037

Harta chiriilor clujene la început de toamnă

Vine toamna, cresc chiriile. Cluj-Napoca se află pe tot parcursul anului în topul oraşelor cu cele mai mari preţuri la chirii din ţară, iar cei 80.000 de studenţi “boboci” (n.red. plus stundenţii din ceilalţi ani de facultate, masteranzii, doctoranzii, cât şi absolvenţii care intră pe piaţa de muncă locală) propulsează “oraşul de pe Someş”, la început de septembrie, pe locul doi în clasament, imediat după Capitală.

Site-urile şi publicaţiile cu profil imobiliar sunt pline de anunţuri, fie că vorbim despre oferte postate de agenţii sau de persoane fizice. Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt la mare căutare.

Astfel, în 1 septembrie 2014, cei ce vor să închirieze o garsonieră în Cluj-Napoca trebuie să scoată din buzunar între 150-200 euro, în timp ce pentru un apartament cu trei camere chiria poate depăşi şi 600 de euro în centru sau în zonele rezidenţiale de lux, conform Piaţa de la A la Z.

Chiriile se vor menţine la aceste valori până la începutul lunii noiembrie.

GARSONIERE

Preţul minim lunar solicitat de proprietari pentru o garsonieră este de 150 de euro, în timp ce tariful maxim poate ajunge la 250 de euro. Cele mai multe oferte la preţ minimal se găsesc în cartierele Mănăştur, Grigorescu şi Mărăşti, iar la polul opus se află cartierele Zorilor, Gheorgheni şi zona centrală.

Spre exemplu, pentru 250 de euro lunar se poate închiria o garsonieră de 26 mp, complet dotată şi situată în zona Piaţa Avram Iancu, iar la preţul de 150 de euro figurează garsoniere pe tot cuprinsul cartierului Mănăştur sau în zona “Expo Transilvania” din Mărăşti.

Centru: 200-250 euro

Zorilor:  180-200 euro

Gheorgheni: 180-200 euro

Mărăşti: 150-200 euro

Mănăştur:  150-180 euro

Grigorescu: 150-180 euro

APARTAMENTE CU 2 CAMERE

Preţurile pentru unităţile locative cu două camere pornesc de la 200 de euro, aceasta fiind chiria soliciată de proprietari în Mănăştur. La polul opus, chiriile ating pragul de 350 de euro în Zorilor şi chiar peste 400 euro în centru. Acest segment imobiliar înregistrează o plajă mare de oferte în toate cartierele Clujului.

Apartamentele cu două camere au cea mai mare trecere în rândul studenţilor. În acest caz se ţine cont de două criterii: proximitatea faţă de instituţia de învăţământ şi raportul calitate/preţ. Cele mai frecventate zone sunt: Bulevardu Nicolae Titulescu, zona FSEGA (Gheorgheni), Piaţa Mărăşti, Dorobanţilor (Mărăşti), Zona Observator, strada Pastuer (Zorilor), strada Horea, zona Piaţa Gării (centru). Excepţie face cartierul Mănăştur care nu se află în vecinătatea facultăţilor, dar care beneficiază de linii de transport în comun către toate colţurile oraşului.

Pentru un apartament cu două camere ultracentral (n.red. zona Opera Maghiară), superfinisat, nou mobilat, proprietarii cer şi 500 de euro chirie. Însă, tot un apartament în centru, pe strada Horea, superfinisat, cu centrală termică şi mobilă modernă este listat la preţul de 340 de euro, negociabil. La polul opus, pe strada Clăbucet din Mănăştur figurează un apartament cu două camere, izolat, cu centrală termică, balcon închis, finisat şi mobilat, cu menţiunea “pentru pretenţioşi” la preţul de 180 de euro.

Centru: 300-400 euro

Zorilor:  300-350 euro

Mărăşti: 250-350 euro

Grigorescu: 250-350 euro

Gheorgheni: 250-300 euro

Mănăştur:  200-300 euro

APARTAMENTE CU 3 CAMERE

Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, oferta imobiliară este mult mai restrânsă. Cele mai mici chirii se situează la 300 de euro în Mănăştur şi chiar şi Zorilor, iar cele mai mari tarife de închiriere sunt practicate în Gheorgheni şi surprinzător, în Grigorescu.

Chiriaşii ce preferă zona centrală duc o cursă contratimp. Pe principiul “primul venit, primul servit”, aceştia au şansa să bată palma pentru un apartament cu trei camere, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, în zona Sora, confort I, la 450 de euro pe lună sau în Piaţa Mihai Viteazul, la 400 euro. Pentru apartamente în blocuri noi, în Piaţa Cipariu, se percep chirii chiar şi între 500-700 euro.

Centru: 400-550 euro

Grigorescu: 300-450 euro

Gheorgheni: 350-400  euro

Mărăşti: 350-400 euro

Zorilor:  300-400 euro

Mănăştur:  300-350 euro

Vezi AICI chiriile practicate de clujeni în primăvara lui 2014. 

Tags: ,

2 raspunsuri la “Harta chiriilor clujene la început de toamnă”

  1. O varianta tot mai des practicata in ultimii ani este accea de a cumpara apartamentul cu credit bancar(IFN),cu o rata similara chiriei si a ramane cu proprietatea la terminarea facultatii,fie ca locuinta permanenta(cu slujba in Cluj),fie ca oportunitate de valorificare la un pret cu castig bun(in caz de plecare din Cluj).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>