanda. Procesul constă în conversia forţei descendente a paşilor în electricitate cu ajutorul unui mecanism având la bază un volant. Mai exact, cu fiecare pas, respectiva “dală” Pavegen se comprimă cu 5 mm, ceea ce declanşează rotatia volantului situat dedesubt. Aceasta presiune uşoară generează electricitate. Compania susţine că ultimul său model poate genera 5 wati la fiecare apăsare”.

Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei

Concurs de soluţii pentru Gara Mică (Marcel Ionescu Heroiu)

“Gara Mică este o zonă tranzitată de foarte mulţi oameni zilnic şi merită o alta menire decât cea pe care o are acum. Ar trebui ca autogara oraşului să fie mutată în această zonă şi s-ar putea crea un spatiu public de calitate, care să ajute la revigorarea întregii zone a gării”.

Avantaje fiscale la achiziţionarea de vehicule electrice (Alexandru Imreh)

“În Norvegia vânzările de maşini electrice&hibride au ajuns la o pondere de 52%, pentru că în afară de subvenţii, cumpărătorii au avut avantaje fiscale/scutiri de taxe şi o mulţime de gratuităţi: parcare în centrul oraşului, dreptul de a merge pe banda de autobuz, etc.”

Bike 2 School (Mirel Alexa)

“În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca funcționează mai mult de zece școli și licee, în care învață 12.000 de elevi. O mare parte din acești elevi sunt aduși la școală de către părinți cu mașina, suprasolicitând/ blocând traficul din zona, în orele de vârf.
Proiectul propune impulsionarea elevilor de la gimnaziu și liceu să aleagă să vină la școală cu bicicleta, conectând mai multe elemente existente sau care pot fi dezvoltate”.

Spații verzi și locuri de joacă

Parc în Bună Ziua (Mioara Fărcaş)

“Am identificat un teren privat între strada Nicolae Colan și Ansamblul Rezidențial Andrei Mureșanu Sud de dimensiuni mici, aproximativ 1000 – 1500 mp, care nu are potențialul de a fi folosit la altceva, fiind destul de îngust și cu un acces dificil.  Bineînțeles că Primăria poate identifica orice alt loc în acest cartier care are potențial de a deveni o oază verde pentru Bună Ziua, cât și pentru cartierele învecinate. Încă mai sunt spaţii libere în Bună Ziua, dar curând betonul va fi stăpân, iar pe lângă blocurile înalte vor exista doar câţiva copaci chinuiţi dacă nu se ia atitudine vizavi de acestă situţie acum”

Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)

Zbor deasupra Parcului Central (George Costea)

“Mersul pe bicicleta câştigă tot mai mult teren în Cluj, fapt care ajută la decongestionarea traficului şi totodată la reducerea amprentei ecologice. Se poate mai mult de atât? Cu siguranţă! Iar când vine vorba de mersul pe bicicleta, sky is the limit. Proiectul “Zbor deasupra Parcului Central” vrea să îmbine plăcerea mersului pe bicicletă cu nevoia de adrenalină şi o panorama unică a Clujului”.

Infrastructură educațională și culturală

Platformă educaţională şi culturală (Lavinia Gal)

“Platforma propusă ar organiza sub forma unui calendar cât mai multe din evenimentele și cursurile care se desfășoară în Cluj-Napoca în orice moment. Pentru fiecare categorie vor exista sub categorii și alte filtre după care utilizatorul va putea face o alegere informată. Platforma ar trebui să aibă beneficiul – pentru orice clujean în căutare de cursuri de dezvoltare sau evenimente culturale”

Centru de educatie STEM ( Science Technology Engineering Math)  (Nicolae Tirtan)

“Misiunea Centrului de educatie STEM ( Science Technology Engineering Math) este de a lucra impreună cu profesori, instituţii de educatie, parteneri strategici din bussines si mediul neguvernamental la creare de programe, care sa dea elevilor cunostinţele si aptitudinile tehnice necesare pentru a dobandi spirit antreprenorial si inovativ.
STEM este un curriculum bazat pe ideea educării elevilor în patru discipline specifice – știință, tehnologie, inginerie și matematică – într-o abordare interdisciplinară și aplicată. Mai degrabă decât să se predea cele patru discipline ca subiecte separate și discrete, STEM le integrează într-o paradigmă de învățare coezivă bazată pe aplicații in lumea reală”.

Aparatură medicală pentru Centrul de Transfuzie Sanguină (Mioara Fărcaş)

“Acest proiect propune dotarea cu aparatură medicală a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, alocarea fondurilor pentru campanii de informare și educare a populației privind importanța donării de sânge și în funcție de buget modernizarea parțială a clădirii centrului”

– Centrifugă de masă
– Centrifugă procesare produse sanguine
– Congelator Congelare rapidă -80°C
– Hotă sterilă cu flux laminar vertical
– Frigider pentru reactivi
– Aparat vizualizare vene
– Generator de curent

Oraşul digital

Clujul 3D (Marcel Ionescu Heroiu)

“Elaborarea unui model 3D digital al orasului, pentru a permite arhitectilor si designerilor sa vina mai usor cu propuneri pentru imbunatatirea spatilor publice din oras”.

USB în autobuz (Sorin Nicolae Blaga)

“Propun un proiect pilot prin care un anumit număr de troleibuze, în măsura încadrării în buget, să fie dotate cu porturi USB pentru încărcarea telefoanelor mobile în timpul călătoriei”.

Reamintim că fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu), iar valoare bugetului estimat pentru fiecare proiect trebuie sa se încadreze in limita de 150.000 euro (inclusiv TVA). Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile stabilite prin Regulamentul procesului de bugetare participativă, disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Cetățenii care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizați cu mediul digital pot primi sprijin pentru depunerea de proiecte la biroul amenajat în incinta Centrului de Cultură Urbană Casino (din Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”), în fiecare zi lucrătoare între orele 13.00 – 17.00.

Calendarul procesului de Bugetare participativă este următorul:

16 iulie – 19 august – depunerea proiectelor

20 august – 30 septembrie – analiza proiectelor

1 – 21 octombrie – prima etapă de vot

​22 – 28 octombrie – validare vot I​

29 octombrie – 18 noiembrie – a doua etapă de vot

​19 – 25 noiembrie – validare vot II

26 noiembrie – afişare rezultate finale

Așadar, în data de 19 august 2018, la ora 00.00 se încheie etapa de depunere de proiecte și începe etapa de analiză a proiectelor în cadrul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018.

Analiza tehnică şi juridică a propunerilor va fi realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca până la data de 30 septembrie 2018. Departamentele de specialitate ale Primăriei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în această etapă, dacă este necesar, cu înştiinţarea prealabilă a deponenţilor. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect.

Stadiul proiectelor câștigătoare din cadrul primului proces de bugetare participativă desfășurat anul trecut se poate urmări pe acest link: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/ sau direct pe platforma www.bugetareparticipativa.ro la secțiunea Proiecte în implementare.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>