Jazz in the Park 2015 conferinta de presa (1)

“Ia-ţi oraşul în primire!”. Jazz in the Park vrea să strângă 8.000 de euro pentru comunitate

“Cât timp va exista Jazz in the Park ne luăm angajamentul de a da ceva înapoi comunităţii; clujenilor care ne-au crescut”, spune Alin Vaida, directorul festivalului.

Astfel, odată cu ediţia din 2015 a festivalului clujean a fost lansat Fondul Jazz in the Park, ce încurajează proiectele culturale şi tinerii muzicieni din oraş. Sub sloganul “Ia-ţi oraşul în primire!”, clujenii sunt îndemnaţi să contribuie prin donaţii la acest fond pentru comunitate: fie prin SMS la numărul de telefon 8842 (n.red. minim 2 euro până în 15 iulie 2015), fie achiziţionând o brăţară simbolică de intrare la fesival în valoare de 10 lei (n.red. publicul are acces liber la festival, mai puţin la cele 2 concerte de la Opera Maghiară în cazul cărora biletul de intrare costă 20 de lei).

Organizatorii Jazz in the Park şi-au propus să strângă un buget de minim 8.000 de euro (n.red. 35.788 lei) din care să finanţeze 3 proiecte culturale cu câte 9.000 de lei fiecare şi să acorde 3 burse de excelenţă în valoare de 2.000 de lei fiecare destinate susţinerii tinerelor talente muzicale din Cluj. Până în prezent în cont s-au strâns 2.000 de euro, campania fiind prezentată şi în cadrul unor evenimente precum Picnic in the Park.

“Înscrierile de proiecte şi dosare se pot face până în data de 20 iulie 2015, iar regulamentele şi forumarele necesare sunt disponibile pe site-ul nostru. Dacă vom reuşi să strângem mai mulţi bani, vom suplimenta şi numărul de proiecte şi burse eligile pentru finanţare”, explică Vaida.

Ca să-i recompenseze pe susţinători, organizatorii au pregătit cu ajutorul sponsorilor şi o tombolă cu premii: o călătorie la Viena, care va duce câştigătorul la un concert în cel mai vechi club de jazz din capitala Austriei, o bicicletă Pegas personalizată, greutatea câştigătorului în bere, o tabletă şi un fotoliu-puf.

Concurs internaţional de jazz

20 de trupe şi tineri artişti vor urca, în weekend, pe scena Youth din Parcul Central. Vor concura la secțiunile de Interpretare și Compoziție, în cadrul Concursului Internațional Jazz in the Park. Câştigătorul va concerta în deschiderea headliner-ului ediţiei din 2016.

“Concursul se adresează tinerilor de până în 30 de ani, provenind din ţări precum Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ucraina. În acest an s-au înscris 27 sau 28 de trupe din Cluj, Timişoara, Bucureşti, Botoşani sau Republica Moldova. Am pornit acest concurs în anul în care Clujul este Capitală Culturală a Tineretului, cu ajutorul celor de la Share. Pentru concertele festivalului invităm trupe cunoscute, care plac publicului, care ne sunt recomandate, dar suntem conştienţi că există mulţi tineti talentaţi aflaţi la început de drum cărora vrem să le oferim o şansă. Vom acorda şi premii în bani”, a mai spus Vaida.

Jazz in the Park 2015 se desfăşoară în perioada 29 iunie – 5 iulie 2015, în Parcul Central, la Opera Maghiară, pe plaja din Grigorescu şi la Collin’s Gastro Pub. Pe scenele festivalului vor urca trupele: Mice on the Run, Nuages Quartet, Jazu, The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot, Lucia, Exit Oz, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen, Blajazz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako, Tiptil, EYOT, Tango with Lions şi N.O.H.A. Invitaţii speciali ai ediţiei din 2015 sunt pianistul Bogdan Vaida şi violonistul de jazz manouche Florin Niculescu.

În cadrul festivalului vor avea loc mai multe activităţi culturale conexe şi activităţi pentru familie: Salonul de carte Bookfest Estival aduce la Cluj ofertele speciale a 30 de edituri, British Council propune un Reading Lounge cu sute de cărți gratuite și cu reduceri la abonamente, Universitatea de Artă și Design deschide The Art House – expoziții de pictură, sculptură și instalații la Clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundația AltArt deschide pavilionul Future Fabulators – un oraș al viitorului și un loc de întâlnire pentru clujeni.Week-end-ul final al Jazz in the Park găzduiește și târgul de artizanat Târguțu’ Vintage, o zonă de joacă și un proiect de educație muzicală pentru copii, o zonă de activități sportive pentru întreaga familie, un spațiu dedicat educației participative, o zonă de întâlnire pentru bicicliști, cu un showroom de biciclete Pegas și Bosch eBike, o zonă de hamace și relaxare, un food-court și 8 terase.

În 2015, bugetul Jazz in the Park este de 200.000 de euro, din care134.000 de euro reprezintă o finanţare obţinută printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechteinstein și Guvernul României, 160.000 de lei sunt contribuţia Primăriei Cluj-Napoca, iar Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a contribuit cu suma de 65.000 de lei

Program Jazz in the Park 2015

Marţi, 30 iunie:

Opera Maghiară, 20:00 – Concert Bogdan Vaida “When classic meets jazz”

Colin’s Gastropub, 21:30 – Concert Soul Serenada + After Party

Miercuri, 1 iulie:

Plaja Grigorescu, 14:00 – Chillout

Plaja Grigorescu, 19:00 – Concert Mice on the run, Nuages Quartet, Jazu

Colin’s Gastropub, 21:30 – Concert Inocsenyka + After Party

Joi, 2 iulie:

Plaja Grigorescu, 14:00 – Chillout

Plaja Grigorescu, 19:00 – Concert The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot, Lucia

Opera Maghiară, 20:00 – Concert Florin Niculescu “Tribute to Stephane Grappelli”

Colin’s Gastropub, 21:30 – Concert Barabas Lorinc + After Party

Vineri, 3 iulie:

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 – Concurs Internaţional de Jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 – Concerte Blazzaj, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen

Colin’s Gastropub, 22:30 – Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Sâmbătă, 4 iulie:

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 – Live DJs: Digital Love, Disco Sigaretta, Cercul Întreg

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 – Concurs Internaţional de Jazz

Parcul Central, Bike Zone, 12:00 – Întâlnire Skirtbike

Parcul Central, Main Stage, 18:00 – Concerte Exit Oz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako

Colin’s Gastropub, 22:30 – Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Duminică, 5 iulie:

Parcul Central, Kids Zone, 12:00 – Lecţii şi distracţie pentru copii şi păriniţi

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 – Live DJs: Schnauzer, Marwan Dua, Danaga

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 – Concurs Internaţional de Jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 – Concerte Tiptil, Eyot, Tango with Lions, N.O.H.A.

Colin’s Gastropub, 22:30 – Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>