porumb-camp

Hibrizii premium, secretul producţiei record de porumb din România

România îşi reconsolidează poziţia de mare producător de porumb şi, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), este posibil să concureze de la egal la egal cu Rusia pe piaţa Vietnamului, Turciei şi Libanului, prin creşterea exporturilor totale ale UE.

Acest lucru se datorează producţiei record înregistrate în anul agricol 2017-2018, cea mai mare din ultimii 35 de ani. Vorbim despre o producţie de 11,5 milioane de tone, cu 1,3 milioane de tone peste producţia din anul agricol 2016 – 2017, arată datele (USDA).

Şi anul agricol curent pare să urmeze acelaşi trend ascendent, un secret pentru culturile record fiind seminţele de porumb hibrid, Acestea sunt tolerante la secetă sau temperaturi scăzute, sunt rezistente la boli, se adaptează la diferite tipuri de sol și la orice tehnologie aplicată și, nu în ultimul rând, se pot semăna timpuriu.

Cultivatorii de porumb din ţara noastră sunt reuniţi sub Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) care reprezintă interesele producătorilor de porumb din România la nivel național, dar şi european. APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), formată din cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Unul dintre obiectivele principale ale APPR este organizarea reţelei de testare ştiinţifică independentă a celor mai cultivaţi hibrizi de porumb din România.

O altă modalitate de referinţă pentru a testa calitatea ultimelor tehnologii ale seminţelor de porumb este concursul Ziua Porumbului, care se desfăşoară de 7 ani în sudul ţării noastre. Câştigătorii primelor două locuri, în ultimii doi ani, au fost hibrizii de porumb DEKALB care au confirmat producţii record de peste 15 tone.

Pentru fermierii din Cluj, brandul de semințe oferă 5 tipuri de hibrizi de porumb:

DKC3939 – triplu campion, DKC4490 -fără hambare pe măsură, DKC4590 -dă cântarul peste cap, dar și  DKC4865 şi DKC4964. Semințele se adresează tuturor tipurilor de tehnologie, fie ea intensivă, medie sau scăzută, și din toate grupele de maturitate. Maturitatea relativă a porumbului este dată de numărul de zile cu temperaturi biologic active, de la răsărire până la maturitatea fiziologică.

dekalb 2

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la începutul lunii mai 2018, fermierii români au plantat porumb pe o suprafață de 2,368 milioane hectare. În urmă cu un an au fost înregistrate producții de pâna la 7 tone/hectar la fermele mici și 10 tone/hectar  la fermele care au folosit tehnologie modernă. Astfel țara noastră a exportat o cantitate de peste 1,400 de milioane de tone de porumb pentru care s-au încasat mai mult de 340 milioane de euro.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>